Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Stadiul de executare a investiţiilor pe râul Olt şi afluenţii săi din Harghita pentru prevenirea inundaţiilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Stadiul de executare a investiţiilor pe râul Olt şi afluenţii săi din Harghita pentru prevenirea inundaţiilor
Stadiul de executare a investiţiilor pe râul Olt şi afluenţii săi din Harghita pentru prevenirea inundaţiilor

Stadiul de executare a investiţiilor pe râul Olt şi afluenţii săi din Harghita pentru prevenirea inundaţiilor

  • „Sunt lucrări începute în 2004-2005 şi nu sunt încă terminate”
  • Pentru finalizarea lucrărilor pe râul Olt şi afluenţi mai sunt necesare 10 milioane de euro
  • Caz în care, cu excepţia scurgerilor de pe versanţi, inundaţiile ar fi diminuate cu 80%

 

Şi în acest an, inundaţiile au afectat judeţul Harghita. Cele mai recente pagube provocate de ape au avut loc în urmă cu câteva săptămâni, în urma cărora Guvernul României a alocat peste 9 milioane de lei pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor.

Pe râul Olt şi afluenţii săi din judeţul Harghita, lucrări importante pentru prevenirea inundaţiilor au fost demarate din anul 2004. În acest context, am discutat cu directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita, ing. Miklós Gheza, despre stadiul în care se află în momentul de faţă lucrările începute încă de-acum mai bine de 10 ani şi, evident, importanţa acestor investiţii pentru prevenirea inundaţiilor. Vorbim doar despre bazinul hidrografic Olt, nu şi despre bazinele hidrografice Mureş sau Trotuş. Însă, pentru început, vom prezenta o scurtă descriere a obiectului de activitate al instituţiei. „SGA Harghita administrează apele din domeniul public al statului şi infrastructura formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundaţiilor, regularizări şi apărări de mal prize de apă şi alte lucrări specifice (veghe hidrologică, hidrogeologică şi de monitorizare a calităţii resurselor de apă) aflate în patrimoniul său, în scopul cunoaşterii şi a gestionării unitare a resurselor de apă de suprafaţă şi subterane din jud. Harghita. Judeţul Harghita este situat în partea centrală a ţării în Carpaţii Orientali şi are o suprafaţă de 6.638,920 km2, din care suprafaţa bazinului hidrografic Olt aferentă judeţului Harghita este de 2.198 km2. Sistemul de Gospodărire a Apelor Harghita  este unitate  la nivel judeţean, subordonată Administraţiei Bazinele de Apă Olt, din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române” – se arată în prezentarea instituţiei.

Astfel, ing. Miklós Gheza a explicat că începând cu anul 2004, când au fost demarate investiţii mai mari ale Administraţiei Bazinele de Apă (ABA) Olt, în judeţul Harghita sunt în curs de executare sau au fost finalizate următoarele lucrări, din aval în amonte: recalibrarea râului Olt, tronsonul Tuşnad – Vrabia, realizat în proporţie de 5%; recalibrarea şi amenajarea pârâului Tuşnad, de la Tuşnad până la Lăzăreşti – 20%; recalibrarea şi consolidarea pârâului Cozmeni – finalizat, mai trebuie făcută recepţia; supraînălţarea dig mal stâng pe râul Olt, de la Vrabia până în Sâncrăieni – 15%; recalibrarea şi consolidarea pârâului Mădăraş – finalizat în proporţie de aproximativ 90%; amenajarea şi consolidarea pârâului Racu – 15%; consolidarea pârâului Frumoasa, în comuna Frumoasa – finalizat; recalibrarea, amenajarea şi consolidarea râului Oltul pe tronsonul Sândominic – Bălan – 30%; recalibrarea şi zidul de sprijin al pârâului Caşin – 25%; amenajarea pârâului Homorodului, tronson Crăciunel – Lueta – 5%; supraînălţarea şi amenajarea lacului Şuta şi amenajarea pârâului Fitod – proiectul este gata, mai trebuiesc alocate fonduri (despre această lucrare am relatat într-un număr anterior al ziarului).

