Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Societatea Ornitologică Română îi invită din nou pe harghiteni să ajute la protecţia berzelor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Societatea Ornitologică Română îi invită din nou pe harghiteni să ajute la protecţia berzelor
Societatea Ornitologică Română îi invită din nou pe harghiteni să ajute la protecţia berzelor

Societatea Ornitologică Română îi invită din nou pe harghiteni să ajute la protecţia berzelor

  • Versiunea 2.0 a aplicaţiei de recenzare a berzelor include noi funcţionalităţi care vizează măsuri de protecţie sporită
  • Judeţul Harghita este unul din judeţele cu cele mai multe cuiburi de barză albă din România, recenzate cu ajutorul aplicaţiei mobile „Uite, barza!” în 2017
  • O barză din Covasna a tranşat dispute ornitologice în 1909, în ziarul Times

Societatea Ornitologică Română (SOR), împreună cu companiile Enel din România, anunţă lansarea versiunii 2.0 a aplicaţiei mobile „Uite, barza!”, singura aplicaţie mobilă din Europa pentru recenzarea berzelor albe. Versiunea îmbunătăţită a aplicaţiei aduce ca noutate posibilitatea de a semnaliza zonele periculoase pentru berze, trimiţând coordonatele GPS şi o fotografie.

Judeţul Harghita este unul din judeţele cu cele mai multe cuiburi de barză albă din România, recenzate cu ajutorul aplicaţiei mobile Uite Barza! în 2017. Harghita se află pe locul al patrulea în top, cu un număr de 179 de cuiburi. Din 25 iunie, Societatea Ornitologică Română îi invită din nou pe harghiteni să ajute la protecţia berzelor.

Cred că toată lumea ştie situaţiile din luna martie, când berzele au fost afectate de ger. La fel cum ştim că un cuib de barză poate cauza o pană de curent pentru că este construit pe un stâlp al reţelei de electricitate. Dar acestea nu sunt singurele obstacole mortale pentru berzele albe. De multe ori apar coliziuni cu liniile de înaltă tensiune sau electrocutări pe liniile de medie tensiune. Tocmai de aceea, varianta 2.0 a aplicaţiei încearcă să rezolve şi aceste probleme. Vom continua numărătoarea păsărilor la cuib, dar avem un update prin care să putem semnaliza zonele periculoase pentru berze, locurile unde au loc incidente. Cine găseşte o barză accidentată, electrocutată, ne poate trimite coordonatele GPS şi o fotografie. Această informaţie va ajunge la companiile Enel şi se poate interveni prin izolarea liniilor periculoase sau prin balizarea acestora, iar mortalitatea va scădea”, a spus directorul executiv al SOR, dr. Dan Hulea.

Numărătoarea va dura până la 31 iulie 2018, aplicaţia putând fi accesată la http://www.sor.ro/Uite-Barza. Aceasta este perioada propice pentru a număra berzele – puii sunt destul de mari pentru a putea fi observaţi, iar acum se pregătesc pentru migraţia către Africa. Numărătoarea care se efectuează mai târziu nu este relevantă, deoarece berzele albe încep din luna august migraţia spre cartierele de iernare.

„Uite, barza!” este o aplicaţie uşor de utilizat, folosind GPS-ul fiecărui smartphone. Utilizatorul se poate înregistra cu contul de Facebook sau Google, marchează localizarea cuibului de berze şi completează informaţiile obligatorii. Datele pot fi trimise şi ulterior dacă nu există o conexiune la Internet, ajungând în baza de date a SOR şi fiind validate de administratorul platformei. Cei mai activi utilizatori ai aplicaţiei sunt recompensaţi anul acesta cu binocluri şi determinatoare de păsări.

Anul trecut, aplicaţia „Uite Barza!” a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR un număr de 2.851 de cuiburi. Cel mai îmbucurător lucru a fost că, dintre acestea, 1.070 de cuiburi au fost cuiburi noi, care s-au adăugat celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014.

În urma rezultatelor obţinute cu aplicaţia în 2017, au fost identificate cuiburile de barză care aveau nevoie de susţinere şi protecţie. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Grupului Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante pe liniile electrice pentru protejarea păsărilor.

Berzele albe cuibăresc în localităţi sau în apropierea acestora, iar majoritatea aleg ca suport de cuib un stâlp electric. Cuiburile de barză se întâlnesc în toate colţurile României. Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Avrămeni din judeţul Botoşani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în judeţul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, judeţul Timiş, iar cel mai estic se află în satul C.A. Rosetti din judeţul Tulcea, în Delta Dunării.

În urma numărătorii din 2017, judeţul cu cele mai multe cuiburi de barză este Timiş. Aici au fost înregistrate nu mai puţin de 445 de cuiburi. Topul este completat de judeţele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) şi Suceava (167 de cuiburi).

Barza din Covasna ajunsă în Times

Aplicaţia „Uite Barza” a reuşit să câştige de la lansare până acum peste 6 premii naţionale şi internaţionale de PR. Dar nu este prima oară când berzele din România sunt vedete internaţionale. O barză albă din România a fost cea care a tranşat una din vechile dispute ale ornitologilor, la începutul secolului al XX-lea. În anul 1909 încă se mai credea că berzele albe nu trec Ecuatorul în migraţia lor, ci că rămân doar în emisfera nordică. Totuşi, un exemplar din judeţul Covasna a lămurit disputa. Pasărea a fost inelată în localitatea Hăghig, acum în judeţul Covasna, pe data de 8 iulie 1908, de ornitologul maghiar Schenk Jakab.

În 3 martie 1909 a apărut în paginile ziarului Times o ştire despre barza din România. Pasărea fusese împuşcată în Africa de Sud, în zona Natal. Inelul purtat de pasăre a dovedit că era exemplarul inelat la Hăghig şi a dat răspunsul la eterna întrebare – trec sau nu berzele Ecuatorul.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.