Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş în faţa acreditării | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş în faţa acreditării
Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş în faţa acreditării

Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş în faţa acreditării

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

 

Luni, 17 noiembrie 2014, Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru a rezolva câteva probleme urgente. Adresându-se celor prezenţi – 22 din totalul de 30 consilieri judeţeni – preşedintele Borboly Csaba  a făcut următoarea observaţie: „Poate că vi se pare un lucru minor pentru că v-am convocat la această şedinţă, în schimb, am considerat că este foarte important deoarece sunt câteva subiecte pe care dacă nu le dezbatem şi aprobăm acum judeţul ar putea să piardă bani. Dintr-un proiect european putem regrupa 3.000 de euro din care putem susţine fondul de salariu. În afară de acest subiect este important să susţinem asociaţia de tineret, puteţi vedea şi din rezultatele alegerilor că tinerii au venit la vot la alegerile prezidenţiale în număr mare, deci activitatea în viaţa publică a tinerilor şi atenţia faţă de tineri din păcate apare rar pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean şi din acest motiv consider că este importantă activitatea fundaţiei pentru tineret. În plus, avem şi mini-programul de electrificare. Acestea sunt urgenţele pe care am considerat că trebuie să le rezolvăm în şedinţa extraordinară”. Şi, acestea fiind zise, s-a trecut la dezbaterea şi aprobarea punctelor de pe ordinea de zi.

 

Rectificarea bugetului

Rectificarea bugetului general al judeţului a fost necesară ca urmare a unei solicitări din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, care a venit ca un amendament de fond, în cursul zilei de 17 noiembrie 2014 şi, în afară de acest amendament, este vorba şi de acreditarea Spitalului de Psihiatrie din Tulgheş. În ceea ce priveşte Spitalul de urgenţă nu este vorba despre bani, ci doar s-a solicitat aprobarea ajustării sumelor care s-au economisit de la computerul tomograf, sume din care s-ar putea procura o masă de operaţii şi un sistem de dedurizare a apei. Această cerere de deblocare a sumelor a fost aprobată.

Referitor la rectificarea bugetului, Consiliul a aprobat modificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe 2014 prin virări de credite între subcapitole, astfel: a) transferuri din bugetul Consiliului Judeţean pentru finanţarea centrelor pentru protecţia copilului cu suma de 42,00 mii lei; b) diminuarea subcapitolului „prevenire şi combatere inundaţii şi gheţuri” – Comisia judeţeană de apărare împotriva dezastrelor cu suma de 100,00 mii lei; c) majorarea subcapitolului „Spital de Psihiatrie Tulgheş” – transferuri între unităţi ale administraţiei cu suma de 142,00 mii lei. În hotărâre se precizează faptul că se aprobă rectificarea bugetului instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe 2014 – Spital Psihiatric Tulgheş pentru cheltuieli curente în domeniul sănătăţii.

Spitalul a solicitat ajutor financiar în vederea achiziţionării de noptiere şi vestiare metalice pentru amenajarea secţiilor de spitalizare din incintă şi, după cum a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, aceste achiziţii sunt necesare şi urgente, întrucât acreditarea spitalului este programată în cursul lunii noiembrie anul curent şi, astfel, se justifică urgenţa acordării ajutorului financiar.

 

SEEMIG

O altă hotărâre ce se înscrie în categoria urgenţelor se referă la modificarea Hotărârii 228/2012 privind aprobarea participării judeţului Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, la derularea proiectului internaţional „SEEMIG”, finanţat din cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Sud-Estul Europei şi a obligaţiei asigurării resurselor financiare ale judeţului Harghita legate de acest proiect. Prin urmare, bugetul total al proiectului pentru judeţul Harghita este de 85.038 euro, pe o perioadă de 36 de luni.

Reamintesc faptul că obiectivul urmărit prin proiect este studierea proceselor de migraţie, demografice, a dinamicii pieţei forţei de muncă şi a capitalului uman din perspectivă istorică şi regională.

În vederea derulării optime şi eficiente a proiectului s-a solicitat majorarea liniei bugetare privind cheltuielile de personal. „Prin realocarea solicitată şi acordată – a explicat preşedintele Borboly – nu se modifică bugetul total al Consiliului Judeţean Harghita”.

 

Din vina solicitantului

Finanţarea programelor de utilităţi publice pentru tineret, organizate de Fundaţia judeţeană pentru tineret în 2014 cu suma de 55.000 lei, care este prevăzută în subcapitolul bugetar privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, a fost un alt punct de pe ordinea de zi. Între cele două părţi – Consiliul Judeţean şi fundaţie – urmând să se încheie un contract de finanţare.

„Motivul urgenţei acestei hotărâri rezultă din faptul că – după cum a spus preşedintele Borboly – programele organizate de către fundaţie pe 2014 sunt programate la sfârşitul lunii noiembrie şi luna decembrie anul curent, iar după aprobarea proiectului de hotărâre al Consiliului Judeţean Harghita, referitor la sprijinirea acestor proiecte, mai este necesară o perioadă de timp pentru încheierea contractului de cooperare”. Aprobarea prin vot a finanţării Fundaţiei pentru tineret cu suma amintită s-a amânat pentru sfârşitul şedinţei în speranţa că reprezentantul fundaţiei va prezenta Consiliului Judeţean – conform legii în vigoare – Decizia Consiliului de administraţie al fundaţiei, dar, pentru că acest act nu a fost prezentat, solicitarea a rămas nerezolvată, poate se va reveni asupra acestui subiect în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, programată pentru data de 24 noiembrie 2014.

 

Mini-programul de electrificare

În aceeaşi şedinţă s-au luat hotărâri în legătură cu mini-programul de electrificare – Borzont, Joseni şi Ciumani. În legătură cu aceste lucrări, vicepreşedintele Barti Tihamér spunea că: „Aceste proiecte sunt foarte importante pentru că dorim ca odată cu intrarea în iarnă aici, în aceste localităţi, ar fi bine să se aprindă şi becurile. Dacă la Joseni urmează ca Primăria să facă demersurile necesare spre Electrica, la Ciumani urgenţa este justificată pentru că finalitatea este şi electrificarea pârtiei de schi”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.