Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se pare că Primăria Topliţa a fost înştiinţată încă din ianuarie despre necesitatea trimiterii unei cereri pentru alocări de sume | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Se pare că Primăria Topliţa a fost înştiinţată încă din ianuarie despre necesitatea trimiterii unei cereri pentru alocări de sume
Se pare că Primăria Topliţa a fost înştiinţată încă din ianuarie despre necesitatea trimiterii unei cereri pentru alocări de sume

Se pare că Primăria Topliţa a fost înştiinţată încă din ianuarie despre necesitatea trimiterii unei cereri pentru alocări de sume

La scurt timp după ședința extraordinară a Consiliului Județean de săptămâna trecută au pornit o serie de discuții legate de distribuția cotei de 6% din impozitul de venit. În cadrul ședinței, au fost aprobate sume și către localitățile rurale din nordul județului, dar nu și către municipiul Toplița. Atunci, președintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, spunea că municipalitatea toplițeană ar fi aflat mult prea târziu de distribuția acestor sume și că Teodor Dobrean, care este consilier județean, ar fi anunțat, înainte cu o zi, primăria despre faptul că în cadrul ședinței se vor împărți acești bani. Așadar, solicitarea din partea Primăriei Topliței (500.000 de lei pentru un proiect de asfaltări început anul trecut) a ajuns pe lista consilierilor pe ultima sută de metri. Cererea nu a fost luată în considerare de către consilieri, motiv pentru care Teodor Dobrean a făcut un amendament de fond la proiectul de hotărâre.

Și totuși, la câteva zile distanță, într-o postare pe pagina de socializare, Sebastian Buzilă, preşedintele PNL Harghita şi consilier local în cadrul CL Topliţa, a revenit cu câteva precizări legate de înştiinţarea pe care consiliul judeţean a făcut-o sau nu referitoare la sumele alocate prin repartizarea cotei de 6%.

Astfel, ieri după-amiază, într-o postare pe pagina sa de Facebook, precizează faptul că „pentru repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor, Consiliul Judeţean are obligaţia ca, în termen de 15 zile de la publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I, să solicite în scris tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul judeţului prezentarea de cereri pentru acordarea de sume.

Am întrebat la Primăria Topliţa dacă s-a primit această solicitare. Răspunsul a fost nu. Dar solicitarea a fost primită în luna ianuarie.

Am depus azi (n.r. – ieri), în scris, la Primăria Topliţa, o interpelare prin care solicit să mi se comunice în scris toată corespondenţa avută pe această temă de Primăria Topliţa cu Consiliul Judeţean Harghita. Greşeala mea e că am crezut ce mi s-a comunicat verbal.

E impardonabil că cei ce aveau obligaţia să răspundă solicitării Consiliului Judeţean Harghita nu au răspuns la timp. Nu am luat şi nu iau apărarea celor care greşesc, din contră.

Am cerut să mi se comunice şi dacă mai există alte solicitări de la CJ Harghita şi dacă s-a răspuns la aceste solicitări. Aştept răspuns în scris”.

De asemenea, acesta recunoaşte că a greşit când a acuzat CJ Harghita despre faptul că nu a comunicat tuturor primăriilor să solicite fonduri. „Greşeala era la Primăria Topliţa, care a depus cerere, doar cu o zi înainte de şedinţa CJ Harghita, la solicitarea consilierului judeţean Dobrean Teodor, care s-a sesizat când a văzut proiectul de hotărâre unde nu se alocau sume pentru Topliţa (…)”.

Totuşi, Sebastian Buzilă pune, în continuare, sub semnul întrebării modul în care se alocă banii de către CJ Harghita, solicitând mai multă transparenţă. Şi a spus despre faptul că argumentele aduse pentru retragerea amendamentului depus săptămâna trecută de către Teodor Dobrean sunt „discutabile”, existând sume care încă nu au fost repartizate primăriilor. „În ceea ce priveşte criteriile de alocare a acestor sume – preciza consilierul local al municipiului Topliţa – rămân la părerea că ar trebui să existe criterii transparente de alocare (mărimea bugetului, importanţa investiţiei, numărul populaţiei etc.).

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.