Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se pregătesc noi măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale de arbori | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Se pregătesc noi măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale de arbori
Se pregătesc noi măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale de arbori

Se pregătesc noi măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale de arbori

 Radarul şi SMURD-ul pădurii, jandarmeria silvică

 Ministrul Apelor: Sub 5% s-a furat fără acte

 

Mai multe măsuri menite a limita fenomenul tăierilor ilegale de material lemnos au fost prezentate, la Miercurea-Ciuc, de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, în cadrul unei întâlniri cu responsabili din domeniul forestier din judeţ.

Una dintre ele, care în momentul de faţă este testată în trei judeţe din ţară, se referă la un soft şi ar urma să se aplice la nivel naţional din luna octombrie. Ministrul Apelor a spus că de când este la conducerea instituţiei a studiat foarte multe variante pentru combaterea acestor tăieri ilegale, deoarece a ajuns la concluzia „că nu se mai poate, că trebuie făcut ceva”. „Pe mine mă interesează să prind făptaşul. (…) Nu s-a putut tăia ilegal fără complicitatea factorilor implicaţi. Vreau să fac o precizare foarte clară: nu vreau să atac anumite profesii. (…) Dar nu poate ieşi un arbore, darmite un camion de lemne dintr-o pădure, fără să vadă nimeni. Nici pădurarul, nici poliţistul. Şi atunci am mers pe ideea să măresc structurile, numărul de angajaţi. Dar m-am gândit: să măresc numărul celor ce se fac că nu văd? M-am gândit la o soluţie în care factorul uman să nu conteze”, a spus ministrul.

 

 Toţi agenţii economici vor fi obligaţi să-şi doteze maşinile de transport lemn cu un smartphone, pe cheltuiala lor

Aceasta a explicat că „există un soft, achiziţionat prin Banca Mondială, care urmăreşte trasabilitatea lemnului din pădure şi până la destinatarul lemnului, dar nu în timp real. (…) Am aflat ulterior că permite o extindere, cu o finanţare foarte mică şi care să însemne: toţi agenţii economici să-şi echipeze maşinile de transport lemn cu smartphone pe cheltuiala lor. Noi le instalăm gratuit soft-ul pe aceste telefoane. În momentul în care a plecat din pădure cu lemnul trebuie să acceseze acest soft şi să indice nişte date de identificare. În acest soft există depozitată întreaga bază de date: amenajamente, firma care a contractat anumite exploatări, cine este proprietarul de drept al transportului respectiv”. Mai departe, introducând datele de identificare, i se generează un cod unic. Acesta trebuie să-l treacă pe avizul de însoţire. „Din calculele mele, sub 5% s-a furat fără acte. Deci s-a furat cu acte. Adică cu acelaşi aviz de însoţire sau cu avize declarate pierdute”. Revenind, avizele de însoţire vor fi personalizate, securizate şi emise de Imprimeria naţională. Avizele nu se pot achiziţiona decât după ce au autorizare din partea ITRSV-ului, că ei sunt proprietarii de drept. „Şi ca să am cheia de control, (…) să nu intre în depozit până când cei de la depozit accesează şi ei soft-ul şi accesează acel cod unic”. Şi la fel până când iese din ţară sau devine mobilă. Ministrul a spus că şi dacă într-o anumită zonă nu este semnal, cum intră în zonă cu semnal se generează acel cod unic. De asemenea, toate depozitele trebuie să fie în zonă cu semnal. „Chiar dacă am presupune că iese din pădure şi scapă de control şi nu se vede că a accesat sistemul, să nu poată intra în depozit. Eu nu spun că asta va eradica total tăierea ilegală. Dar într-un procent major o va reduce”, a precizat ministrul.

 

 La nivel naţional, 4 pădurari morţi şi peste 500 ajunşi în spital, bătuţi de hoţii de lemne

Doina Pană a afirmat că, în urma discuţiilor cu sindicatele, a aflat că 4 pădurari au murit şi peste 500 au ajunşi în spital, bătuţi de hoţii de lemne. Astfel, o altă măsură ar fi înfiinţarea jandarmeriei silvice şi a unui SMURD al pădurilor, pe care le-a solicitat a fi incluse în noul Cod silvic. „Să avem Jandarmeria Silvică. Şi dacă mergem cu ce intenţionez în continuare spre un SMURD al pădurii. Adică să nu mai am pădurari morţi sau ajunşi prin spitale sau speriaţi şi să nu intervină pentru că se tem pentru viaţa lor şi e de înţeles acest lucru. Exact cum la SMURD avem şi medic şi descarcerarea şi tot ce trebuie, să avem echipe operaţionale compuse din personal silvic, jandarm şi poliţist care, în momentul în care a venit semnalul prin 112 că undeva se taie ilegal, să poată interveni operativ în teren. Dar pentru că presupune un impact financiar pe care acum nu-l am, va intra mai târziu”, a argumentat ministrul.

„Deci, ca prim impact, acest SUMAL, această hotărâre de Guvern (…) coroborat cu noul Cod Silvic şi cu acest SMURD al pădurilor, eu zic că asta va conduce la însănătoşirea substanţială a atitudinii faţă de pădure”, a conchis ministrul Doina Pană într-o vizită pe care a efectuat-o acum o săptămână şi ceva în judeţul Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.