„Sunt lucrări foarte multe, o parte sunt terminate; dar enorm de mult simţim lipsa de fonduri. (…) Sunt lucrări începute în 2004-2005, şi nu sunt încă terminate”, a spus directorul SGA Harghita, vorbind despre aceste investiţii.

 Nu se ştie când vor fi finalizate aceste lucrări

„În ceea ce priveşte investiţiile mari, realizate din fonduri de la Ministerul Mediului, deocamdată s-a propus lista (n.n. – amintită mai sus) la nivelul ABA Olt, iar Administraţia Naţională „Apele Române” va decide unde vor fi alocaţi bani, în funcţie de bugetul ce o să fie alocat de la Ministerul Mediului”, a răspuns directorul SGA Harghita la întrebarea când preconizează că se vor finaliza aceste investiţii, precizând că nu are putere de decizie în privinţa acestor investiţii mari. „Totul este inclus în Programul Naţional şi Bazinal (la noi e vorba de sectorul Tuşnad – Bălan şi afluenţii)”.

Potrivit acestuia, pentru finalizarea lucrărilor începute în judeţul Harghita, pe râul Olt şi afluenţii săi, este nevoie de aproximativ 10 milioane de euro. În acest an, de exemplu, au fost alocaţi pentru judeţul Harghita 3 milioane de lei (Dacă facem un calcul, ţinând cont de suma alocată în acest an, lucrările mari pe râul Olt şi afluenţii săi din judeţ se vor finaliza peste aproximativ… 15 ani).

Revenind la sumele necesare pentru finalizarea acestor lucrări, directorul SGA Harghita a explicat că pentru finalizarea fiecărei lucrări amintite sunt necesare sume importante de bani. Astfel, pe pârâul Mădăraş trebuiesc aproximativ 1,5 milioane lei (15 mld. lei vechi); pe pârâul Racu – cam 4 milioane de lei; pe pârâul Homorod – 10 milioane lei; pe pârâul Caşin – 10 milioane lei; la supraînălţare dig – 4 milioane lei.

„Acum, multe trebuie făcute, dar mă depăşeşte. Trebuie ştiut că în perioada cât UDMR a fost în conducerea ministerului, am primit mai mulţi bani”, a ţinut să precizeze ing. Gheza.

 Lucrări proprii

Pe lângă aceste investiţii importante realizate cu fonduri de la ABA Olt, SGA efectuează lucrări de întreţinere şi exploatare în regie proprie. E vorba de lucrări mai mici. Astfel, anul acesta s-a lucrat pe raza comunelor Homorod, la Bancu, la Mădăraş, Sândominic, pe râul Olt în zona Miercurea-Ciuc.

Ing. Miklós Gheza a declarat că pentru anul viitor au fost, de asemenea, programate unele lucrări de întreţinere şi exploatare, care depind de SGA Harghita. De asemenea, sunt investiţii mai mici, „dar foarte importante”. „Cum este la întreţinerea unei case: dacă nu ai schimbat două-trei ţigle, atunci poate să putrezească o parte din casă – cam aşa sunt şi lucrările noastre”, a spus ing. Miklós Gheza. Aceste lucrări vor fi efectuate pe râul Olt în mai multe poziţii, dar şi pe pârâul Homorod. La Acumularea de la Frumoasa sunt programate lucrări de întreţinere şi exploatare, pentru siguranţa Barajului. „Lucrările noastre de întreţinere şi exploatare trebuie făcute pe cursuri de apă deja amenajate. Pe cele neamenajate trebuie făcute investiţii, dacă sunt probleme. Dacă nu sunt probleme, atunci doar lucrări mici”.

