Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Steagul secuiesc este un însemn heraldic recent, cu scopul de a reprezenta un „ţinut secuiesc” care şi-a încetat existenţa încă din anul 1867, odată cu instaurarea administraţiei austro-ungare | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Politic » Steagul secuiesc este un însemn heraldic recent, cu scopul de a reprezenta un „ţinut secuiesc” care şi-a încetat existenţa încă din anul 1867, odată cu instaurarea administraţiei austro-ungare
Steagul secuiesc este un însemn heraldic recent, cu scopul de a reprezenta un „ţinut secuiesc” care şi-a încetat existenţa încă din anul 1867, odată cu instaurarea administraţiei austro-ungare

Steagul secuiesc este un însemn heraldic recent, cu scopul de a reprezenta un „ţinut secuiesc” care şi-a încetat existenţa încă din anul 1867, odată cu instaurarea administraţiei austro-ungare

Dacă ambasadorul s-a arătat preocupat de doleanţele inventate ale minorităţii maghiare, cerem să îşi ducă documentarea până la capăt şi să facă publică situaţia dezastruoasă a comunităţii româneşti din zonă

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) protestează energic faţă de discursul celor doi lideri ai UDMR, Tamás Sándor şi Antal Árpád, care, şi cu ocazia vizitei ambasadorului SUA, Hans Klemm, s-au comportat doar ca reprezentanţi ai 75% din populaţia judeţului Covasna, respectiv a municipiului Sfântu-Gheorghe, neglijând complet interesele, aspiraţiile şi valorile specifice ale populaţiei româneşti.

În contrast evident cu realităţile obiective din zonă, cei doi lideri, cunoscuţi pentru promovarea unor proiecte autonomiste şi separatiste, au „inventat” fapte discriminatorii, de care chipurile ar avea parte concetăţenii de etnie maghiară în judeţ. Nu trebuia să vină în judeţele Covasna şi Harghita ambasadorul SUA pentru a cunoaşte drepturile de care se bucură maghiarii din România, în general, şi cei din judeţele Covasna şi Harghita, în special. Dar dacă tot a venit, se putea interesa şi de situaţia românilor numeric minoritari în cele două judeţe, al căror număr a scăzut dramatic, după evenimentele din decembrie 1989, ca urmare a discriminării efective la care au fost şi sunt supuşi de către administraţia publică locală, controlată perpetuu de partidele etnice maghiare.

În ceea ce priveşte aşa-zisa „renaţionalizare”, sunt afirmaţii false ale celor doi campioni ai separatismului şi antiromânismului. Menţionăm că FCRCHM va continua să întreprindă demersuri pe lângă Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia României pentru a se anula numeroasele cazuri de retrocedări „problematice” a unor importante imobile şi suprafeţe de terenuri arabile şi păduri.

În legătură cu preocuparea celor doi lideri faţă de problematica regionalizării, suntem convinşi că pledoaria în favoarea constituirii unei viitoare regiuni care să reînvie defunctul experiment stalinist al Regiunii Autonome Maghiare nu are la bază preocuparea pentru binele concetăţenilor maghiari, ci dorinţa liderilor maghiari şi ai susţinătorilor lor, din ţară şi străinătate, de a crea o „feudă” pe care ei să o conducă discreţionar, respectiv să dea viaţă conceptului geopolitic hungarist al constituirii „ţării mamă de interior”, pentru susţinerea maghiarilor din „diaspora” şi a aşa-zişilor „ceangăi” din Moldova.

Nici mult trâmbiţata nerespectare de către Statul Român a „simbolurilor istorice secuieşti” nu se bazează pe adevăr. Aşa-zisul steag secuiesc este un însemn heraldic realizat în 2004, cu scopul evident de a reprezenta, în plan simbolic, un „ţinut secuiesc” care şi-a încetat existenţa încă din anul 1867, odată cu instaurarea administraţiei austro-ungare, şi în care românii au fost supuşi unor măsuri drastice de maghiarizare.

Conducerea şi organizaţiile din cadrul FCRCHM au luat la cunoştinţă de reacţia fermă a ministrului Afacerilor Externe faţă de gestul ambasadorului SUA de a se fotografia cu „steagul secuiesc”, precum şi modul exemplar în care opinia publică românească şi-a exprimat, cu demnitate, fermitate şi echilibru, punctul de vedere faţă de asemenea derapaje nefericite, care alterează profund climatul de convieţuire interetnică din zonă şi traiul cotidian şi de perspectivă, deopotrivă al românilor şi maghiarilor.

Cerem autorităţilor Statului Român să solicite Departamentului de Stat al SUA să retragă de la post pe ambasadorul actual din România, pentru încălcarea flagrantă a uzanţelor diplomatice şi complicitate la acţiunile iredentiste antiromâneşti care se desfăşoară în zonă de către aşa-zişii autointitulaţi reprezentanţi ai maghiarimii. Dacă ambasadorul s-a arătat preocupat de doleanţele inventate ale minorităţii maghiare, cerem să îşi ducă documentarea până la capăt şi să facă publică situaţia dezastruoasă a comunităţii româneşti, redusă numeric, din zonă, care este intimidată şi supusă discriminării.

Ne vedem îndreptăţiţi să facem conexiunea cu declaraţiile ambasadorului SUA de la Chişinău şi să ne considerăm legitim îngrijoraţi că noi, românii, va trebui să fim din nou victime ale hotărârilor luate la mese oculte, fără să fim întrebaţi, repetarea unei istorii cu efectele Pactului Ribentrop-Molotov, a hotărârilor de la Yalta şi Malta, între care nu există nici o deosebire. Repetarea prin atitudini neprietenoase ar fi deosebit de primejdioase.

Nu există nici o scuză sau explicaţie plauzibilă pentru un diplomat al unei puteri mondiale, cu structurile militare şi de informaţii precum cele ale SUA, pentru a nu cunoaşte realităţile istorice şi contemporane dintre români şi maghiari, nivelul foarte ridicat al standardelor practicat de România pentru minorităţi, spiritul cald, conciliant şi ospitalier al poporului român, a căror ignorare reprezintă mai mult decât un afront. Faptul că domnul ambasador a găsit de cuviinţă să nu aibă o întâlnire şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din judeţele Harghita şi Covasna este de neînţeles pentru noi şi pentru organizaţiile din care facem parte, ţinând seama că suntem pe aceste meleaguri din toate timpurile, unul din avanposturile cele mai înaintate ale civilizaţiei europene şi creştinismului. Nu ne mulţumeşte explicaţia abstractă şi expeditivă dată de ambasadorul Klemm, aceasta nu poate acoperi şirul de gafe diplomatice făcute aici şi semnalate de presă şi considerăm că trebuie să aibă în vedere că este interfaţa democraţiei americane şi faţă de noi, românii, care trăim o dramă amplificată inclusiv prin conduita domniei sale.

Biroul de presă al FCRCHM

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.