Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa: „Sunt optimist şi am convingerea că anul acesta, în sfârşit, vom avea gaz în oraş” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa: „Sunt optimist şi am convingerea că anul acesta, în sfârşit, vom avea gaz în oraş”
Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa: „Sunt optimist şi am convingerea că anul acesta, în sfârşit, vom avea gaz în oraş”

Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa: „Sunt optimist şi am convingerea că anul acesta, în sfârşit, vom avea gaz în oraş”

Într-un interviu acordat ziarului nostru, primarul municipiului de pe Mureşul Superior se arăta optimist în ceea ce priveşte problema gazului pentru topliţeni, care persistă de aproape 10 ani.

Acesta spunea că, într-un final, a apărut Hotărârea de Guvern care permite ca licitaţiile pentru efectuarea lucrărilor de reţea şi a distribuţiei gazului să poată fi făcute de către localităţi şi nu numai de către Ministerul Energiei. După ce contractul cu vechea firmă a fost reziliat, aceasta era vestea mult aşteptată de către topliţeni, astfel că de acum lucrurile în privinţa alimentării cu gaz a municipiului pot demara.

„Partea bună este că avem studiu de fezabilitate, pentru că noi ştiam că va apărea această lege, că vor apărea normele. Am obţinut chiar şi toate avizele”, spunea Stelu Platon.

În prezent se caută o firmă care să facă caietul de sarcini pentru licitaţie, purtându-se discuţii cu două entităţi. Şi după ce se va realiza caietul de sarcini, vor putea demara procedurile şi pe SEAP (platforma online de licitaţii publice).

„Eu sunt optimist şi am convingerea că anul acesta în sfârşit vom avea gaz în oraş – continua edilul. Nu la marginea oraşului, pentru că aici avem gaz din 2010. Am spus-o de o mie de ori: conducta de la Gheorgheni la Topliţa şi staţia de reglare şi măsurare sunt în Topliţa şi există gaz sub presiune de 9 ani de zile”.

Dacă se preconizează că în acest an gazul va intra şi în oraş, rămâne întrebarea când îl vor avea topliţenii şi în case.

„În momentul în care gazul ajunge la un bloc – afirma Stelu Platon – de aici încolo ţine doar de locuitori, de cetăţeni să-şi facă procedurile. De această parte nu se va mai ocupa primăria, se va ocupa strict firma care va câştiga licitaţia de proiectare, execuţie şi distribuire gaz”.

∗∗∗

Reamintim faptul că pe 4 martie 2010 se făcea cu mare fast recepţia magistralei de gaz care bătea la porţile Topliţei, deputatul Mircea Duşa caracterizând acel moment ca unul istoric pentru locuitorii de pe Mureşul Superior.

În aceeaşi lună, Hargaz semna un contract cu Ministerul Economiei prin care se angaja ca în 36 de luni să introducă gazul în oraş. „Din motive pe care nu le cunoaştem, în 2011, Hargaz Odorheiu Secuiesc a obţinut o prelungire a contractului de realizare a investiţiei de la 36 de luni la 151 de luni”, spunea în 2014, în cadrul unui interviu, Stelu Platon.

Au urmat 7 ani în care s-a încercat, prin toate modurile, rezilierea acestui contract şi găsirea unei alte firme care să realizeze reţeaua de distribuţie în interiorul municipiului. Au fost nenumărate discuţii, într-o formă sau alta, la prefectul judeţului, la deputatul care reprezenta în acea vreme zona nordică a judeţului şi chiar la minister, dar contractul rămânea în vigoare.

În 2015, primarul Topliţei spunea: „Noi am încercat toate căile cu Ministerul Economiei şi cu Agenţia care reglementează distribuţia gazului; n-am reuşit să facem nimic, dezinteresul lor este total. Atunci ne-a mai rămas o singură cale, şi anume instanţa”. Şi tot atunci amintea că „cei mai afectaţi de lipsa gazului sunt locatarii care stau la bloc (peste 3.000 de familii), pentru că ei sunt obligaţi să-şi urce lemnele folosite la încălzire inclusiv la etajul patru. De asemenea, o altă problemă este cea a depozitării lemnelor de foc pe perioada iernii, adăposturile de lângă blocuri schimbând imaginea localităţii”.

În cele din urmă, la începutul lui 2018, Ministerul Energiei a reziliat contractul cu Hargaz. Au urmat o lege şi o Hotărâre de Guvern, ultima adoptată în acest an, în aprilie, prin care se permite ca licitaţiile care au ca obiect realizarea de reţele şi alimentare cu gaz să poată fi făcute de unităţile administrativ-teritoriale.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.