Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru a fost găzduită de Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru a fost găzduită de Miercurea-Ciuc
Şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru a fost găzduită de Miercurea-Ciuc

Şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru a fost găzduită de Miercurea-Ciuc

 În cadrul şedinţei, reprezentanţii consiliilor judeţene şi a localităţilor au discutat despre modul în care se poate îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, despre principalele probleme cu care se confruntă instituţiile şi despre planurile de viitor ale Regiunii în ceea ce privesc finanţările europene

 

Judeţul Harghita a fost gazda, miercuri, şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională, unde s-a vorbit despre fondurile nerambursabile şi proiectele de dezvoltare ale Regiunii Centru.

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins aprobarea unor proiecte de hotărâre privind participarea ADR Centru ca partener în cadrul unor proiecte regionale, dar şi pentru susţinerea ofertei depuse de România pentru găzduirea la Braşov a Biroului Platformei de Coordonare a Turismului Durabil din cadrul Convenţiei Carpatice.

De asemenea, în cadrul şedinţei au mai fost prezentate unele analize privind stadiul implementării unor programe, dar şi informări privind Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Master Planul de Transport sau sistemele informatice de gestionare a fondurilor europene.

Una dintre principalele teme de discuţie a şedinţei – la care au participat peste 40 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, din mediul de afaceri şi universitar din Regiunea Centru – a fost modalitatea în care poate fi crescut gradul de absorbţie al POR 2007-2013, de la 65% cât este în prezent, până spre 80% spre sfârşitul anului, pentru a reduce presiunea financiară de după 2015 ce va fi în responsabilitatea primăriilor şi consiliilor judeţene.

De asemenea, s-a discutat şi despre probleme care au apărut pe parcursul implementării unor proiecte sau despre unele bariere ori modificări privind accesarea de fonduri nerambursabile.

„La data de 31 august 2015, gradul de absorbţie pe Programul Operaţional Regional este undeva în jur de 66%, în luna septembrie urmând să depăşească 67%. Ca ţintă pentru POR, după analizele noastre, o să depăşim 75%; într-o analiză medie, nu chiar optimistă, noi tindem să realizăm 80%, ceea ce ar fi un lucru destul de bun, în conjunctura actuală”, spunea Simion Creţu, directorul general al ADR Centru.

„Aceste realizări în ce priveşte dezvoltarea de proiecte finanţate prin fonduri europene – continua Simion Creţu – au generat o serie de probleme care au apărut în timpul implementării: plecând de la întocmirea documentaţiilor, a studiilor de fezabilitate, procesul de achiziţii după ce au încheiat contractele de finanţare; sunt o serie de probleme cu constructorii – intrarea lor în insolvenţă sau nerespectarea termenului şi rezilierea contractelor, a căror rupere, în cazul în care se contestă, duce la compromiterea unor proiecte”.

Acesta a mai precizat că în prezent se lucrează la unele analize pentru a se găsi modalităţile şi demersurile necesare prin care să se îmbunătăţească gradul de absorbţie în perioada 2014-2020, în cei 6 ani, prin POR, Regiunea Centru beneficiind de un buget de peste 800 milioane de euro.

 

 În Harghita au fost multe proiecte de infrastructură

Referindu-se la domeniile în care s-au alocat banii în Regiunea Centru, Simion Creţu amintea de investiţii ce au vizat drumurile judeţene şi străzi de primele 3 categorii în municipii şi oraşe.

„De asemenea – preciza directorul general al ADR Centru – s-a abordat o axă de dezvoltare urbană prin care s-au alocat bani, atât unui pol de creştere (cel mai mare oraş din regiune – Braşovul), cât şi reşedinţelor de judeţ pentru finanţarea unor planuri integrate de dezvoltare urbană. Este un concept nou, cu care nu s-a mai lucrat până la acest POR. Aici, suma a fost destul de consistentă, practic depăşindu-se 150 de milioane de euro numai finanţare de la Program”.

De asemenea, s-au finanţat programe sociale din educaţie, din sfera sănătăţii publice sau a situaţiilor de urgenţă. Nu a fost ocolit nici mediul de afaceri prin proiecte de infrastructură de afaceri, proiecte ce vizau incubatoare sau centre de afaceri, finanţarea microîntreprinderilor sau a unor aşa-zise situri industriale – zone industriale care au fost dezafectate.

În ceea ce priveşte judeţul Harghita, aici au fost multe proiecte ale Consiliului Judeţean pe drumuri, pe infrastructură în turism, pe zona socială, pe zona de sănătate publică sau pe zona educaţională.

Un număr important de proiecte, în jur de 14-15, îl are şi municipiul Miercurea-Ciuc, iar în Topliţa este în curs de finalizare un plan integrat de dezvoltare.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.