Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ședință de îndată online, convocată de conducerea Consiliului Județean, pentru aprobarea de noi măsuri în scopul prevenirii răspândirii COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Ședință de îndată online, convocată de conducerea Consiliului Județean, pentru aprobarea de noi măsuri în scopul prevenirii răspândirii COVID-19
Ședință de îndată online, convocată de conducerea Consiliului Județean, pentru aprobarea de noi măsuri în scopul prevenirii răspândirii COVID-19

Ședință de îndată online, convocată de conducerea Consiliului Județean, pentru aprobarea de noi măsuri în scopul prevenirii răspândirii COVID-19

Cele opt proiecte de hotărâri aprobate au ca rezultat, între altele, noi alocări în sprijinul sistemului de sănătate, dar și o hotărâre de principiu prin care se solicită modificarea Ordinul nr. 414/2020, încât să permită testarea tuturor persoanelor aflate în autoizolare și în carantină, nu doar a celor care prezintă simptomele infecției cu SARS-CoV-2, în județele care dispun de logistica necesară, iar numărul suspecților „nu este prea mare”.

„Am convocat această ședință pentru că a fost nevoie să luăm anumite decizii în privința pandemiei (COVID-19 – n.a.) care vine și spre Harghita, trebuie să ne pregătim și să avem măsuri prin care putem să intervenim în caz de nevoie”, a arătat președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, în debutul întâlnirii online convocată cu trei zile înaintea sărbătorilor pascale catolice.

Astfel, Direcției de Sănătate Publică Harghita i-au fost alocate 17.000 de euro, pentru achiziționarea unui nou aparat Real Time-PCR performant, menit să crească capacitatea de testare a instituției la noul coronavirus. Această sumă vine în completarea donațiilor de 13.000 de euro făcute de companiile producătoare de ape minerale Perla Harghitei și Mineral Quantum, în urma campaniei de strângere de fonduri inițiată în acest scop de CJ Harghita. „Aparatul de testare PCR al DSP Harghita s-a stricat. Noi am alocat suma care lipsea și acum cei de la Direcția de Sănătate Publică pot iniția demersurile pentru achiziționarea aparatului în cel mai scurt timp”, a punctat Borboly Csaba.

300.000 de lei au fost acordate pentru achiziționarea de materiale și echipamente necesare celor 140 de medici de familie și 40 de medici stomatologi care asigură urgențele medicale în această perioadă nefastă. „Este o sumă importantă, care vă va ajuta să oferiți servicii în siguranță, pentru că noi, în Harghita, ne bazăm pe acești oameni minunați, care ne ajută în momente grele și care trebuie să fie protejați”, a afirmat președintele CJ Harghita.

Consiliul Județean Harghita solicită Ministerului Sănătății să modifice și să completeze Ordinul nr. 414 din 2020, în privința testării. Hotărârea de principiu, ce îmbracă forma unei petiții, aprobată de consilieri, cere testarea tuturor persoanelor aflate în autoizolare și în carantină, nu doar a celor care prezintă simptomele caracteristice infectării cu SARS-CoV-2, în județele care dispun de logistica necesară.

„În județul Harghita avem capacități mari de testare, putem testa zilnic 120 de persoane și noi testăm cel mult 10 oameni pe zi. Cele mai multe testări de până acum au fost 23, în cazul bărbatului infectat de la Atid”, a declarat Borboly Csaba, apelând la sprijinul primarilor pentru popularizarea cuprinsului și  obiectivelor petiției în rândul locuitorilor județului.

„Petiția va avea două obiective: cei carantinați să fie testați la sfârșitul perioadei de carantină și după 48 de ore încă o dată. Aceasta este propunerea specialiștilor, ca să fim siguri că cineva venit din afara țării nu mai este purtător al noului coronavirus, dacă l-a adus acasă, nu numai pe cei care au simptome. La fel și în cazul celor autoizolați. Propunem ca această modificare să fie valabilă în județele unde numărul persoanelor care trebuie testate nu este prea mare. Vă rog să va alăturați nouă în susținerea acestei petiții, eu cred că este în beneficiul tuturor oamenilor din Harghita. Suntem oameni responsabili, încercăm să conlucrăm”, a precizat președintele Consiliului Județean Harghita.

Consiliul Județean a mai alocat bani Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita Business Center” din Odorheiu Secuiesc, care oferă gratuit consiliere și sprijin întreprinzătorilor în această perioadă, precum și ADI Harghita, care îi sprijină pe cei care activează în segmentul HORECA (sector din industria hotelieră și a serviciilor alimentare: restaurante, cafenele – n.a.), în realizarea promoțiilor și relansarea activității la finalul pandemiei COVID-19. „Cred că noi, cu produsele noastre locale sănătoase, cu care ne mândrim, și cu pensiunile amplasate în locații speciale, vom fi căutați de turiști începând din vară”, a apreciat Borboly.

