Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Spitalul Municipal Topliţa, o unitate medicală care se redefineşte continuu | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Spitalul Municipal Topliţa, o unitate medicală care se redefineşte continuu
Spitalul Municipal Topliţa, o unitate medicală care se redefineşte continuu

Spitalul Municipal Topliţa, o unitate medicală care se redefineşte continuu

Graţie investiţiilor din ultimul deceniu, Spitalul Municipal Topliţa a devenit de nerecunoscut. A fost echipat cu aparatură de înaltă tehnologie, au apărut compartimente noi, iar medici specialişti, majoritatea tineri, au completat echipa existentă. Noua organizare a fluxului pacienţilor permite creşterea calităţii îngrijirilor, gradul de satisfacţie a pacienţilor şi optimizarea serviciilor de spitalizare şi a celor ambulatorii

Reabilitarea Spitalului Municipal Topliţa a început în urmă cu mai mult de un deceniu. De-a lungul timpului au fost făcute reabilitări interioare, a fost schimbat mobilierul şi s-a izolat termic întregul spital şi ambulatoriul. Astăzi, toate geamurile sunt din termopan şi sistemul de încălzire este automatizat, pe biomasă, aşa încât confortul termic este asigurat pacienţilor internaţi.

„În urmă cu circa trei ani am avut un contract cu Ministerul Sănătăţii în valoare de aproximativ 700.000 de euro, consiliul local a co-finanţat circa 100.000 de euro, prin care s-au realizat dotări importante, de exemplu: s-a înfiinţat Compartimentul de gastroenterologie, foarte modern, s-au reabilitat saloanele şi toate încăperile adiacente şi, poate cel mai important, a fost cumpărat un turn gastroenterologic de ultimă generaţie la vremea respectivă, care numai acela a costat circa 100.000 de euro”, a declarat primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon.

Odată cu înfiinţarea acestui compartiment, la spitalul din Topliţa a fost angajat şi un medic gastroenterolog, o noutate absolută în existenţa acestei unităţi spitaliceşti. În prezent, în cadrul secţiei funcţionează Ambulatoriul gastroenterologic şi Cabinetul de endoscopie digestivă.

Tot atunci a fost construită cea de-a treia sală de operaţie, pentru Traumatologie, cu echipamente complet noi, inclusiv un sistem de radiografie în sala de operaţie. La finalizarea investiţiei, în urma scoaterii unui post la concurs, echipa medicală a spitalului topliţean a fost completată cu un medic traumatolog.

În timp, au fost achiziţionate ecografe moderne şi echipamente noi pentru completarea laboratorului spitalului. Însă ceea ce s-a realizat, cu eforturi financiare mari, avea să fie completat de alte proiecte.

În prezent, se află în derulare un proiect de reabilitare a saloanelor, în valoare de aproape 200.000 de euro. S-au finalizat deja lucrările la Secţia de chirurgie şi urmează să intre în reabilitare Secţiile de pediatrie, obstetrică-ginecologie şi interne. Fiecare salon va beneficia de un standard de nivel mediu, mobilier nou, parchet şi băi proprii. Şi investiţiile nu se opresc aici.

„Noi am depus acum documentele pentru un program de reabilitare a Ambulatoriului şi în special de dotare a acestuia, este un proiect de circa 2,6 milioane de euro, din care co-finanţarea noastră este de 2%. Sperăm ca acest proiect să treacă, el a fost făcut după toate regulile solicitate. În primul rând se reabilitează în totalitate interioarele, este vorba de o suprafaţă de circa 1.800 de metri pătraţi, de la încăperi, pardoseli, uşi, tot şi, cel mai important, vor fi dotări extrem de importante, de la computer tomograf, multe echipamente pentru laborator şi pentru Radiologie. Sperăm ca acest proiect, practic, să definitiveze la zi nevoile unui spital de grad IV, pentru că suntem un spital municipal mic, cu 200 de paturi”, a detaliat Stelu Platon.

În afara eforturilor permanente pe care le face consiliul local, la propunerea primarului, au fost aduşi în municipiul de pe Mureş mulţi medici tineri. La acest aspect a contribuit indubitabil şi aducerea salariilor din sănătate la un nivel atractiv, ceea ce a făcut ca şi oraşele mici să devină interesante pentru medici. Este o realizare importantă, având în vedere că medicii specialişti sunt interesaţi nu numai de dotările spitalului, ci şi de posibilitatea asigurării unei locuinţe.

