Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sfinţirea bisericii noi a Mănăstirii „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Făgeţel | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Religie » Sfinţirea bisericii noi a Mănăstirii „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Făgeţel
Sfinţirea bisericii noi a Mănăstirii „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Făgeţel

Sfinţirea bisericii noi a Mănăstirii „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Făgeţel

Peste 3.000 de credincioşi au fost prezenţi la Hramul Mănăstirii

Mare mulţime de credincioşi din Episcopia Covasnei şi Harghitei, dar şi a Romanului şi Bacăului, mulţi îmbrăcaţi în costume populare, a participat, ieri, la Mănăstirea „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Făgeţel, la Sfânta Liturghie prilejuită de hramul aşezământului monahal, prilej cu care a fost sfinţită şi biserica nouă din curtea Mănăstirii de la Izvoarele Trotuşului.

Sfinţirea bisericii noi a Mănăstirii Făgeţel a fost săvârşită de un sobor de ierarhi, de faţă fiind prezenţi, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei: Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei şi Preasfinţitul Părinte Polycarp de Belogradchik, episcop-vicar al Mitropoliei Vidinului din Bulgaria.

Preasfinţitul Andrei Moldovan le-a spus celor peste 3.000 de credincioşi prezenţi în curtea mănăstirii că noua biserică a fost ridicată după patru ani „de multă trudă”. „Ne bucurăm tare mult că după patru ani de multă trudă a vieţuitorilor acestei Sfinte Mănăstiri, Biserica, ca o podoabă dumnezeiască, sfinţită de către soborul ierarhilor, străjuieşte astăzi curtea acestei Sfinte Mănăstiri şi aceste locuri binecuvântate ale sfintei noastre episcopii şi a ţării noastre dragi, România”, a spus PS Andrei, care a fost şi stareţul Mănăstirii Făgeţel.

Totodată, adresându-i-se ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului (de care aparţine şi Episcopia Covasnei şi Harghitei), ierarhul locului a arătat că este „al doilea mitropolit al Ardealului care calcă în curtea Sfintei Mănăstiri de la Făgeţel”, primul fiind ÎPS Nicolae Bălan, în 1932, când a sfinţit biserica veche.

De asemenea, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Ioan Selejan, deoarece lucrările la noua biserică din curtea Mănăstirii Făgeţel au fost începute de actualul mitropolit al Banatului, pe când era episcop al Covasnei şi Harghitei, piatra de temelie fiind aşezată în 25 septembrie 2013.

Totodată, PS Andrei a mulţumit tuturor ctitorilor şi binefăcătorilor acestei sfinte mănăstiri, deoarece „cu multă trudă, muncă şi jertfă s-a ridicat această biserică”, la ea lucrând „credincioşi români şi credincioşi de etnie maghiară”.

„Doamne, opreşte însângerarea neamului românesc, căci pierim ca popor, ca neam în această ţară”

În cuvântul de învăţătură, ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, a vorbit, printre altele, despre faptul că „noi astăzi prăznuim şi botezul în sânge al Sf. Ioan Botezătorul”, deoarece pe el „nimeni nu l-a botezat în Iordan”.

ÎPS Ioan a mai vorbit şi despre problemele cu care se confruntă societatea românească în prezent, plecând de la ce s-a întâmplat cu Sf. Ioan Botezătorul. „Iată că în vremea aceea i s-a tăiat capul Sf. Ioan Botezătorul. În vremurile noastre oare ce taie? Ce tăiem noi astăzi? Întâi, iubiţi credincioşi, am început să tăiem poruncile lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi purtăm o sabie şi primul lucru care-l facem e să tăiem poruncile lui Dumnezeu. Adică nu le mai ţinem, nu le mai respectăm. Asta este echivalent cu tăierea poruncilor lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Ioan Selejan.

„Ce mai tăiem noi astăzi?  – a continuat mitropolitul Banatului. Din nefericire, de la ora 07:00 din dimineaţa aceasta şi până la ora aceasta 12:00, dulcea noastră Românie a fost iarăşi însângerată. De astăzi dimineaţă şi până acum au fost ucişi 200 de copii de mamele lor. Şi (…) până spre apusul soarelui, din nefericire, încă 100 de copii. Doamne, opreşte însângerarea neamului românesc, căci pierim ca popor, ca neam în această ţară binecuvântată de Dumnezeu, aşternută la poalele Carpaţilor. Iubite mame şi părinţi, băgaţi sabia în teacă şi nu vă mai jucaţi cu neamul nostru românesc. Nu mai luptaţi cu ţara, nu mai luptaţi cu ceea ce este viaţa acestei ţări”, a tras un semnal de alarmă în privinţa avortului ÎPS Ioan.