Președintele CJ Harghita a remarcat și contribuția Asociației de Dezvoltare Intercomunitară la organizarea sistemului de transport al harghitenilor nevoiți să treacă frontiera dintre Ungaria și România în perioada stării de urgență. „Foarte mulți ajung până la graniță, de acolo trec frontiera pe jos, iar noi organizăm, împreună cu o societate care deține mai multe microbuze autorizate,  transportul lor, atât de la (vama – n.a.) Borș până în Harghita, cât și pentru cei care merg înapoi, din Harghita la Borș”, a explicat acesta. Șeful autorității publice județene a atenționat că fiecare dintre cei care „trebuie” să se întoarcă acasă din „motive întemeiate, cum ar fi problemele de sănătate, îndatoririle profesionale, aspecte referitoare la familie etc.” și au nevoie de sprijin, trebuie să completeze, cu cel puțin 36 de ore înainte de momentul în care își preconizează sosirea la Borș, un formular, care poate fi descărcat de pe adresa https://judetulharghita.ro/corona/formular-de-solicitare.html, oferind informații corecte despre locul de unde vin, tipul de activitate desfășurat în țara din care se întorc și un număr de telefon al unei persoane care poate confirma cele declarate. Se mai cere profilul de Facebook și un număr de telefon al unei persoane de contact din județul Harghita. „Costul total al transportului este de 1.080 de lei pentru un microbuz de șase persoane și, din motive de siguranță, vom transporta membrii unei singure familii ori persoane care au locuit împreună sau care au călătorit împreună până la punctul de trecere a frontierei, iar cheltuielile se împart la numărul călătorilor. În cazul în care transportul este solicitat de o singură persoană, costurile se ridică la suma de 950 lei. Le mulțumesc primarilor localităților din județ care cooperează cu noi pentru a-i ajuta pe acei oameni care nu pot achita contravaloarea transportului”, a specificat Borboly.

Președintele CJ Harghita a reiterat apelul către harghitenii plecați în străinătate: să nu se întoarcă acasă „dacă nu au motive justificate și nu întâmpină dificultăți care să-i oblige să se întoarcă în țară, să rămână acolo unde sunt, atât pentru siguranța lor, cât și a celor de acasă”.

În actualul context excepțional, a primit undă verde și un proiect de hotărâre care îi permite președintelui CJ Harghita să acorde distincții și premii de la 100 până la 1.000 de lei, pentru a onora activitatea persoanelor care se remarcă prin eforturi și merite deosebite, „eroi care sunt modele de urmat”, fără întrunirea comisiei formată din aproximativ 15 persoane, așa cum prevede programul CJ în domeniu. El i-a rugat pe consilierii județeni să facă propuneri în acest sens, pe care să le trimită la adresa info@judetulharghita.ro.

În cadrul întâlnirii a fost aprobat și un proiect de hotărâre care dirijează fonduri din bugetul județului pentru susținerea eforturilor Poliției și Jandarmeriei, în vederea sprijinirii localităților în care paza comunală nu este funcțională, conform Legii nr. 333/2003, actualizată în 2020. „Asta înseamnă ca localnicii să participe voluntar la monitorizarea liniștii și ordinii publice din localitate, să fie martori la nevoie pentru Poliție și Jandarmerie și să apeleze numărul de urgență 112 în cazul nefericit în care cineva încalcă legea. Pentru că știm foarte bine că vin acasă și acei oameni care până acum au trăit din ce le-a oferit strada, au trăit de pe urma unor fapte ilegale în străinătate și s-ar putea să încerce să-și continue astfel activitatea și acasă”, a explicat președintele CJ Harghita. În acest scop s-a alocat un sprijin în valoare de câte 25.000 de lei în cazul comunelor mici și câte 50.000 de lei în cazul celor mari.

La ședința  de îndată de ieri nu s-au alocat fondurile promise și așteptate de  Consiliului Local Toplița, pentru pregătirea și dotarea Spitalului Municipal din localitate, în contextul pandemiei COVID-19, ca în cazul celorlalte municipii. La intervenția consilierului județean Teodor Dobrean, conducerea Consiliului Județean a promis că la următoarea ședință ordinară, programată în 14 aprilie, vor fi făcute rectificări pe marginea bugetului de venituri și cheltuieli și pentru Toplița.

„Inițial, în 26 martie, când s-au alocat sume în limitata de 6% pentru celelalte municipii din județ, am sesizat că dintre ele lipsește Toplița și atunci ni s-a promis în plină ședință, precum și în declarația de presă a conducerii CJ care i-a urmat, că și pentru această localitate se vor aloca sumele necesare în momentul în care va ajunge adresa cu nevoile spitalului. Adresa a ajuns în 27 martie la Consiliul Județean. Ieri ni s-au făcut promisiuni, că se vor face rectificări ale bugetului la proxima ședință și acum așteptăm, marți vom vedea cum stau lucrurile. Am primit deja convocatorul ședinței ordinare de săptămâna viitoare și proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului nu se regăsește pe ordinea de zi, dar mi s-a promis că propunerea va fi introdusă, separat”, a declarat, vineri, consilierul județean Teodor Constantin Dobrean.

Și președintele Organizației Harghita a PNL, Sebastian Buzilă, a urmărit cu interes ședința de ieri a Consiliului Județean și la finalul acesteia, într-o postare pe Facebook, s-a declarat „dezamăgit”.

„Am urmărit cu interes ședința Consiliului Județean Harghita din 9 aprilie.
După precedenta ședința de CJ, când au fost alocați bani spitalelor din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Cristurul Secuiesc, s-a promis ajutor financiar și pentru Spitalul Municipal Toplița. Solicitarea către CJ Harghita a fost făcută, dar sprijinul financiar încă nu s-a concretizat. (…) Am speranța că la ședința Consiliului Județean Harghita de marți se va aproba sprijinul financiar promis spitalului Toplița, unitate medicală ce deservește nordul județului Harghita. Având în vedere greutatea cu care se face în acest moment achiziția echipamentelor de protecție, contează foarte mult și momentul în care se primește sprijinul financiar, pentru a putea fi folosit cu adevărat în lupta cu pandemia de coronavirus”, a consemnat liderul PNL Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.