„Eu cred că în proporţie de 80% avem medici tineri în spitalul nostru, mulţi dintre ei au terminat la UMF Târgu Mureş, sunt medici specialişti”, a afirmat edilul. „Să ştiţi că medicii, când vin aici, la noi, unii dintre ei vin şi la primar. Noi ne zbatem să existe un spital curat, modern, dotat cu echipamentele necesare şi, în birocraţia extrem de stufoasă care există în România, încercăm şi reuşim în mare parte să le rezolvăm şi locuinţele”, ne spune Stelu Platon.

Îmbucurător este că există familii de medici care îşi construiesc case în Topliţa, semn că doresc să rămână aici o perioadă îndelungată.

O vizită la Spitalul Municipal Topliţa ne confirmă spusele primarului Platon. La etajul patru, la Pediatrie, se lucrează de zor, pereţii sunt răzuiţi până la tencuială, iar uşile vechi lipsesc, urmând să fie înlocuite cu unele noi; la fel şi mobilierul.

La etajele inferioare, medicii îşi fac treaba cum scrie la carte, iar pacienţii nici nu simt că sus forfotesc muncitorii. Curăţenia este la mare preţ, miroase uşor a dezinfectanţi. Infirmiere, medici, asistente şi pacienţi chemaţi la Sala de Pansamente sunt în continuă mişcare şi, totuşi, este ordine, se intersectează fără să se încurce unii pe alţii, nimeni nu aruncă priviri aspre şi fiecare ştie bine ce are de făcut.

În spital, vizitatorii sunt echipaţi de la intrare cu botoşei din plastic de unică folosinţă peste încălţăminte. Pe secţii nu se poate intra decât în orele de vizită şi numai cu acordul personalului medical, căci toate uşile sunt închise şi accesul se face exclusiv cu cardul, pe care îl deţin doar angajaţii.

Un pacient se plimbă pe holuri. Observ că pe unde trece, asistentele şi medicii se interesează dacă doreşte ceva sau dacă are nevoie de ajutor. Nu are, vrea doar să-şi dezmorţească oasele şi a pornit la o „plimbare”. Mă vede alături de manager şi deîndată ce Mihaela Dan se îndepărtează, să obţină acordul şefului de secţie pentru o fotografie, mă întreabă de unde sunt. Profit şi îl întreb cum se simte aici, în spital? „E bine, sunt bine îngrijit şi oamenii de aici sunt tare cumsecade şi blânzi cu noi, de asta sunt foarte mulţumit”, a afirmat bărbatul.

„Spitalul funcţionează în prezent la o capacitate de 163 de paturi, în ultimii ani echipa medicală a fost completată pe mai multe specializări şi avem o echipă tânără, care se măreşte de la an la an cu specialişti, în funcţie de structura pe care o avem. Avem cardiolog, ortoped, gastroenterolog, ginecolog, traumatolog, medici chirurgi şi mai avem medici rezidenţi la Interne, care ulterior vor veni în echipa spitalului nostru”, a precizat managerul Mihaela Dan.

În momentul de faţă, în Spitalul Municipal Topliţa îşi desfăşoară activitatea 20 de secţii, compartimente şi cabinete medicale, dotate cu aparatură şi tehnică medicală modernă şi chiar ultramodernă, deservite de peste 31 de medici şi în jur de 100 de asistente şi infirmiere.

Spitalul asigură asistenţă medicală de specialitate, preventivă, curativă, de recuperare şi tot aici, în condiţii de maximă siguranţă, mămicile îşi aduc pruncii pe lume.

Spitalul Municipal Topliţa este unul relativ nou, cu patru nivele, cuplat cu ambulatoriul de specialitate şi inaugurat la începutul lunii martie 1968. El asigură asistenţă medicală pentru aproximativ 40.000 de locuitori din zona urbană Topliţa şi Borsec şi din zona rurală învecinată, din comunele Bilbor, Corbu, Gălăuţaş, Sărmaş şi Subcetate. Tot aici vin să îşi caute sănătatea şi locuitorii din comunele Stânceni şi Lunca Bradului din judeţul Mureş.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.