Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu se apropie de sfârşit | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu se apropie de sfârşit
Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu se apropie de sfârşit

Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu se apropie de sfârşit

 În acest an, pe fondurile cinegetice administrate de DS Harghita au participat la partide de vânătoare doar străini

Mai sunt câteva zile şi vânătoarea la cerbi de trofeu se încheie în acest an. Această vânătoare nobilă, cum o numesc cei împătimiţi, este considerată una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase. Partidele de vânătoare la cerbi se întind pe mai multe zile, iar abilităţile vânătorilor sunt serios puse la încercare.

Responsabilul cu probleme cinegetice din cadrul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Szabó István, a explicat că tot ce înseamnă vânătoare de cerbi se leagă de perioada boncănitului (perioada de împerechere la cerbi). Atunci vânătorii, însoţiţi de specialişti ai DS, pot face o dibuire, se pot apropia de vânat şi pot să aleagă exemplarul pe care-l doresc. „Aceasta este frumuseţea vânătorii: să te apropii, să-i vezi, să-i alegi”.

Ing. Szabó István a declarat că pentru sezonul de vânătoare din acest an, pe cele trei fonduri cinegetice administrate de Direcţie, a fost aprobată, prin ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o cotă de recoltare la cerbul comun de trofeu de 36 de exemplare. Până în momentul de faţă au fost recoltate opt exemplare. Din cele opt, şase sunt trofee medaliabile: trei de argint şi trei de bronz. Ceilalţi doi cerbi au fost exemplare de selecţie.

Potrivit sursei citate, cei care au participat la partide de vânătoare pe fondurile cinegetice administrate de DS au fost străini din Belgia, Suedia şi Germania. Vânătoarea la cerbul de trofeu a început în 10 septembrie şi se încheie în 15 noiembrie.

Tot în această perioadă se află în desfăşurare sezonul şi la alte specii admise la vânătoare. Astfel, pentru acest an pe fondurile cinegetice ale DS a fost aprobată pentru recoltare o cotă de 41 de mistreţi, patru căpriori de selecţie şi nouă vulpi. Până în momentul de faţă au fost recoltate şapte exemplare de mistreţi masculi, această specie putând fi vânată tot timpul anului.

 

 78 de urşi sunt pe fondurile cinegetice ale DS, din care pot fi recoltaţi, prin derogare, patru

În fiecare an, specialiştii DS fac o evaluare a numărului de exemplare din speciile admise la vânătoare, dar şi a celor protejate, care vieţuiesc în fondurile cinegetice administrate de DS Harghita. Evaluările se fac pe tot timpul anului, apoi se întocmesc fişe de observaţie, se centralizează, iar pe baza acestora se propun cotele de recoltare pe anul viitor. După ce sunt aprobate cotele de recoltare la speciile admise la vânătoare prin ordin de ministru, se depune o cerere la Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita, în vederea obţinerii autorizaţiei de mediu pentru capturare şi/sau comercializare de animale sălbatice de către persoane juridice.

Ing. Szabó István a spus că pe cele trei fonduri cinegetice, conform estimărilor, sunt 430 de exemplare de cerbi, la fel ca şi anul trecut. De asemenea, sunt 140 de exemplare din specia căprior, 170 de mistreţi, 140 de iepuri, 60 de vulpi. De asemenea, din specia cocoş de munte, care este specie protejată, sunt 160 de exemplare.

Referitor la speciile CITES, strict interzise la vânătoare, conform datelor centralizate la nivelul DS Harghita şi transmise APM Harghita, în total, pe cele trei fonduri cinegetice administrate de Direcţie sunt 78 de exemplare din specia urs, 40 de lupi, 13 râşi şi 26 de pisici sălbatice. În urma ordinului ministrului de resort din luna septembrie a.c., prin derogare pot fi recoltaţi patru urşi de pe aceste fonduri, doi lupi şi o pisică sălbatică. Aceste exemplare pot fi vânate în anumite condiţii.

 

 Hrană suplimentară pe timp de iarnă

Odată cu venirea iernii, în fondurile cinegetice este administrată şi hrană suplimentară pentru vânat, în locuri special amenajate. Astfel, în acest an, în primele 9 luni, pe fondurile cinegetice ale DS au fost depuse următoarele cantităţi: 15,2 tone de fân; 24 tone de porumb; 6 tone de hrană concentrată sub formă de granule; o tonă de fructe şi seminţe; 2,5 tone de frunzar; 5 tone de sare. Ing. Szabó István a declarat că în acelaşi timp s-a pornit şi procedura de achiziţii pentru perioada octombrie 2015 – aprilie 2016. Conform Legii achiziţiilor publice, au fost achiziţionate: 35 t de porumb; 16 t hrană concentrată sub formă de granule; 14,5 tone mere furajere.

Direcţia Silvică administrează trei fonduri cinegetice, din 13 câte au fost înainte de retrocedări. Acestea sunt situate în Ocolul Silvic (OS) Topliţa (fondul cinegetic II Voivodeasa), în OS Borsec (nr. 5 Bistricioara) şi în OS Tulgheş (nr. 7 Rezu Mare). În total, cele trei fonduri au o suprafaţă de 45.736 ha.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.