Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Situație fără precedent în județ: invazie de lăcuste în trei localități | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Situație fără precedent în județ: invazie de lăcuste în trei localități
Situație fără precedent în județ: invazie de lăcuste în trei localități

Situație fără precedent în județ: invazie de lăcuste în trei localități

Milioane de lăcuste au invadat, începând de joi după-amiază, trei comune din județ: Ditrău, Lăzarea și Suseni, fiind afectată o suprafață de aproximativ 850 de hectare.

În aceste condiții, prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a convocat, astăzi (vineri), Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căruia a prezentat situația ca fiind una „fără precedent în județ”, precum și măsurile ce s-au luat și urmează a fi luate în continuare.

Astfel, prefectul județului a spus că invazia propriu zisă a început ieri (joi) după-amiază spre seară, când milioane de lăcuste s-au așezat atât pe partea carosabilă a drumului european, cât și pe porțiunile de fâneață, mai puțin pe culturi. Această stare de fapt a fost semnalată prin numărul unic de urgență 112 de către primarul comunei Ditrău.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, la Ditrău, conform informării trimise de comitetul local pentru situații de urgență, roiul a acoperit o suprafață de aproximativ 200 de hectare de teren agricol.

La Lăzarea a fost afectată de lăcuste o suprafață de aproximativ 500 ha, iar potrivit primarului localității poate provoca și daune în producția agricolă din zonă.

La Suseni au fost afectate 150 de hectare.

De asemenea, prefectul a explicat că, potrivit legii, trebuie declarată stare de alertă, care se aprobă doar de către Ministerul Afacerilor Interne, însă nu s-a primit încă un răspuns.

În aceste condiții, prefectul a propus votarea de către membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a declarării stării de alertă, ceea ce s-a și întâmplat. Aceasta înseamnă luarea unor măsuri: Direcția pentru Agricultură Harghita împreună cu Oficiul Fitosanitar Harghita și comitetele locale pentru situațiile de urgență din comunele respective să întreprindă măsurile necesare pentru combaterea invaziei de lăcuste (e vorba de lăcuste de fâneață, popular cosaș) – să identifice și să achiziționeze insecticidul necesar, să aplice tratamentul cu specific pentru combaterea dăunătorilor, să urmărească dacă are efect și să monitorizeze ulterior modul în care substanța a acționat; comitetele locale din comună să înștiințeze cetățenii și operatorii economici asupra faptului că cel puțin 14 zile sunt interzise pășunatul și cositul.

În funcție de evoluția situației, se poate prelungi, extinde sau restrânge durata stării de alertă.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a arătat că s-a început testarea unei soluții pentru combaterea dăunătorilor. Totodată, apicultorii din zonă au fost înștiințați despre aplicarea tratamentului.

Până în momentul ținerii ședinței – vineri, 25 martie, ora 13:00 – nu se înregistraseră pagube materiale. (Șt.P.)

 

 

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Sunt lăcustele rămase de la Șumuleu , de la Rusalii! Dar vor pleca și ele.

  2. Onelian dalmatio

    Hai sictir nesimtitule tu ești mai rău ca o lacusta…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.