Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Solidaritate şi mobilizare fără precedent pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Solidaritate şi mobilizare fără precedent pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc
Solidaritate şi mobilizare fără precedent pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Solidaritate şi mobilizare fără precedent pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Peste 30 de firme, organizaţii non guvernamentale şi persoane fizice au donat unităţii spitaliceşti judeţene echipamente, aparatură medicală, sume de bani, produse de primă necesitate şi, nu în ultimul rând, au dăruit, în semn de recunoştinţă, buchete de flori pentru personalul din linia întâi, în lupta pentru combaterea SARS-Cov-2. Harghita a trecut cu brio testul solidarităţii.

Potrivit informării Biroului de presă al SJU din Miercurea Ciuc, comenzile de aparate şi echipamente, precum şi achiziţiile directe au fost făcute pe baza discuţiilor şi recomandărilor specialiştilor, cu privire la necesităţile punctuale ale spitalului. În continuare se poartă discuţii şi se analizează, alături de donatori, ce se poate cumpăra în cel mai scurt timp.

Asociaţia „Rotary Club Miercurea Ciuc” a donat o sumă importantă de bani, din care au fost cumpărate echipamente de protecţie, un ventilator portabil, un aparat pentru monitorizarea funcţiilor vitale şi 20 de scanere termice în infraroşu.

Asociaţia „Csíki Anyák” împreună cu grupul Facebook „Civil Csíkszereda” au organizat o strângere de fonduri pentru spital, din care au cumpărat un monitor de funcţii vitale şi două kit-uri pentru aparatul PCR de depistare a noului coronavirus.

Din donaţiile firmelor ING Service, Sazy Transimpex şi Iris Service s-a început extinderea reţelei de oxigen din spital, HEINEKEN România a achizitionat 10 paturi ATI, şase aparate de monitorizare a funcţiilor vitale şi dezinfectanţi, iar OTP România a donat un aparat de hemodializă, o staţie de osmoză inversă mobilă pentru dializă, precum şi materialele consumabile pentru aparatura de dializă.

Municipiul Miercurea Ciuc şi Primăria Frumoasa au cumpărat câte un aparat de ventilaţie mecanică fix, iar din partea multiplului campion paralimpic Eduard Novák şi a firmei acestuia, Medexpert SRL, spitalul a primit cinci aparate de concentrare oxigen.

Mai multe firme au oferit produse, începând de la perdele pentru dotarea Secţiei Boli Infecţioase, pe care le-a şi montat (Zsozo SRL), până la apă minerală (Perla Harghitei), bere cu vitamină (Csíki Sör), buchete de flori pentru angajaţii secţiei de Boli Infecţioase (Florăria „Bogáncs”), în vreme ce lanţul de magazine Amigo şi supermarketul „Merkúr” – Elan Trio SRL s-au oferit să asigure alimente în caz de carantină totală.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al Judeţului Harghita a predat spitalului echipament de protecţie şi soluţii dezinfectante din propriul stoc, iar Fundaţia pentru Parteneriat va cumpăra şi aparatură medicală, pe lângă echipamente de protecţie pe care le-a donat deja.

Au făcut donaţii în bani, oferind spitalului judeţean sume consistente, Electrica Furnizor SA, Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, societăţile Harplast, Sed Prod Com, Astra Zeneca, firmele FM Allbright şi Habe Wood Innovate.

Sindicatul Sanitas, întreprinzătorii Lázár Csaba, Barabás Szabolcs, societăţile Galastudio Design&Print, Delikates Accesories şi firma Jolidon au oferit măşti şi alte echipamente de protecţie. Angajaţii spitalului au primit sprijin şi prin intermediul paginii de socializare a SJU din partea mai multor voluntari care confecţionează măşti din textil, pentru cei care lucrează la spital.

De asemenea, şi-au oferit sprijinul Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc şi composesoratul Văcăreşti, cu care se poartă discuţii în prezent, iar lista donaţiilor şi a donatorilor creşte în fiecare zi.

„Suntem recunoscători tuturor pentru ajutorul acordat şi le mulţumim frumos. Asigurăm sponsorii că ajutorul lor îşi va atinge scopul. Nu este uşor acum pentru noi să achiziţionăm aparatele, de aceea este un ajutor foarte mare dacă firmele cumpără pentru noi cele necesare”, a declarat managerul spitalului judeţean, dr. Konrád Judit.

