Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Situaţia se repetă: Protecţia Copilului a rămas fără bani | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Situaţia se repetă: Protecţia Copilului a rămas fără bani
Situaţia se repetă: Protecţia Copilului a rămas fără bani
Protest al angajaţilor din sistemul harghitean de asistenţă socială – octombrie 2017

Situaţia se repetă: Protecţia Copilului a rămas fără bani

Fondurile alocate la începutul anului funcţionării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita se epuizează la sfârşitul acestei săptămâni. De la 1 septembrie nu mai sunt bani de salarii, iar proviziile de anul trecut mai pot asigura hrana copiilor din sistem una, cel mult 2 luni. Pentru bătrânii cu dizabilităţi din centrele sociale nu mai există nici un sfanţ, nici rezerve şi nici medicamente

Conducerea Sindicatului Sanitas Harghita, afiliată CNSLR Frăţia, a solicitat întrunirea Comisiei de Dialog Social, pentru a trage „un semnal de alarmă” asupra „situaţiei grave în care se află Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului”, în speranţa că cei care guvernează vor grăbi finanţarea pentru ultimele patru luni ale anului.

Situaţia în care s-a ajuns era previzibilă, de vreme ce prin bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat s-au asigurat fonduri doar până la finele lunii august. S-a sperat, însă, că la rectificarea bugetară va fi virat şi restul sumei, dar nu a fost să fie.

„La 12 septembrie vom da salariile pe luna august şi cu asta fondul de salarii se termină; doar până atunci avem bani. La sistemul pentru protecţia copilului, mai avem fonduri cât să acoperim alimentaţia pentru două luni, reuşim cumva să supravieţuim, dar la sistemul de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi situaţia este gravă, fiindcă fondurile se termină la începutul lunii septembrie. Trebuie să cumpărăm lemnele de foc necesare încălzirii – avem centre destul de mari care folosesc lemne – combustibil lichid pentru altele şi bani nu avem. Până acum am avut stocuri, şi la alimente, şi la materiale de curăţenie şi pentru igienă, achiziţionate după rectificarea bugetară de anul trecut, care s-au terminat, iar acum cheltuielile vor fi mult mai mari. Plus că imediat începe şcoala, copiii au nevoie de rechizite, de îmbrăcăminte, ar trebui să achiziţionăm legume şi fructe pentru conservele de iarnă şi apoi vine iarna şi trebuie să luăm îmbrăcămintea groasă, adecvată. Sunt o mulţime de cheltuieli pe care trebuie să le facem şi nu avem cu ce”, a declarat directoarea generală adjunctă economică a DGASPC Harghita, Basa Jolán.

La fel a fost şi anul trecut, când banii de la rectificare au ajuns abia în decembrie. Atunci s-a spus că la alocarea bugetară nu s-au luat în calcul măririle salariale. Se pare că nici anul acesta nu s-a ţinut seama de sporurile şi de creşterile salariale acordate prin diferite normative: Legea nr. 250/2017, apărută după mijlocul lui decembrie, Legea nr. 153/2017 şi cu atât mai puţin de HG nr. 153/2018, care stabileşte cuantumul sporurilor pentru condiţiile de muncă.

„Din lipsă de fonduri, nici asistenţii medicali care activează în domeniul protecţiei sociale nu au primit sporurile pentru condiţii de muncă prevăzute în HG nr. 153/2018, care la nivelul unor centre din judeţ – de exemplu Topliţa, Cristuru Secuiesc, Ocland, Tulgheş, Gheorgheni, Frumoasa – se situează între 50% şi 75% din salariul de bază”, a precizat Basa Jolán.

DGASPC Harghita nu figurează în proiectul Ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară pe anul 2018.

„Noi am trimis adrese, în care prezentăm situaţia cu care ne confruntăm, către toate autorităţile, începând cu dna prim-ministru, la Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţii şi la Asociaţia Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi. Potrivit legii, statul asigură până la 90% din finanţarea DGASPC, restul trebuie acoperit de consiliile judeţene”, a menţionat Basa Jolán.

O altă problemă, gravă pentru unii, convenabilă pentru alţii, o constituie standardele minime de cost pentru serviciile sociale, care au rămas la nivelul anului 2015.

„De la Ministerul Finanţelor Publice ni s-a răspuns că standardele de cost, care au fost aprobate în 2015, prin HG nr. 978, sunt depăşite şi nu au fost actualizate, iar finanţarea se face conform acestora. Dar, din 2015 şi până în prezent salariile au crescut destul de mult, la fel şi cheltuielile”, a explicat directoarea economică.

Practic, cheltuielile s-au dublat în ultimii trei ani, iar preţurile la produsele alimentare, medicamente, lemne de foc, precum şi facturile la utilităţi au crescut exponenţial.