 Unde au fost efectuate lucrări, nu au mai fost probleme în ceea ce priveşte inundaţiile

Directorul SGA a explicat că în momentul de faţă, unde au fost executate lucrări nu mai sunt probleme în ceea ce priveşte inundaţiile, în zona de competenţă a SGA Harghita, de la Bălan la Tuşnad. Potrivit acestuia, în momentul de faţă provoacă probleme precipitaţiile torenţiale şi scurgeri de pe versanţi pe râuri neamenajate. „Sunt râuri pe care nici nu le poţi amenaja. Nu ai loc. Aici, unde sunt neamenajate, se pot efectua numai lucrări de combatere a eroziunii solului şi împăduriri pentru diminuarea efectului ploilor şi scurgerilor de pe versanţi. La pâraiele codificate, parţial sunt rezolvate regularizările. Efectul se vede. Acolo inundaţiile nu sunt din revărsări din râuri, ci din cauza apelor interioare, deoarece nu au unde să se scurgă. Din această cauză intră apa în pivniţe, în beciuri, pentru că nu au unde să se scurgă”, a precizat şeful SGA.

Ing. Miklós Gheza a arătat că înainte de începerea lucrărilor de consolidare pe pâraie, au existat inundaţii substanţiale de-a lungul timpului, de exemplu, în zona Ciucului: în comunele Mădăraş, Cozmeni, Cârţa, Sâncrăieni, Siculeni, Sântimbru sau la Jigodin. „În aceste localităţi, unde albiile sunt amenajate, nu mai sunt probleme”.

 Pentru ca Oltul să se reverse, trebuie să plouă cel puţin o săptămână

În ceea ce priveşte comunele afectate de ultimele inundaţii, nu revărsările din râuri „au făcut prăpăd, ci pâraiele necodificate, cele ce curg în interiorul localităţilor”. „Adică, în timpul verii sunt secate, iar când vine o ploaie torenţială, de cantitate mare şi scurtă durată, atunci spală drumuri, poduri, podeţe, intră în beciuri, pivniţe etc. Pe râuri nici nu se observă că a plouat atât de mult. Pentru ca Oltul să crească la un nivel încât să se reverse din albia minoră trebuie să plouă măcar o săptămână”, a precizat ing. Gheza.

De asemenea, acesta a spus că, după ultimele evenimente de acest fel, „s-au dat bani la comune, pentru refacerea lucrărilor de infrastructură ce au fost afectate din cauza reversărilor, scurgerilor de pe versanţi – zis inundaţii. Construcţiile hidrotehnice ale SGA Harghita nu au fost afectate, din cauză că nu au fost ape atât de mari încât să spele diguri sau baraje”. Acesta a mai adăugat că atunci când meteorologii anunţă ploi, „noi luăm măsuri să golim la un nivel lacurile de acumulare astfel încât să nu creeze probleme”.

Inundaţiile pe râul Olt şi afluenţii săi s-ar putea diminua cu aproximativ 80%

În concluzie, ing. Miklós Gheza a precizat că e nevoie de bani pentru finalizarea marilor lucrări începute, însă de la Apele Române sunt alocate fonduri mici. Un alt aspect negativ evidenţiat, în legătură cu lipsa banilor, a fost (ceea ce se ştie de altfel) că lucrările începute se deteriorează în timp, ceea ce va fi şi mai rău, deoarece trebuie refăcut şi ceea ce s-a făcut până acum.

Pe de altă parte, a mai susţinut directorul SGA Harghita, dacă lucrările ar fi finalizate, inundaţiile din zonele amintite s-ar diminua cu 80%. Desigur, preciza acesta, nu vorbim despre scurgerile de pe versanţi.

∗∗∗

În continuarea celor spuse de ing. Miklós Gheza, se mai poate constata că, după inundaţiile mai mari care au afectat judeţul Harghita în urmă cu câţiva ani, a existat interes pentru aprobarea proiectelor de lucrări în acest domeniu, însă ulterior alocarea de fonduri s-a diminuat substanţial, după cum se poate observa…

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.