Potrivit conducerii, la SJU mai este nevoie de echipament de protecţie, de soluţii de dezinfectare pentru mâini şi suprafeţe, fiindcă, deşi există contracte şi comenzi au fost plasate, firmele nu le onorează. „Este nevoie totodată de scanere termice, de un aparat Real Time PCR, de extractor automat ARN, de Kituri de extracţie ARN, Kituri test COVID-19, de un CT mobil, de ventilatoare fixe şi portabile, de monitoare funcţii vitale, infuzomate, injectomate, defibrilatoare, paturi ATI, de o staţie de osmoză inversă mobilă pentru dializă şi de aparate de hemodializă. Spitalul ar mai cumpăra şi aparat mobil pentru decontaminarea suprafeţelor şi un aparat de curăţat şi aspirat pardoseli dure”, se precizează în documentul de presă citat. Lista necesităţilor şi cu preţul aparatelor poate fi găsită pe site-ul spitalului: www.spitalmciuc.ro. Conducerea spitalului îi roagă pe sponsori să discute în prealabil cu angajatul desemnat al spitalului, la numărul de telefon 0758/11.76.55 sau pe e-mail, pe adresa: beataspitalmciuc@gmail.com címen, despre achiziţiile pe care doresc să le facă.

Consiliul Judeţean Harghita a iniţiat, la rândul său, o campanie de strângere de fonduri prin Asociaţia pentru Judeţul Harghita, în cadrul căreia se primesc donaţii şi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Donaţiile în bani se pot efectua în conturile Asociaţiei pentru Judeţul Harghita deschise la Banca Română pentru Dezvoltare. În cazul în care donaţia este oferită pentru spitalul judeţean, trebuie menţionat Donatie Covid pentru SJU M. Ciuc.

Conturile bancare ale Asociaţiei pentru Judeţul Harghita sunt următoare:

RO79BRDE210SV06542542100 (RON);

RO79BRDE210SV04149552100 (EUR);

RO65BRDE210SV00939132100 (USD);

RO02BRDE210SV06587732100 (HUF).

Datele Asociaţiei pentru Judeţul Harghita sunt:

Asociaţia pentru Judeţul Harghita/Hargita Megyéért Egyesület, sediul Miercurea Ciuc, Piaţa Libertăţii, nr. 5, CUI 14623653. (D. Drăgan)

∗∗∗

Nota redacţiei: Cu toate aceste donaţii, în continuare cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc (cu excepţia câtorva secţii) nu primesc echipament de protecţie (măşti, mănuşi), astfel că nici nu poartă, ceea ce au observat şi pacienţii.

De altfel, o parte dintre cadrele medicale (medici, asistente, infirmiere) şi-au arătat nemulţumirea faţă de această situaţie, în condiţiile în care este pusă în pericol atât siguranţa proprie, cât şi a pacienţilor. Mai ales după numeroasele cazuri de îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale – dar şi a pacienţilor veniţi în spitale cu alte afecţiuni – cu noul coronavirus la nivel naţional.

Ca răspuns, managerul spitalului a transmis angajaţilor o scrisoare, iar o parte dintre cadrele medicale au luat-o chiar ca o ameninţare voalată.

„Infecţiile cu COVID-19 apărute în două spitale judeţene din apropiere ne îndeamnă să acordăm în continuare atenţie maximă măsurilor de prevenţie, purtării echipamentului de protecţie şi să ne conformăm regulilor pentru a preveni introducerea infecţiei cu coronavirus în spital.

Acest lucru este de importanţă majoră pentru toţi. Suntem într-o perioadă extraordinară şi această situaţie are consecinţe extraordinare. Am citi undeva că în primele zile ale războiului de obicei cad cei nesăbuiţi şi cei laşi. Vă cer să nu fim nici una, nici alta. Să nu fim prea îndrăzneţi, să nu subestimăm pericolul, pentru că asta poate costa chiar vieţi. S-ar putea totodată să avem colegi care acum realizează faptul că locul lor nu este aici, în spital, unde luptăm pentru alţii. Acum avem nevoie de medici şi asistenţi care practică medicina cu vocaţie şi îndeplinesc sarcinile cu disciplină. Din partea managementului asigurăm pentru acest lucru condiţiile necesare.

Vreau să subliniez că viaţa fiecăruia dintre noi este la fel de preţioasă şi că trebuie să lucrăm cu toţi în aceeaşi măsură.

Doresc străduinţă pentru toţi,

Dr. Konrad Judith”, a scris managerul instituţiei în scrisoarea adresată angajaţilor.

Este de admirat solidaritatea arătată de cetăţeni, instituţii, societăţi comerciale, însă echipamentele primite de unitatea spitalicească ar trebui şi folosite de cadrele medicale, consideră aceştia.

Reamintim că potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi Spitalul Municipal din Miercurea Ciuc vor primi pacienţi testaţi pozitiv cu COVID-19. Spitalul judeţean va trata cazurile grave şi critice, iar unitatea din Odorheiu Secuiesc este spital suport.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.