Anul trecut, Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a reuşit să asigure, parţial, plăţile salariilor angajaţilor DGASPC, însă acum şi această instituţie are probleme de ordin financiar.

„Din păcate, CJ Harghita este într-o situaţie financiară mai proastă decât anul trecut, care ridică foarte multe semne de întrebare. Anul acesta ne-au fost luate 39 de milioane de lei, faţă de anii anteriori, nu am avut excedent aproape nimic, am folosit sumele pe care le-am avut. 2018 este primul an în care nici salariul nu este acoperit în întregime pentru anul în curs, iar la instituţiile subordonate costurile au fost acoperite până la jumătatea anului. În plus, avem mai multe contracte în execuţie, vine iarna, deszăpezirea. Acum, şi la fonduri stăm mult mai prost decât anul trecut. Aşadar, nu mai există nici posibilitatea ca gaura să fie astupată din banii CJ”, a explicat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, se încearcă acoperirea facturilor şi a cheltuielilor DGASPC pentru luna septembrie, însă pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie „este nevoie de o nouă rectificare bugetară”, prin care sistemul de asistenţă socială să primească banii necesari funcţionării până la finele anului.

„Solicităm Guvernului şi majorităţii parlamentare care susţine Guvernul să fie modificată legislaţia în domeniul serviciilor sociale. Dacă au mărit salariile, atunci să asigure şi fondurile, pentru că anul trecut am fost în aceeaşi situaţie şi nu s-a rezolvat aproape nimic. Solicităm scoaterea din lege a sintagmei până la 90% (potrivit legii, finanţarea DGASPC se asigura de la bugetul de stat în proporţie de până la 90%, restul fiind reprezentat de contribuţia pe care trebuie să o asigure, la rândul său, autoritatea locală, respectiv consiliul judeţean – n.a.), pentru că, prin Constituţie, statul este răspunzător de asistaţi şi nu trebuie să depindă de veniturile unui consiliu judeţean dacă copiii primesc mâncare sau nu. Finanţarea centrelor sociale trebuie să fie la fel, şi în judeţele unde duduie economia, sunt parcuri industriale şi numărul locuitorilor este mare, şi în judeţele mici, cu localităţi mici şi populaţie restrânsă”, a declarat Borboly Csaba la finalul şedinţei extraordinare a Comisiei de Dialog Social.

Subprefectul Petres Sándor, rezumând propunerile făcute în cadrul şedinţei, a afirmat că, printre altele, se impune modificarea legislaţiei în vigoare în privinţa asigurării finanţării serviciilor sociale de la bugetul de stat, actualizarea standardelor de cost şi întocmirea unei situaţii economico-financiare a DGASPC Harghita, din care să reiasă implicaţiile negative ale neactualizării acestora. De asemenea, a solicitat să se revină la ministerele implicate „cu o argumentare solidă” şi cu o minută prin care să fie invitaţi în Harghita reprezentanţii Executivului cu atribuţii în domeniu, să vadă care este situaţia în centrele de asistenţă socială. Invitaţia ar urma să fie lansată „fie de CJ, fie de Instituţia Prefectului, fie de cele două instituţii, împreună”.

„Am fost la mai multe centre. La centrul de la Topliţa e jale, sunt fiinţe vii, nişte copii care nu au nici un metru înălţime la vârsta de 14 ani, stau mai mulţi în pat şi chiar dacă angajaţii fac tot ce este omeneşte posibil pentru ei – şi fac – material nu îi pot susţine; şi ei merg la serviciu pentru bani. E foarte dureros ce se întâmplă acolo. Dacă nu se vor asigura banii necesari la rectificarea bugetară, copiii şi bătrânii bolnavi din centrele de asistenţă socială vor rămâne în beznă, în frig, în mizerie, fără hrană şi fără medicamente. Până la sfârşitul anului mai sunt patru luni şi vine iarna, suntem în Harghita, la polul frigului. Statul ar trebui să aibă grija lor şi, după cum se vede, nu prea are”, a povestit Dakó Éva, liderul CNSLR Frăţia – Filiala Harghita.

Pentru plata salariilor şi pentru acoperirea cheltuielilor până la sfârşitul anului, DGASPC Harghita are nevoie de încă 18,116 milioane de lei. DGASPC Harghita are 739 de angajaţi pe cele 889 de posturi alocate – paradoxal, Inspecţia Socială întocmeşte procese-verbale peste procese-verbale că mai trebuie angajate persoane, pentru respectarea standardelor de calitate, dar finanţarea nu este asigurată nici pentru cele existente – şi asigură servicii de asistenţă pentru aproximativ 2.640 de copii şi peste 10.000 de adulţi, persoane cu handicap.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.