Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se fac pregătiri pentru viitorul program de reabilitare termică a blocurilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Se fac pregătiri pentru viitorul program de reabilitare termică a blocurilor
Se fac pregătiri pentru viitorul program de reabilitare termică a blocurilor

Se fac pregătiri pentru viitorul program de reabilitare termică a blocurilor

  • Primăria Miercurea Ciuc demarează o campanie pentru a vedea câte asociaţii de proprietari vor dori să fie incluse în acest program
  • Pentru următorii 10 ani vor fi la dispoziţie două surse de finanţare, iar în municipiu mai sunt aproape 200 de blocuri care ar putea fi izolate
  • Penalităţi în cazurile în care termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a fost depăşit din vina executantului

Pentru perioada următoare, 2021-2030 (cei 7 ani de programare europeană plus alţi 3 pentru implementarea proiectelor), preciza Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc, vor exista două instrumente financiare foarte mari destinate izolării termice şi reabilitării energetice a blocurilor.

Unul dintre ele se va desfăşura prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care, spunea edilul, va avea un buget mult mai mare, iar ca abordare va fi mult mai amplu decât a existat până acum în programele operaţionale.

Pe lângă acesta, prin documentele programatice pe care le-a pregătit pentru fondurile europene clasice (programele operaţionale sau regionale), Guvernul României a mai alocat o sursă importantă de finanţare pentru reabilitările energetice.

„Va fi decizia Guvernului cum şi în ce mod vor face accesibile aceste programe. Dar un lucru ştim, acela că Miercurea Ciuc, cu blocurile încă nereabilitate energetic şi termic, trebuie să fie parte a acestui program şi trebuie să facem tot posibilul ca mai multe asociaţii de locatari şi blocuri să intre în acest program”, preciza Korodi Attila.

Din acest motiv, începând cu această săptămână, primăria va contacta fiecare asociaţie de proprietari pentru a se face o evidenţă care dintre ele doresc să fie incluse în noul program valabil pentru următorii ani.

Bors Béla, viceprimarul municipiului, spunea că sunt vizate 194 de blocuri. Mai exact, din totalul de 296 de blocuri câte există în municipiu, până acum au fost reabilitate sau au deja contracte semnate 102 (34%), ceea ce înseamnă că au mai rămas 194 de clădiri care ar putea fi incluse în program. „Dacă în perioada următoare putem ajunge la ţinta de 50% din oraş, atunci suntem mulţumiţi”, afirma Bors Béla.

Dósa Eszter-Zsuzsanna, directoarea Direcţiei proiecte cu finanţare nerambursabilă din cadrul primăriei Miercurea Ciuc, explica ce trebuie să facă asociaţiile de proprietari pentru a fi incluse în viitorul program de reabilitare a blocurilor de locuit.

Mai întâi, este necesară o hotărâre a adunării generale a asociaţiei prin care se precizează dorinţa de a participa în program. De asemenea, trebuie completată şi o fişă a blocului, o listă a proprietarilor din care să rezulte numărul de persoane care stau în fiecare apartament şi din care să rezulte şi procentul care este de acord cu înscrierea în programul de reabilitare. Primăria va asigura contractul de mandat cu care asociaţiile vor mandata instituţia publică ca să facă paşii în scopul reabilitării termice.

Dósa Eszter-Zsuzsanna mai preciza faptul că, din experienţa anilor anteriori, pentru ca un bloc să fie inclus în programul de reabilitare, atunci trebuie să fie de acord două treimi dintre locatari.

De asemenea, în aceste zile, primăria va trimite către toate asociaţiile de proprietari formulare pe care să le completeze pentru ca până pe 10 septembrie să poată fi întocmită lista cu blocurile ce vor fi incluse în program.

Penalităţi în cazul lucrărilor întârziate

Pentru că sunt blocuri în Miercurea Ciuc la care lucrările au fost începute de mai multă vreme, ne-am interesat dacă în cazurile în care termenul limită de finalizare a fost depăşit se aplică penalizări sau există o înţelegere amiabilă între primărie şi constructor.

„Suntem în situaţia în care înţelegerea amiabilă nu prea mai funcţionează şi, bineînţeles, conform contractului, deja aplicăm penalităţi zilnice la foarte multe blocuri care sunt în curs de reabilitare.

Penalităţile sunt între 1.000 şi 2.000 de lei/zi (0,1% din valoarea contractului).

Avem dificultăţi, ne chinuim, dar eu cred că în final vom ajunge la un rezultat bun”, a răspuns Bors Béla.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.