Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Seceta şi primăvara rece au afectat culturile agricole | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Seceta şi primăvara rece au afectat culturile agricole
Seceta şi primăvara rece au afectat culturile agricole

Seceta şi primăvara rece au afectat culturile agricole

Aproximativ 20% din suprafaţa însămânţată cu grâu de toamnă din judeţ a fost replantată, din cauza secetei, care a împiedicat răsărirea. Pe alte suprafeţe, culturile semănate în campania agricolă de toamnă au răsărit neuniform, nu au densitatea corespunzătoare, iar temperaturile scăzute ale primăverii actuale au împiedicat dezvoltarea plantelor

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Eugen, a arătat că seceta puternică a afectat desfăşurarea primelor faze de vegetaţie. Germinarea, răsărirea şi apariţia plantelor au întârziat, iar pe unele suprafeţe grâul nu a răsărit. Lipsa căldurii în primăvară a fost un alt factor care a perturbat dezvoltarea plantelor.

„Toamna trecută a fost secetă puternică timp de patru luni, şi grâul de toamnă a suferit. Cel care a răsărit, nu are densitatea corespunzătoare. Aşa că, în judeţul nostru, dar şi în alte părţi, producţia de grâu va fi mult mai slabă decât anul trecut, deşi s-a lucrat bine în toamnă, iar campania s-a terminat repede. Pământul are deficit de umiditate şi la ora actuală, nu a plouat suficient în martie, nici în aprilie, lună în care au fost şi multe zile răcoroase, cu vânt care a uscat pământul”, a explicat directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

Ploile şi-au făcut apariţia începând cu data de 5 mai, dar cantităţile de precipitaţii căzute într-un interval scurt de timp au fost prea mari pentru a fi înghiţite de solul sfarog.

„Într-o zi au căzut precipitaţii cât într-o lună: la Miercurea Ciuc au fost 37 de litri pe metrul pătrat (l/mp) într-o zi, la Odorhei s-au înregistrat 60 de l/mp în două zile, din care 57 într-o singură zi. Deci nu plouă o perioadă îndelungată, 70 de zile, şi într-o zi cade norma pe o lună. Şi atunci solul nu poate să înmagazineze o cantitate atât de mare de precipitaţii şi o parte se pierde inutil, prin scurgere sau levigare”, a lămurit ing. Török Eugen.

Chiar şi după ploile de mai, despre care agricultorii obişnuiesc să spună că valorează cât aurul, unele dintre culturile de toamnă nu şi-au revenit, fiind necesară replantarea a circa 20% din suprafaţa însămânţată cu grâu de toamnă; alte culturi îşi revin mai greu, dar cele de primăvară sunt viguroase, de un verde sănătos şi au crescut peste noapte.

„Culturile de primăvară arată foarte bine, în ultimele 10 zile situaţia s-a schimbat radical, culoarea, densitatea lor. Şi la cartofi se lucrează intens, la rebilonat, la erbicidat şi plantele au început să răsară. Acum ar trebui şi un pic de căldură, să mai crească şi iarba pentru animale”, a conchis directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Eugen.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.