Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Şezătoarea Tricolorului” sau despre păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » „Şezătoarea Tricolorului” sau despre păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti
„Şezătoarea Tricolorului” sau despre păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti

„Şezătoarea Tricolorului” sau despre păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti

Aproximativ 1.000 de însemne tricolore, oferite autorităţilor şi locuitorilor pentru a fi purtate de 1 Decembrie

Aproximativ 1.000 de însemne tricolore au fost confecţionate de membrele grupului Şezătoarea Miercurea-Ciuc şi vor fi oferite instituţiilor şi locuitorilor din municipiul reşedinţă de judeţ pentru a le purta de 1 Decembrie. Prezentarea grupului „Şezătoarea Miercurea-Ciuc” şi a acţiunii „Şezătoarea Tricolorului” a avut loc la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei din Miercurea-Ciuc.

Cu această ocazie, iniţiatoarea grupului, Alexandra Maria Ţifrea, a spus că „Şezătoare Miercurea-Ciuc” s-a născut în cadrul proiectului „Ia Românească ne Inspiră”, ce s-a derulat în perioada aprilie-iulie 2016, în Miercurea-Ciuc şi a fost implementat de Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – Filiala Harghita (ASCA Harghita), cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei prin Centrul Cultural „Miron Cristea”, al Muzeului Oltului şi Mureşului Superior, al Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita şi a fost co-finanţat de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc. „Pentru că se apropie Ziua Naţională a României, doamnele şi domnişoarele de la grupul Şezătoare Miercurea-Ciuc s-au gândit să cinstească tricolorul şi de o lună de zile au început să coasă pe etamină tricolorul, care va fi oferit locuitorilor din Miercurea-Ciuc, pentru a-l purta de 1 Decembrie”, a spus cu această ocazie iniţiatoarea grupului. La coaserea însemnelor tricolore participă, alături de mamele lor, şi fetiţe şi băieţi din cercul de cusături pentru copii de la Centrul Cultural „Miron Cristea”. „Aceste fetiţe minunate astăzi cos şi ele tricolorul, alături de mamele lor. O parte dintre însemnele tricolore au fost oferite Prefecturii, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi în zilele următoare vor fi oferite şi altor instituţii”, a spus Alexandra Maria Ţifrea.

Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, a declarat cu această ocazie că „simbolistica acestei şezători încearcă să cultive în sufletele micuţilor tricolorul neamului nostru românesc, sărbătoarea sfântă de 1 Decembrie este lucrată cu multă migală, nu numai aşezată în ceea ce numim noi exterior, ci este aşezată în sufletele lor, pentru că ei promovează cultura sfântă a acestui popor încercat”.

De asemenea, ierarhul locului le-a transmis doamnelor şi domnişoarelor grupului îndemnul „să nu vă fie ruşine a îmbrăca veşmântul neamului nostru românesc, ia românească”. „Bine aţi venit acasă, la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei. Ne bucurăm foarte mult că aceste tradiţii româneşti şi creştineşti nu se uită în această parte de ţară şi mai ales în sufletele celor mici. Aceste minunate fetiţe harnice nădăjduim să le întreacă pe mamele lor, ele sunt cele care aşează pe etamină simbolul naţional al patriei noastre dragi, România. Ceea ce aş vrea eu să vă pun la suflet este următorul îndemn: să nu vă fie ruşine a îmbrăca veşmântul neamului nostru românesc, ia românească. Nu întâmplător, ia românească se sărbătoreşte în 24 iunie, când este sărbătorită naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. Sfântul Ioan Botezătorul să vă ocrotească pe toţi, mame şi fiice, să vă binecuvânteze bunul Dumnezeu cu har şi cu belşug duhovnicesc şi lucrarea mâinilor frăţiilor voastre să fie o mărturie peste veacuri că aici, în Carpaţi, ia românească este la loc de cinste, aşezându-se lângă chipul Maicii Preacurate şi lângă icoana neamului nostru, Tricolorul”, a mai spus episcopul Covasnei şi Harghitei.

La rândul său, reprezentantul Prefecturii Harghita, Bogdan Ţifrea, le-a felicitat în numele Instituţiei Prefectului pe participante pentru activitatea pe care o desfăşoară, precizând că acest grup „contribuie practic la păstrarea şi conservarea identităţii noastre”. „Voi, stimate doamne şi dragi copii, după ce o parte dintre voi aţi învăţat arta cusutului la această şezătoare, practic duceţi tradiţia şi obiceiurile româneşti mai departe, generaţiilor următoare. Noi suntem alături şi mândri de voi, de lucrurile minunate pe care cu răbdare, pricepere, meticulozitate şi talent le creaţi, începând de la noţiuni elementare de cusut, continuând cu frumoasele ii româneşti, dar nu în ultimul rând cu minunatele însemne tricolore pe care le-aţi realizat zilele acestea, pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României. (…) Acest grup de oameni inimoşi contribuie practic la păstrarea şi conservarea identităţii noastre, obiectiv la care şi Instituţia Prefectului contribuie de fiecare dată. O parte din lucrurile expuse aici pun în evidenţă simbolurile noastre naţionale şi culturale atât de necesare pentru noi, cei din Harghita. Întotdeauna Instituţia Prefectului va susţine astfel de proiecte, în interesul nostru comun”, a spus Bogdan Ţifrea, şef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita.

Preşedintele ASCA Harghita şi membră a grupului, Adriana Teslovan, a evidenţiat că „însemnele cu tricolor le vom distribui cât mai multor români din Miercurea-Ciuc, să încercăm să creăm un pol de coeziune între românii din zonă”.

Iniţiatoarea şezătorii Miercurea-Ciuc a mai precizat, în final, că un însemn tricolor are în jur de 45 de cruciuliţe „şi dacă or să fie în jur de o mie de bucăţi, vor fi atâtea cruciuliţe cât populaţia municipiului Miercurea-Ciuc, câte o cruciuliţă pentru fiecare locuitor din Miercurea-Ciuc”.

∗∗∗

„Acţiunea Şezătoarea Tricolorului se doreşte a fi o continuare a activităţilor şi proiectelor legate de cusăturile tradiţionale, în care doamne şi domnişoare din Miercurea-Ciuc au avut posibilitatea de a-şi realiza propria ie. Acţiunea Şezătoarea Tricolorului este sprijinită, în derularea ei, de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei prin Centrul Cultural „Miron Cristea” şi Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, ca organizator şi coordonator al activităţilor dedicate Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie. Păstrarea identităţii naţionale, a valorilor şi a credinţei se doreşte a fi un demers constant al celor implicaţi în proiectele şi acţiunile derulate de Grupul Şezătoare Miercurea-Ciuc pentru deprinderea şi transmiterea pe mai departe a modelelor tradiţionale de cusături sau alte îndeletniciri păstrătoare de tradiţie”, a mai spus Alexandra Maria Ţifrea. (Şt. Pătrîntaş)

Arhivă foto

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.