Se estimează că peste 10.000 de harghiteni vor intra în şomaj tehnic în cursul lunii aprilie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 decembrie 2021
Home » Economic » Se estimează că peste 10.000 de harghiteni vor intra în şomaj tehnic în cursul lunii aprilie
Se estimează că peste 10.000 de harghiteni vor intra în şomaj tehnic în cursul lunii aprilie

Se estimează că peste 10.000 de harghiteni vor intra în şomaj tehnic în cursul lunii aprilie

Săptămâna trecută, peste 3.400 de contracte de muncă erau suspendate

A fost creată aplicaţia pentru şomajul tehnic

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita realizează un chestionar în rândul angajatorilor privind deciziile acestora în ceea ce priveşte viitorul angajaţilor.

Directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, preciza că, până ieri dimineaţă, la acest chestionar au răspuns 868 de angajatori, dintre aceştia 601 declarând că vor uza de şomaj tehnic în cazul a 10.104 de persoane. 178 de angajatori au spus că intenţionează să apeleze la măsura şomajului clasic, de această măsură urmând a fi afectate 3.195 de persoane. Iar 196 de angajatori au în plan să uzeze, pentru 1.042 persoane, de prevederile Legii 19, care oferă indemnizaţie părinţilor care stau cu copiii acasă.

Ceea ce trebuie precizat este faptul că toate aceste răspunsuri au sosit înainte ca în şedinţa de joia trecută a Guvernului să fie adoptate condiţiile de acordare a şomajului tehnic. Şi, cum acea decizie a Guvernului a relaxat foarte mult condiţiile de acordare a ajutorului în cazul şomajului tehnic, este de aşteptat ca o bună parte dintre cele peste 3.000 de persoane care ar urma să plece în şomajul clasic să fie trecute în şomaj tehnic. De asemenea, măsura ar urma să fie aplicată şi în cazul multor părinţi – pentru că pe Legea 19 angajatorul nu este scutit de plata taxelor aferente salariului, în timp ce în cazul şomajului tehnic aceste costuri vor dispărea; astfel, se preconizează ca la legea care prevede plata salariului pentru părinţii care stau acasă cu copiii care nu mai merg la şcoală să aplice doar angajatorii mai puţin informaţi (care încă nu au aflat de condiţiile în care pot opta pentru şomajul tehnic) şi instituţiile publice, în cazul acestora fiind greu de a trimite angajaţii în şomaj tehnic.

Ca o concluzie, dacă în prezent (până ieri dimineaţă), potrivit chestionarului la care au răspuns cei aproape 900 de angajatori, peste 10.000 de harghiteni ar urma să fie trimişi în şomaj tehnic, Tiberiu Pănescu spunea că „ne putem aştepta la creşterea peste 11-12.000 a şomajului tehnic în această fază. Nu înseamnă că, în luna martie, în cazul a peste 10.000 de oameni deja au fost suspendate rapoartele de muncă, ci că în aprilie este foarte probabil să se ajungă la această valoare. Este o realitate”.

Deja peste 3.400 de contracte de muncă au fost suspendate

Directorul executiv al AJOFM Harghita preciza că săptămâna trecută (26.03.2020) peste 3.400 de contracte de muncă erau suspendate cu acest articol din Codul muncii care ar permite ulterior eligibilitatea pe şomajul tehnic. Dar aceste cifre sunt în continuă schimbare, pentru că până la luarea deciziilor de joi mulţi angajatori încă nu ştiau dacă şi în ce condiţii puteau beneficia de opţiunea şomajului tehnic.

Aplicaţia pentru şomajul tehnic este disponibilă pe site-ul agenţiei

Tiberiu Pănescu mai spunea că aplicaţia specială care a fost realizată pentru angajatorii care doresc să uzeze de şomajul tehnic este disponibilă pe pagina de Internet a AJOFM Harghita – locuridemuncaharghita.ro.

Pe pagină, utilizatorii trebuie să acceseze butonul „PISA 2 + LMV”, secţiunea care permite relaţionarea dintre angajator şi instituţie, fiind cunoscută de responsabilii de resurse umane. După ce se loghează, angajatorul are la dispoziţie butonul Şomaj tehnic; acolo se vor introduce informaţiile referitoare la persoanele implicate, se vor genera documentele şi se vor transmite.

Mai multe detalii şi modul de utilizare a aplicaţiei vor fi disponibile pe site, dar şi pe canalul de Youtube al AJOFM Harghita, unde, începând de astăzi, se poate găsi tutorialul aplicaţiei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.