Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se consumă droguri şi în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate » Se consumă droguri şi în Harghita
Se consumă droguri şi în Harghita

Se consumă droguri şi în Harghita

  • Drogurile duc la un dezastru, nu numai în viaţa consumatorului, ci şi în cea a familiei, atrag atenţia poliţiştii harghiteni

Harghita nu reprezintă o excepţie în ceea ce priveşte consumul de droguri, chiar dacă mulţi dintre locuitori consideră că judeţul nu a fost atins de acest fenomen, iar poliţiştii atrag atenţia asupra necesităţii unei mai mari implicări din partea părinţilor şi cadrelor didactice pentru conştientizarea riscurilor şi prevenirea utilizării de astfel de substanţe de către adolescenţi şi tineri. Coordonatoarea Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, comisarul Manuela Ionescu, a declarat publicaţiei noastre că, anul acesta, oamenii legii au derulat 9 acţiuni operative şi au cercetat 24 de persoane pentru implicare în traficul şi consumul ilicit de droguri de risc şi mare risc. Au fost reţinute 11 persoane, dintre care 2 au fost arestate. În urma acţiunilor au fost ridicate importante cantităţi de droguri sub formă de canabis, amfetamină şi comprimate ecstasy. Recent, a fost derulată o acţiune şi la Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat universitatea de vară „Tusványos”, fiind depistate 7 persoane, dintre care 5 din Harghita, cu vârste cuprinse între 16 şi 42, care consumaseră droguri.

Manuela Ionescu a precizat că poliţiştii harghiteni au participat în ultima perioadă la mai multe activităţi pentru prevenirea consumului de droguri, mai ales în rândul tinerilor, fiind prezenţi în diverse tabere şi festivaluri, unde le-au oferit participanţilor şi posibilitatea de a încerca nişte ochelari speciali care simulează efectele folosirii de stupefiante, iar ceea ce a părut a fi ieşit din comun a fost atitudinea unor adulţi, părinţi şi bunici, care au afirmat că Harghita este un judeţ mic şi sigur, fără astfel de probleme, consumatori de droguri fiind doar în oraşe mari din ţară. Alte persoane au fost de părere că drogurile sunt încercate doar o dată şi numai din curiozitate de către tineri, dar cazul din Băile Tuşnad a demonstrat faptul că din sfera de risc nu ies nici persoanele în vârstă de peste 40 de ani, a spus Manuela Ionescu. „Sunt două mituri, care sunt doar mituri. Noi mergem prin tabere, festivaluri sau alte locuri unde petrec tinerii şi ori de câte ori am interacţionat cu adulţii, cu părinţii, cu bunicii, ei au spus că la noi nu se consumă droguri, ci doar în ţară, în oraşele mari şi poate doar adolescenţii mai consumă din prostie sau încearcă din joacă, însă avem şi o persoană de 42 de ani”, a afirmat reprezentanta IPJ Harghita, care a adăugat că din unele informaţii rezultă că, din păcate, s-au constatat scăderi în ceea ce priveşte vârsta adolescenţilor care încearcă drogurile din curiozitate, de la 16-17 ani la 14-15 ani.

„Cel mai important segment care ar trebui conştientizat este cel al părinţilor, bunicilor şi educatorilor, care ar trebui să ia mult mai în serios această problemă. Atunci când ei spun că la noi în Harghita nu se întâmplă aşa ceva, ci doar în Bucureşti, par să se teamă de realitate, se păcălesc singuri cu aceste concepţii. Din păcate, există consum de droguri şi la noi în Harghita, chiar dacă poate nu la fel ca în oraşele mari ale ţării şi poate nu cocaină sau heroină, dar nici cu ecstasy sau amfetaminele, care îţi consumă foarte mult organismul, nu este de joacă. Părinţii îşi cunosc cel mai bine copilul. Ei trebuie să vadă dacă sunt schimbări în comportamentul acestuia. De exemplu, una dintre manifestările specifice este schimbarea bruscă de dispoziţie, de la veselie la agresivitate. Totodată, consumatorul de droguri are o stare ca de beţie, fără să fi băut şi poate avea pupile dilatate. Informaţii sunt, doar trebuie să le caute, să nu nege problema, să observe din timp aceste schimbări de comportament ale copilului. Cu cât acţionează mai din timp, atât şansele de a nu deveni un obicei şi de a nu produce urmări ireversibile sunt mai mari”, a subliniat Manuela Ionescu.

Aceasta a mai spus că a urmărit cu atenţie cum procedează americanii în cazul consumului de droguri, care au dezvoltat metode şi tehnici bune de prevenire. În opinia sa, expunerea la mesaje privind conştientizarea urmărilor consumului de droguri este utilă, dar cea mai importantă metodă de prevenire şi care are şi cele mai bune rezultate este practic discuţia părintelui sau bunicului cu copilul în legătură cu consecinţele de pe termen scurt şi mai ales de pe termen lung, efectele acestor substanţe asupra creierului, asupra vieţii sociale, asupra integrării în societate, asupra posibilităţii obţinerii unui loc de muncă şi asupra sănătăţii mintale, mai ales că o curiozitate la o vârstă mai fragedă se poate transforma într-un obicei care poate să distrugă o viaţă.

„Drogurile duc la un dezastru, nu numai în viaţa consumatorului, ci şi în cea a familiei şi a persoanelor dragi din jurul lui. Tinerilor le-am recomanda să nu creadă în poveştile celor care spun că dacă încerci ţigara sau pastila te vei simţi bine, ţi se va părea minunată lumea sau vei putea să te distrezi fără să simţi oboseala. Toate acestea sunt poveşti, pentru că apar ulterior efectele negative. Drogurile îţi destabilizează ritmul cardiac, ţi se face rău, iar cele sintetice au efecte ireversibile asupra creierului. O curiozitate de la vârsta de 15-16 ani te poate costa sănătatea sistemului nervos şi a creierului pentru o viaţă întreagă. Este important ca tinerii să se informeze dacă sunt curioşi, dar nu de la persoane de vârsta lor, ci este recomandat să citească părerile specialiştilor şi medicilor. Sunt foarte multe informaţii făcute publice de specialişti de la centre şi spitale care tratează aceste efecte şi pot să vadă cât de greu este să scape de acest obicei, cu ce costuri şi cu ce suferinţe pentru consumatori şi pentru familiile lor”, a menţionat Manuela Ionescu, care a adăugat că nu mai este vorba despre un subiect tabu, iar în prezent sunt multe organizaţii, clinici sau instituţii din partea cărora se poate cere ajutor în caz de nevoie şi se pot solicita cu încredere informaţii, între acestea numărându-se şi Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Serviciul de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IPJ Harghita sau Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.