Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Societatea Întreţinere Drumuri Harghita va asigura lucrările de mentenanţă a drumurilor judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Societatea Întreţinere Drumuri Harghita va asigura lucrările de mentenanţă a drumurilor judeţene
Societatea Întreţinere Drumuri Harghita va asigura lucrările de mentenanţă a drumurilor judeţene

Societatea Întreţinere Drumuri Harghita va asigura lucrările de mentenanţă a drumurilor judeţene

  • Atribuirea directă a acordurilor cadru privind lucrările de întreţinere a mijloacelor pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile judeţene din Harghita a fost principalul subiect al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean, convocată marţi

Cinci dintre cele nouă proiecte de hotărâri ale ordinii de zi au vizat atribuirea directă a acordurilor cadru privind asigurarea lucrărilor de întreţinere a mijloacelor pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile judeţene din Harghita, pentru perioada 2021-2022, a marcajelor rutiere, mijloacelor de semnalizare rutieră, bornelor şi parapetelor metalice pe drumurile judeţene, precum şi a întreţinerii pe timp de vară, către Societatea Întreţinere Drumuri Harghita a Consiliului Judeţean.

Asta înseamnă că toate lucrările privind vopsirea longitudinală şi transversală a drumurilor judeţene, marcajele axiale, laterale şi cele de traversare pe toate cele 44 de drumuri judeţene din Harghita vor fi realizate de această societate. De asemenea, în sarcina Societăţii Întreţinere Drumuri Harghita va intra mentenanţa indicatoarelor rutiere şi înlocuirea celor distruse, îndoite, deplasate, rupte sau accidentate, a bornelor hectometrice scoase de tractoare, de urşi sau vandalizate, dar şi de introducerea sau scoaterea unor indicatoare temporare, de exemplu în cazul unor restricţii de circulaţie, de greutate impuse vremelnic de autorităţi, cosirea vegetaţiei de pe marginea drumurilor pe o bandă de 1-2 metri de la marginea acostamentului, ş.a.m.d.

„Lotul 1, 2 şi 3 se referă la cosirea, întreţinerea mijloacelor de siguranţă rutieră în general, indicatoare, parapete, la realizarea marcajelor de siguranţă rutieră orizontale pe toate drumurile din judeţ. În ceea ce priveşte partea de întreţinere, partea de plombări şi pietruire, plus curăţarea şanţurilor, taluzelor, curăţarea/repararea/înlocuirea podeţelor care vor fi executate pe drumurile judeţene din zona Ciuc, au fost încheiate contracte cu societatea amintită, care se referă la lucrări de refacere a infrastructurii, plus în zonele unde trebuie intervenit la fundaţia drumului ca întreţinere curentă, la care se adaugă partea de întreţinere curentă care se referă la covoare bituminoase. Toate aceste hotărâri conţin limitele maxime pentru care vor fi încheiate acordurile cadru, iar în interiorul lor vor fi încheiate contracte subsecvente pentru fiecare drum sau pentru fiecare tip de lucrări, în funcţie de necesităţile Consiliului Judeţean”, a explicat ing. Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita.

Pentru zonele Gheorgheni şi Odorhei în privinţa lucrărilor de intervenţie şi/sau refacere a infrastructurii vor fi încheiate contracte cu o firmă participantă la licitaţia organizată în acest sens.

Între altele, consilierii judeţeni au mai aprobat transmiterea dreptului de administrare Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita asupra clădirii multifuncţionale de la Şumuleu Ciuc, folosită în perioada pandemiei ca secţie externă a spitalului pentru bolnavii COVID-19 asimptomatici, în condiţiile în care spitalul judeţean nu a solicitat prelungirea contractului, ca urmare a evoluţiei favorabile a situaţiei epidemiologice, precum şi aprobarea uzării de oportunitatea oferită de Fondul norvegian în privinţa dezvoltării reţelei electrice.

„Este vorba despre un program de finanţare (granturi norvegiene) a electrificării gospodăriilor izolate, defavorizate, care nu sunt aproape de reţelele actuale de electrificare şi ar trebui conectate separat. Depunem un proiect pentru construirea unor sisteme fotovoltaice pentru 52 de gospodării, în care locuiesc 112 persoane, în cadrul a 12 UAT-uri. Aceste sisteme trebuie să funcţioneze cel puţin cinci ani, vor fi încheiate asigurări pentru ele. Suma maximă pentru fiecare gospodărie este de 5.000 de euro, valoarea totală a proiectului este de 260.000 de euro, iar perioada de implementare este de doi ani”, a explicat Péli Levente, director general adjunct la Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Harghita.

La finalul şedinţei extraordinare, consilierul judeţean Costin Hîrlav a transmis, în numele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Călimani, rugămintea de a i se aloca cotizaţia cuvenită din partea consiliului judeţean, pentru demararea proiectelor. (D.Mezey)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.