Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a consiliului judeţean: salariile angajaţilor DGASPC, susţinute din fondul de rezervă al judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a consiliului judeţean: salariile angajaţilor DGASPC, susţinute din fondul de rezervă al judeţului
Şedinţa ordinară a consiliului judeţean: salariile angajaţilor DGASPC, susţinute din fondul de rezervă al judeţului

Şedinţa ordinară a consiliului judeţean: salariile angajaţilor DGASPC, susţinute din fondul de rezervă al judeţului

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita poate răsufla uşurată, pentru moment. Consiliul judeţean a aprobat acordarea sumei de 3,192 de milioane de lei acestei instituţii, pentru asigurarea salariilor angajaţilor până în data de 10 decembrie. Se pare că angajaţii DGASPC vor beneficia, pe ultima sută de metri, şi de voucherele de vacanţă.

Sándor Krisztina (PPMT) l-a înlocuit pe consilierul judeţean demisionar Kolcsár András. Ca urmare a cererii de demisie înaintată de Kolcsár András, s-a luat act de încetarea de drept a mandatului său de consilier judeţean, postul ocupat de acesta fiind declarat vacant. În locul consilierului demisionar, s-a supus validării mandatul primului supleant înscris pe lista Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) la alegerile pentru Consiliul Judeţean Harghita din data de 5 iunie 2016, Sándor Krisztina, care a acceptat mandatul de consilier judeţean. Ea a întregit Comisia pentru protecţia mediului şi turism.

Un apartament cumpărat pentru crearea sistemului familial, dat în administrarea Şcolii Populare de Artă. Transmiterea unui apartament cu trei camere din Odorheiu Secuiesc, aflat în domeniul privat al judeţului, din administrarea CJ în administrarea Şcolii Populare de Artă a constituit obiectul altui proiect supus aprobării consilierilor judeţeni. Până în 2015, apartamentul în cauză s-a aflat în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, de la care a fost preluat de CJ, ca urmare a mutării copiilor din apartament în case de tip familial. De curând, Şcoala Populară de Artă Judeţul Harghita a solicitat CJ darea în administrare a acestui apartament pentru o perioadă de 5 ani, „pentru desfăşurarea activităţii de educaţie profilul grafică, pictură”.

Înaintea votului, consilierul Ion Proca a atenţionat că acest apartament „a fost cumpărat din fonduri de pre-aderare, pentru crearea sistemului familial” şi şi-a exprimat „nedumerirea” cu privire la renunţarea la această locuinţă. „De ce nu-l păstrăm pentru tinerii din sistem? Îşi permite DGASPC să piardă un apartament pentru cei din sistemul social?”, a întrebat consilierul judeţean liberal.

Prezent la şedinţa ordinară a CJ, directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán a explicat că „este o locuinţă mai mică, are numai trei camere şi, conform standardelor, poate găzdui doar 6 copii, ceea ce nu prea rentează, fiindcă trebuie să avem 5 educatori pentru aceştia. Nici nu am mai folosit în ultimii ani această locuinţă, nici educatori nu prea am mai găsit în Odorhei şi nici nu au fost cereri atât de mari pentru acest tip de serviciu. Am încercat să fie mai mulţi copii în asistenţă maternală”.

Consilierul judeţean Ion Proca a revenit asupra întrebării pe care a pus-o. „Fără a avea vreo obiecţie la adresa noului administrator, parcă nu aş ceda uşor la ideea că apartamentele nu reprezintă o alternativă de tip familial. Mai ales când vorbim despre o atât de mare şi atât de acută criză de spaţii, că sunt ele de tip rezidenţial, că sunt familial, repet, fără nici un fel de umbră de regret că acest apartament va fi dat în administrarea Şcolii Populare de Artă. Sigur, sunt puţin subiectiv şi ştiţi de ce, pentru că ele au fost achiziţionate în timpul în care eu eram la răspunderea acestei direcţii…”.

Supus votului, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu două treimi din numărul consilierilor, iar cheia apartamentului i-a fost înmânată reprezentantului Şcolii Populare de Artă de către preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

S-au mai aprobat, între altele, în cadrul şedinţei ordinare a consiliului judeţean: • Finanţarea lucrărilor de reamenajare a etajului 2 şi extinderea prin supraetajare a corpului C al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc Prelungirea contractului de administrare a imobilului în care funcţionează Centrul de Transfuzie Sanguină Harghita, împreună cu terenul aferent, încheiat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Harghita cu încă 10 ani Luarea în administrarea judeţului Harghita, prin consiliul judeţean, a terenului cu suprafaţa de 500 de metri pătraţi situat în staţiunea Lacu Roşu, aflat în domeniul privat al municipiului Gheorgheni şi în administrarea Consiliului local Gheorgheni, pentru o perioadă de 10 ani, teren pe care CJ a construit o clădire care serveşte ca bază Salvamont, îndeplinind funcţiile de adăpostire, de odihnă, de instruire, de depozitare şi de asigurare a unei permanenţe a salvatorilor montani pe perioada vacanţelor, sezonului de iarnă, activităţilor sportive şi recreative, pentru siguranţa turiştilor şi nu numai, din această zonă montană Acordarea sumei de 10.000 de lei sub formă de alocaţie bugetară pentru susţinerea financiară a „Galei Sportului Harghitean – 2018”, ce se va desfăşura în data de 22 decembrie la Casa Harghita din Miercurea Ciuc Închirierea de către Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş a unui spaţiu de aproape 68 de metri pătraţi, situat la parterul Pavilionului 10, în curtea spitalului, pentru un chioşc alimentar.

La finalul şedinţei, directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a prezentat succcint Strategia Judeţeană de Asistenţă Socială Harghita pentru perioada 2019-2024, un document complex, care se întinde pe mai mult de 100 de pagini şi vizează, între altele, copiii separaţi de familie, pe cei părăsiţi în unităţi, copiii străzii ori minorii delincvenţi sau cu tulburări de comportament, tinerii care părăsesc sistemul de protecţie, persoanele adulte cu dizabilităţi, victimele violenţei în familie, persoanele fără adăpost şi vârstnicii abandonaţi sau cu diverse probleme.

Consilierul Ion Proca şi-a exprimat dorinţa ca, până la prezentarea definitivă, strategia judeţeană să treacă printr-o consultare cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP): „Reuşita strategiei sociale a DGASPC va putea însemna una dintre cele mai mari victorii ale echipei de consilieri ai Harghitei. Şi spun asta întrucât grupurile defavorizate reprezentate în strategie reprezintă şi problematica în proporţie de 99% a ATOP, spre exemplu. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care aş dori ca până când ea va fi definitiv aprobată, să fie făcută şi în urma unei discuţii pe care o vom avea cu dl director al DGASPC, întrucât avem, vă asigur, foarte multe lucruri de pus împreună şi mai ales ceea ce ne nelinişteşte în cadrul ATOP este chiar locul, instituţia, baza de la care să pornim într-o dezbatere foarte amplă la nivel judeţean, pentru că a trecut vremea la care să ne prefacem că nu prea ştim ce se întâmplă şi lăsăm lucrurile, că poate s-or îmbunătăţi de la sine. Repet, cred că este unul dintre cele mai ambiţioase dintre proiectele strategice ale CJ şi pentru asta îmi doresc foarte mult să aibă succes”, a afirmat liberalul Ion Proca.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.