Fostul arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei a mai amintit şi de luptele de-acum 100 de ani din această zonă şi că în mănăstire se ridică rugăciuni pentru cei căzuţi atunci.

„Poate v-au povestit părinţii dumneavoastră cât de însângerat a fost Trotuşul în urmă cu o sută de ani şi mai aproape apoi. Aici au pierit, pe acest râu, nu copii, nu feciori sfârtecaţi, tăiaţi de mamele lor, ci de obuze şi de gloanţe. Vă îndemn să duceţi pe culmea acestui munte să vedeţi că şi acum se păstrează tranşeele de unde a curs foc şi pe râu sânge, de acolo curgea foc pe această vale. Aţi auzit zilele acestea cele petrecute la Mărăşti, Mărăşeşti şi la Oituz. Au spus fraţii noştri atunci: Pe aici nu se trece! Însă pe valea aceasta s-a spus altfel: Pe aici se trece! şi s-a trecut la fraţii noştri români din Transilvania. Este o frescă aici, o pictură, în ansamblul acesta mănăstiresc, am ţinut şi am spus pictorului (…) să picteze ostaşii români trecând pe această vale şi cum călugării de aici se rugau lui Dumnezeu pentru ei”, a spus, vizibil emoţionat, mitropolitul Banatului.

În finalul cuvântului său, ÎPS Ioan i-a îndemnat pe cei prezenţi: „Să veniţi din an în an şi când puteţi în această vatră românească, să vă aduceţi aminte de cele petrecute în viaţa Sfântului Ioan şi de jertfele ostaşilor noştri români”.

Stareţul mănăstirii, ridicat la rangul de arhimandrit

În cadrul Sfintei Liturghii, stareţul Mănăstirii de la Făgeţel, Ghelasie Mureşan, a fost ridicat de la rangul de protosinghel la cel de arhimandrit, „în semn de adâncă mulţumire şi smerită închinare Preamilostivului Dumnezeu, pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra Sfintei Biserici Ortodoxe Române şi asupra noastră”, după cum s-a arătat în gramata semnată de Preasfinţitul Andrei.

De asemenea, ÎPS Laurenţiu Streza i-a acordat stareţului Mănăstirii de la Făgeţel Crucea Şaguneană pentru clerici, astfel „îi binecuvântăm pe cei ce sporesc patrimoniul şagunian”.

Copii îmbrăcaţi în costume populare, achiziţionate în cadrul unui proiect

Printre credincioşii prezenţi în curtea Mănăstirii Făgeţel s-au aflat, îmbrăcaţi în frumoase straie populare, şi copii de la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea-Ciuc. O parte dintre ei purtau costume populare achiziţionate în cadrul proiectului „Portul popular, identitate culturală”, aflat la a doua ediţie, derulat de Asociaţia Social-Educativă „Andrei Şaguna” din Miercurea-Ciuc şi co-finanţat de Consiliul Judeţean Harghita. În cadrul acestui proiect, în acest an, au fost achiziţionate un număr de 16 piese – cămăşi şi ii populare – pentru tinerii care frecventează activităţile din cadrul Centrului Cultural Miron Cristea din Miercurea-Ciuc, fiindu-le de folos atât la evenimentele religioase, cât şi la cele laice (spectacole, dansuri populare). Anul trecut au fost achiziţionate 30 de piese în cadrul acestui proiect. „Ne bucurăm că e foarte multă populaţie şi, după cum vedem, multă lume are dragoste faţă de ia populară, faţă de cămaşa populară, faţă de portul strămoşesc al neamului nostru. Şi cred într-o bună colaborare şi pe viitor cu Consiliul Judeţean Harghita, mai ales că toţi aud de parteneriatul nostru”, a spus în acest context preotul Cristian Cristinoi, preşedintele Asociaţiei Social-Educative „Andrei Şaguna”.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.