Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şi la Tulgheş, ca în aproape toată ţara: Proiecte finanţate există, însă firmele nu mai sunt interesate să participe la licitaţii, în principal din cauza lipsei forţei de muncă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate »
Şi la Tulgheş, ca în aproape toată ţara:
Proiecte finanţate există, însă firmele nu mai sunt interesate să participe la licitaţii, în principal din cauza lipsei forţei de muncă
<h5><i>Şi la Tulgheş, ca în aproape toată ţara:</i></h5> Proiecte finanţate există, însă firmele nu mai sunt interesate să participe la licitaţii, în principal din cauza lipsei forţei de muncă

Şi la Tulgheş, ca în aproape toată ţara:
Proiecte finanţate există, însă firmele nu mai sunt interesate să participe la licitaţii, în principal din cauza lipsei forţei de muncă

Lucrări ample în infrastructură finanţate din fonduri guvernamentale ori europene fie sunt în întârziere, fie există riscul să nu se găsească constructori care să le efectueze

La fel ca în aproape toată ţara, şi la Tulgheş există proiecte importante pentru localitate, în ceea ce priveşte dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii, însă sunt din ce în ce mai puţine firme de construcţii care participă la licitaţii din cauza lipsei forţei de muncă. Sunt proiecte pentru care s-a obţinut finanţare din fonduri europene sau guvernamentale (PNDL ori PNDR), însă lucrările întârzie să demareze.

La începutul acestui an, primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a evidenţiat mai multe proiecte de infrastructură foarte importante pentru localitate, care erau demarate sau urmau să înceapă, iar prin implementarea lor marea majoritate a drumurilor comunale urmau să fie asfaltate, iar infrastructura şcolară să fie reabilitată. Astfel că am dorit să vedem care este stadiul lucrărilor, dacă au fost începute.

Primarul comunei a explicat că „oarecum suntem în grafic”, însă „nu reuşim să le facem cum ne-am dori sau cum ar trebui”. „Ne confruntăm cu o problemă foarte complicată: nu mai are cine să lucreze în această zonă. Scoatem lucrări la licitaţie, dar nu avem firme interesate să participe la acestea”, a spus edilul.

Însă această problemă, a precizat Marcel Vancu, a reieşit şi din discuţiile pe care le-a purtat cu alţi primari. „Chiar am avut o analiză zilele trecute şi împreună cu domnul prefect am vizitat toate şantierele. Suntem în contract, dar după părerea mea în graficul de lucrări nu suntem la zi”, a declarat primarul, precizând că, de exemplu, prin finanţări obţinute în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) se efectuează lucrări la o grădiniţă, la un drum comunal, există în lucru un pod mare peste râul Bistricioara, însă „suntem rămaşi în urmă”.

Acesta a amintit şi de drumul judeţean 127 Tulgheş – Ditrău, la care, după ani şi ani de zile, până la urmă s-a realizat proiectul, s-a identificat şi finanţarea, dar din informaţiile sale nimeni nu s-a prezentat la licitaţie.

În legătură cu lucrările realizate în comună, un proiect extrem de important este modernizarea drumului comunal (DC) 260 Poiana Veche, cu o valoare de peste 5.000.000 lei, finanţat prin PNDL. La acest drum, la ora actuală se lucrează, s-a turnat primul strat de asfalt, s-au făcut rigole, şanţuri betonate, intrări la fiecare gospodărie şi urmează turnarea stratului de uzură. „Dar lucrarea cea mai amplă este podul de pe râul Bistricioara, care este un pod foarte mare. Datorită debitului pe care l-a comunicat Apele Române, are o deschidere de 27 de metri. Sper ca în această toamnă să turnăm măcar pilonii podului. Constructorul ne asigură că va fi terminat, dar… Aici suntem oarecum într-un grafic acceptabil”, a spus Marcel Vancu.

Mai sunt două proiecte mari, tot pentru modernizarea drumurilor comunale. Primul se referă la modernizarea: DC 259 Pârâul Borvizului, DC 134 Poiana Nouă, DC 260 Poiana Veche (drumul pe sub coastă), DC 261 (drumul Fabricii), proiect finanţat prin FEADR, cu o valoare de 5.111.405 lei. Iar al doilea, care vizează tot modernizarea drumurilor comunale, pe diverse sectoare de drum, este finanţat prin PNDL, valoarea investiţiei este de 5.683.405 lei. „Am emoţii extrem de mari că nu se va prezenta nimeni la licitaţie”.

O investiţie în infrastructura şcolară din comună este reabilitarea şi modernizarea şcolii din Poiana Veche, prin PNDL, în valoare de 1.014.834 lei. Lucrările ar fi trebuit să înceapă, însă din cauza procedurilor este în etapa de achiziţie. În cazul acestor lucrări, primarul şi-a exprimat convingerea că se vor prezenta totuşi firme la licitaţie.

Recent, după ani de tergiversări, au fost demarate lucrările de canalizare a pârâului Varăriei, investiţie atât de necesară pentru locuitorii din Poiana Veche.

Alte proiecte ample se referă la construirea grădiniţei cu program prelungit, cu patru săli de grupă (în valoare de 1.747.176 lei, prin PNDL) sau la înfiinţarea unei grădiniţe cu program normal (în valoare de 1.760.484 lei, prin FEADR). În aceste cazuri, lucrările au fost demarate în toamna lui 2018 şi în momentul de faţă sunt în execuţie, nefiind recepţionată nici o lucrare.

„Lucrările sunt în execuţie, unele sunt mai avansate, altele mai puţin avansate. Ne este frică să nu ajungem la rezilierea unor contracte datorită depăşirii termenelor”, a spus primarul comunei Tulgheş.

„Acestea sunt situaţiile pe care toată lumea le invocă: lipsa forţei de muncă, a muncitorilor calificaţi. (…) Este din ce în ce mai greu în mediul rural să găseşti forţă de muncă”, a mai declarat edilul.

Totuşi, în final, Marcel Vancu s-a arătat optimist că vor reuşi să realizeze toate proiectele pe care şi le-au propus. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.