Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Șemineu pe lemne ori șemineu cu bietanol, tu ce alegi? | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Economic » Șemineu pe lemne ori șemineu cu bietanol, tu ce alegi?
Șemineu pe lemne ori șemineu cu bietanol, tu ce alegi?

Șemineu pe lemne ori șemineu cu bietanol, tu ce alegi?

Pe măsura arderii lemnului într-un șemineu simțim atmosfera plăcută a iernii care ne inundă sufletul.

Șeminee cu lemne

Nimic mai reconfortant decât observarea flăcărilor din vatra unui semineu pe lemne tradițional deschis în timp ce ascultăm sunetul hipnotic al vreascurilor care trosnesc. Ceva magic se petrece când ne învăluie căldura focului, pășim parcă într-o altă dimensiune, ca printr-un portal.

Dar pentru ca bucuria de a fi posesorii unui șemineu deschis ce funcționează pe bază de combustibili solizi să nu se transforme în tristețe, e nevoie ca să ne îngrijim atent ca tot acest sistem  de încălzire și visare să funcționeze perfect pe toate segmentele sale. Căptușeala șemineului trebuie să fie calitativă, fără fisuri. Mai adăugăm un focar semineu performant și un coș de fum preferabil din inox), iar pericolele unor incendii vor fi ținute departe de casa noastră.

Categoric, un șemineu pe lemne bun nu ar trebui să trimită fum în cameră. Prin urmare, dacă observați orice dâră de fum ieșind din șemineu este obligatoriu ca să luați măsuri urgente și să faceți o curățare a șemineului așa cum scrie la carte. Nu singur, ci solicitând ajutorul unui specialist.

Motive pentru care un șemineu răspândește fum în cameră

– Coșul de fum este murdar, plin de funingine și de alte particule care obturează calea de eliminare a fumului în exteriorul locuinței.

– Coșul de fum este obturat deoarece a fost închis cu o clapetă de protecție în perioada caldă, când șemineul nu a fost utilizat, iar anterior aprinderii focului în vatră acest capac nu a fost deschis la maxim de către posesor.

– Utilizatorul șemineului folosește combustibili solizi inadecvați (de exemplu mase plastice, hârtie, carton, care elimină noxe periculoase) ori lemnul utilizat este pus în exces, așa încât produșii de ardere nu pot fi eliminați în totalitate, ritmic, pe coș.

Avantaje și dezavantaje ale șemineelor cu lemn

Șemineele ce funcționează pe lemn oferă o plăcere mult superioară altor echipamente de încălzit: plăcere vizuală, ascultarea trosnetul focului, atmosferă nostalgică.

Din punct de vedere al amenajărilor interioare, un șemineu tradițional deschis este un punct focal al oricărui living, decorarea acestuia subordonându-se de cele mai multe ori în totalitate acestui element special.

Dacă șemineul se află într-o locuință rurală, cu certitudine veți găsi mai ușor material lemnos și la prețuri mai mici, decât într-un oraș, unde, vrând-nevrând, o să fie nevoie să le cumpărați de la vreun depozit sau chiar din supermarket pe sume piperate combustibilul necesar. Ba chiar veți puteți să auziți în jurul dvs. spunându-se că „luxul costă”.

Printre dezavantajele de a fi posesori de șemineu pe lemne putem enumera:

– Efortul de a-l curățare cu multă conștiinciozitate după utilizare și răcire. Nu doar că este necesară curățarea cenușii rămase, dar hornul șemineului trebuie inspectat de către un profesionist măcar o dată pe an, pentru a preveni acumularea de reziduuri care pot împiedica circulația aerului sau poate cauza chiar incendii. Acest lucru trebuie efectuat obligatoriu, chiar dacă șemineul respectiv nu elimină fum în cameră în timpul funcționării.

– Procentul de energie termică furnizat de un șemineu deschis poate să fie de cele mai multe ori insuficient, de aceea este nevoie și de o sursă suplimentară de încălzire. Unii specialiști afirmă că, în mare măsură, căldura iese mai degrabă pe coșul de fum, nu rămâne în încăpere, din pricina modului de construcție al acestui tip de șemineu. Așadar, actualmente, funcția estetică ne face să ne instalăm un șemineu în casă, mai puțin motivația practică, de furnizor de căldură pe timp friguros.

Șeminee cu bietanol

Dacă proprietarii nu sunt interesați de încălzire, ci doar de rolul estetic al acestora, niște seminee bietanol sunt uneori mai bune.

Un astfel de șemineu nu are nevoie decât de un combustibil relativ mai simplu de găsit în magazine pentru a funcționa: bietanolul, un lichid incolor care se transformă în vapori și este inflamabil.

Avantajele șemineelor cu bietanol

– Au nevoie de o întreținere minimală, pentru că, deși produc flăcări reale, nu există fum, cenușă, funingine.

– Mobil prin excelență, se poate încastra ușor într-un perete al camerei, se poate așeza fără probleme pe o masă ori chiar direct pe podea, i se poate schimba locul după dorință, fapt ce nu este posibil în cazul unui șemineu pe lemne zidit ce este legat indisolubil de un sistem de evacuare al reziduurilor rezultate din ardere (coșul de fum).

– Obiect decorativ prin excelență, șemineul cu bioetanol se potrivește multor tipuri de amenajări interioare, inclusiv celor mai  moderne dintre ele.

Dezavantajele șemineelor cu bietanol

– Camera unde se amplasează trebuie să fie bine aerată și de dimensiuni medii sau mari.

– Nu furnizează căldură suficientă pentru încălzirea încăperii unde este amplasat.

– Deși mai ușor de achiziționat în oraș, prețul combustibilului este relativ mare. Din fericire, un astfel de șemineu nu este lăsat să funcționeze tot timpul, el fiind un obiect decorativ în sine,  de multe ori chiar neaprins.

De ceva timp, și șemineele pe peleți au devenit apreciate, mai ales în cazul locuințelor de vacanță. Spre deosebire de șemineul pe lemne, acesta nu iese în evidență printr-un design atrăgător, dar își dovedește eficiența energetică.

De cealaltă parte, șemineele pe gaz pot fi instalate atât la casă, cât și la bloc, având în vedere că majoritatea modelelor existente nu necesită un coș de fum deasupra acoperișului, ci este suficientă doar o evacuare de mici dimensiuni în afara locuinței, la fel ca în cazul centralei termice.

Șemineul pe bioetanol este cel mai nou tip și prietenos cu mediul înconjurător. Bioetanolul reprezintă o sursa de energie 100% regenerabilă, realizat din alcool pur, obținut din fermentarea fructelor, a legumelor, cerealelor etc., nu emană fum și nici nu necesită coș de fum.

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.