Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: Disputa dintre Consiliul local şi Poliţia municipală continuă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: Disputa dintre Consiliul local şi Poliţia municipală continuă
Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: Disputa dintre Consiliul local şi Poliţia municipală continuă

Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: Disputa dintre Consiliul local şi Poliţia municipală continuă

 

La recenta şedinţă ordinară (din 27 iunie 2014), la capitolul „întrebări, interpelări”, mai mulţi consilieri (decât de obicei) au avut ceva de spus. Cu o singură excepţie, vorbitorii au abordat tema, care de-acum începe să se învechească, a neînţelegerilor dintre Consiliul local şi Poliţia municipală. Cei care au luat cuvântul au fost foarte bine înţeleşi, dar numai de colegii dumnealor. S-a spus, spre exemplu, că „Poliţia continuă să aibă o mentalitate tipic comunistă, că în concepţia celor ce lucrează în Poliţie locuitorii oraşului nu au drepturi, ci numai obligaţii, continuă mentalitatea că cetăţenii sunt pentru ei şi nu invers, este nevoie, cât mai curând, să avem o discuţie cu conducerea Poliţiei” – a spus, printre altele, d-na consilier Szabó Soós Klára. „Problema continuă să existe pentru consiliu, sunt de acord cu propunerea d-nei consilier” – a subliniat viceprimarul Antal Attila. „Trebuie să ne adresăm Guvernului şi Ministerului de Interne, să le trimitem acest pachet cu întrebările noastre şi răspunsurile primite, să se vadă şi la acel nivel cum s-a răspuns la întrebările Consiliului local, noi nu suntem împotriva Poliţiei şi a lucrătorilor din această instituţie, ci suntem împotriva atitudinii acestora” – a spus consilierul Veres Dávid. Au mai fost şi alte intervenţii pe aceeaşi temă, ceea ce a determinat cuprinderea acestui subiect ca punct distinct pe ordinea de zi. Zis şi făcut. Când s-a ajuns la acest punct de pe ordinea de zi nu au mai fost discuţii, dar consilierul Fülöp Árpád a dat citire unui text încropit pe loc (în primă formă) prin care Consiliul ia poziţie faţă de situaţia creată. Din acest scurt text rezultă şi faptul că Poliţia municipală nu a răspuns în termenul legal de 30 de zile la întrebările consilierilor. În fine, Consiliul local a fost de acord cu această luare de poziţie.

La conferinţa de presă ce a urmat, primarul municipiului, Ráduly Róbert Kálmán, a lămurit lucrurile în această chestiune, pe care eu nu am avut cum să le înţeleg, deoarece nu am avut cunoştinţă nici de întrebările consilierilor şi nici de răspunsurile date de Poliţie. Primarul municipiului m-a liniştit spunându-mi că nu am pierdut nimic, pentru că „efectiv, întrebările au fost foarte blânde, foarte moi, simpluţe, chiar puerile, dacă le puneam eu era altceva” – a precizat primarul, înainte de a-mi lămuri nelămurirea: de ce erau/sunt nemulţumiţi consilierii.

– „Răspunsul la întrebările consilierilor este greu de consumat, de caracterizat în cuvinte, dar asta vă spun ca omul care a fost total pe din afară şi la întrebări şi la răspunsuri. Ca un simplu cetăţean, eu sunt foarte îngrijorat din ceea ce constat din stilul răspunsurilor prin caracterul lor, categoric, evaziv. Deci, orice copil de clasa a VIII-a dacă ar fi dat astfel de răspunsuri ar fi rămas corigent, asta pot să spun din punctul meu de vedere şi, în rest, este o dispută dintre Consiliul local şi poliţia municipiului – şi mie chiar îmi pare rău că d-l comisar Fekete a căzut la mijloc. Prin luarea de poziţie trebuie să se înţeleagă următoarele: Consiliul local a decis să reitereze, reformuleze invitaţia de a veni la comisia de specialitate a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc cu un raport scris, trimis preliminar, care să fie discutat în comisie după care să fie discutat şi în consiliu. Deci, în orice ţară democratică obligaţia de a informa o entitate publică nu se materializează prin a merge la o şedinţă şi a citi un text şi a pleca sau a prezenta un raport de activitate, cu riscul de a mă repeta, raportul de activitate se transmite în prealabil în scris, se dezbate în comisii, pentru că acestea sunt şedinţe închise în care se pot discuta lucrurile în amănunt şi pe faţă, în şedinţele de consiliu, care sunt publice, luările de poziţii pot fi cu alt caracter. Asta-i ideea şi acest lucru îl doreşte Consiliul local, adică doreşte să se intre în legalitate, pentru că acuma această relaţie este în ilegalitate. S-a propus ca răspunsurile primite să fie trimise la Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi aici să fie citite, corectate şi Inspectoratul judeţean să dea şi o notă. În termeni juridici, Consiliul local a depus o contestaţie la răspunsurile primite şi aceasta trebuie soluţionată. Nu am pomenit de încă un aspect foarte important: Poliţia Română nu a reuşit să trimită răspunsurile în termenul legal, ceea ce iarăşi denotă foarte multe lucruri. Mai mult, am primit mesajul prin eter că nici nu vom primi răspuns în scris. Ăsta a fost primul lor mesaj şi a fost lansat, bănuiesc, de unul din purtătorii de cuvânt la insistenţele presei pentru a afla dacă vine sau nu un răspuns. Asta este poziţia lor şi, până la urmă, cineva probabil le-a spus că sunt şi legi în ţara asta şi trebuie respectate şi ar fi bine ca şi dumnealor să se conformeze acestor legi”.
Asta este, aşadar, situaţia. Tensiunea care s-a creat, în opinia mea, nu prea are temei, mai degrabă cred că este o luptă a orgoliilor şi dacă e aşa, nu e bine, nu e de conceput ca între cele două instituţii să existe stare de conflict în loc de colaborare şi înţelegere. Nu zic să existe dragoste şi armonie, pentru că ar însemna să cer prea mult.

Primarul municipiului a mai spus în final că: „Eu îmi cer scuze de la cetăţenii noştri că s-a iscat această fundătură în viaţa oraşului şi sper să intrăm cât mai rapid în legalitate, subliniez, în legalitate şi nu în normalitate, care-i o prostie, dar care este propovăduită de politicienii din judeţ”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Cuvantul invers de la ciuc este mazăre

  2. AURELIA ILUŢ….Nu trebuie sa subliniezi de trei ori ca n-ai inteles nimic din sedinta ptr ca vorbeau “alta” limba.Daca nu stii Tu sa vorbesti o alta limba …inseamna ca e idiot seful Tau care te-a trimis acolo.Poate erau altii care….stiau si alta limba….dar acelasi sef al Tau a optat ca sa primesti Tu prima si diurna. Si nu o mai smotoci…ASA se comporta acei militieni care au 25% spor de periculozitate ptr ca nu vorbesc limba maghiara!
    Cu stima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.