Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sistemul de protecţie socială din judeţ a rămas fără bani pentru salariile angajaţilor până la sfârşitul anului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Sistemul de protecţie socială din judeţ a rămas fără bani pentru salariile angajaţilor până la sfârşitul anului
Sistemul de protecţie socială din judeţ a rămas fără bani pentru salariile angajaţilor până la sfârşitul anului

Sistemul de protecţie socială din judeţ a rămas fără bani pentru salariile angajaţilor până la sfârşitul anului

  • Alocarea de fonduri pentru susţinerea DGASPC, întreţinerea de iarnă pe drumurile judeţene din Ciucul de Sus şi sprijinirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Hăşmaşu Mare – principalele subiecte soluţionate în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

O nouă şi imperios necesară rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli (BVC) al judeţului a avut ca scop susţinerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, care a rămas, ca şi în anii precedenţi, fără bani de salarii şi nu numai, pentru ultimele trei luni ale anului.

„Bugetul pe care l-am primit la începutul lui 2021 acoperă doar primele trei trimestre şi era clar că nu ne vor ajunge banii. Luna trecută ni s-a mai acordat o sumă de bani la rectificare, din care am plătit salariile în 10 octombrie, dar nu ne-au ajuns şi pentru plata contribuţiilor”, ne-a explicat Elekes Zoltán, directorul DGASPC Harghita.

Statul asigură 90% din costurile serviciilor sociale conform standardelor de cost. Problema este că această contribuţie reprezintă doar 70% din costurile reale, în condiţiile în care nu toate serviciile care trebuie prestate de DGASPC – obligatorii de altfel şi care se adresează populaţiei judeţului – sunt standardizate şi, ca atare, nu se primesc bani pentru ele.

„De exemplu, întreaga procedură se încadrare pentru persoanele cu handicap din familii şi de acordare a anumitor drepturi nu sunt prevăzute. La Serviciul pentru Adopţii nu este finanţat managementul de caz, care implică verificarea tuturor sesizărilor primite din judeţ, plata asistenţilor sociali, psihologilor care lucrează cu astfel de cazuri, sunt o grămadă de costuri care nu sunt prevăzute în standardele de cost finanţate în procent de 90%”, detaliază directorul DGASPC Harghita.

Şi asta în condiţiile în care, a remarcat domnia sa, finanţarea de la bugetul de stat a fost mult mai generoasă anul acesta, acoperind 90%, pe standard de actualizate, faţă de anii trecuţi, când s-a alocat 50% pe standardele vechi. Acesta este şi motivul pentru care DGASPC a rezistat până în octombrie; anii trecuţi banii se terminau la jumătatea anului.

Pentru rezolvarea cheltuielilor urgente, Direcţia Economică a CJ a reuşit să disponibilizeze 4,7 milioane de lei pentru sistemul de protecţie socială: 1,2 milioane de lei din excedentul anilor precedenţi şi 3,5 milioane de lei din fondul de rezervă.

„Din păcate, noi nu suntem printre norocoşii care au primit (zilele trecute – n.a.) resurse guvernamentale. Am aşteptat rectificarea bugetară pentru DGASPC, pe care am solicitat-o în urmă cu o lună şi jumătate, dar acei bani nu au venit. Am încredere că UDMR, fiind la guvernare, se va asigura că judeţul Harghita va primi fondurile necesare pentru sistemul social”, a arătat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Şi directorul DGASPC speră că banii din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului vor ajunge în cel mai scurt timp, pentru a încheia anul cu bine. „Avem cheltuieli materiale, dar trebuie să plătim şi salariul net pe decembrie, precum şi cele două contribuţii, pe noiembrie şi decembrie”, a explicat Elekes Zoltán.

Prin modificarea bugetului judeţului şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita au mai fost făcute virări de credite la Direcţia Arhitectului şef, la Direcţia Tehnică pentru construirea trotuarelor pe DJ 133, refacerea carosabilului DJ 134 C şi reabilitarea sistemului rutier pe DJ 153.

„Mai avem virări de credite la Serviciul Salvamont, 75.000 de lei pentru studiul de fezabilitate la pistele de bicicletă, 50.000 de lei pentru Editura Harghita pentru schimbarea aparaturii, iar spitalul judeţean a relocat sumele de la investiţii pentru achiziţionarea de aparatură medicală”, a detaliat directorul executiv al Direcţiei Generale Economice a CJ, Vasile Bicăjanu.

De asemenea, au fost  majorate veniturile proprii la Şcoala Populară de Artă şi Meserii „Vámszer Géza” cu suma de 57.000 de lei, la Evidenţa Informatizată a Persoanelor cu 8.000 de lei, la Centrul de Creaţie Lăzarea cu 8.900 de lei, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale cu 2.000 de lei şi la Centrul Cultural Judeţean Harghita cu 4.000 de lei, a adăugat Bicăjanu.

În cadrul şedinţei extraordinare au mai fost aprobate preţul unitar pentru executarea covoarelor pietonale în culoarea roşie la trecerile de pietoni şi atribuirea directă a acestor lucrări Societăţii „Întreţinere Drumuri Harghita”.

Firmei proprii a Consiliului Judeţean i-au mai fost atribuite, pe bază de contract prin negociere, intervenţiile şi serviciile de întreţinere curentă pe timp de iarnă a drumurilor judeţene în perioada 2021-2022, pe DJ 138A către staţiunea Băile Harghita şi pe toate drumurile judeţene din Ciucul de Sus, de la Miercurea Ciuc până la Bălan: 123E, 123F, 124, 124A şi 125, dar fiind faptul că procedura de achiziţie publică iniţiată de Consiliul Judeţean Harghita în vară, privind serviciile de deszăpezire „Întreţinerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor judeţene din judeţul Harghita, în perioada 2021-2024” este blocată în acest moment, din cauza contestării la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor de către o societate comercială din Odorheiu Secuiesc.

La propunerea şefului administraţiei publice judeţene a fost aprobat nivelul maxim plătibil al cotizaţiei judeţului către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Hăşmaşul Mare pe anul 2021, în valoare de 48.880 de lei.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Hăşmaşul Mare, cea mai nou înfiinţată în judeţ, intenţionează să dezvolte obiective culturale, sociale şi economice menite să conducă la creşterea coeziunii între localităţile membre: Gheorgheni, Sândominic, Bălan şi Lunca de Jos. Între altele, asociaţia urmăreşte promovarea protecţiei naturii, redescoperirea şi prezentarea valorilor naturale ale Masivului Hăşmaşul Mare publicului larg, cu respectarea statutului de arie protejată de interes naţional. Conducerea ADI Hăşmaşul Mare declară că va pune accent deopotrivă pe dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor publice, care ar urma să faciliteze creşterea turismului şi atragerea de întreprinzători privaţi pentru dezvoltarea zonei. În ceea ce priveşte acţiunile concrete, cea mai importantă este, în opinia board-ului ADI Hăşmaşul Mare, elaborarea Planului Urbanistic Zonal, în vederea unei dezvoltări coerente şi consecvente a localităţilor membre şi a zonei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.