Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se caută voluntari pentru construirea noului ţarc al Orfelinatului de urşi din inima Munţilor Hăşmaş | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Se caută voluntari pentru construirea noului ţarc al Orfelinatului de urşi din inima Munţilor Hăşmaş
Se caută voluntari pentru construirea noului ţarc al Orfelinatului de urşi din inima Munţilor Hăşmaş

Se caută voluntari pentru construirea noului ţarc al Orfelinatului de urşi din inima Munţilor Hăşmaş

La Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Bălan se construieşte un nou ţarc. În acest sens, reprezentanţii centrului caută voluntari care să-i ajute pe parcursul acestei luni la noua construcţie.

„Căutăm voluntari pe parcursul lunii august pentru a ne ajuta să construim noul ţarc. Munca este foarte solicitantă din punct de vedere fizic, aşa că voluntarii trebuie să aibă forţă fizică. Construirea ţarcului presupune mult săpat prin pădure, uneori prin rădăcini de copaci foarte groase, iar lucrările trebuie să fie efectuate cât mai repede posibil pentru a reduce perturbarea puilor orfani. Cu mai mulţi oameni care să ne ajute, am putea să terminăm ţarcul mai rapid, reducând şi mai mult deranjul cauzat ursuleţilor”, scriu pe o reţea de socializare reprezentanţii Centrului pentru urşii rămaşi orfani.

Cine este interesat să ajute la construirea unei noi case pentru ursuleţi este rugat să trimită un text scurt despre dvs. şi de ce ar dori să ajute, împreună cu o fotografie, la adresa: bearagain@yahoo.com.

Lucrările sunt începute, cei 350 de piloni din lemn, care cântăresc aproximativ 15 kg fiecare, au fost bătuţi în pământ, cu ajutorul a doi voluntari. Urmează ataşarea plasei de securitate şi a firelor electrice de piloni şi apoi să se construiască porţile de acces pe care le vor folosi puii de urs.

După ce se va finaliza construirea ţarcului nou, puii ajunşi anul acesta în orfelinat vor fi transferaţi acolo.

În acest an, la Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Munţii Hăşmaşul Mare au ajuns 11 pui de urs orfani din diferite părţi ale ţării. „Unii dintre ei erau foarte mici când au ajuns, iar alţii erau într-o stare proastă, subnutriţi şi deshidrataţi, dar suntem foarte bucuroşi să vă anunţăm că acum toţi se descurcă bine. Au început să mănânce alimente solide şi toţi puii au devenit prieteni, formând un grup legat. În curând îi vom hrăni exclusiv cu drona, reducând şi mai mult contactul cu ei”.

Cine doreşte să ajute la continuarea activităţii centrului poate dona 1 euro/lună

Potrivit sursei citate, suportul pentru panourile solare necesare alimentării gardurilor electrice pentru noul ţarc a fost construit. Însă, în continuare, se încearcă strângerea de fonduri necesare pentru a se achiziţiona încă 4 panouri, deoarece cele existente nu sunt suficiente pentru a alimenta noile garduri electrice.

„Dacă doriţi să ne ajutaţi să ne continuăm activitatea puteţi dona 1 euro/lună prin link-ul de mai jos. Nu există alte taxe incluse şi ne ajutaţi să hrănim, vindecăm şi să protejăm aceste animale minunate: https://bit.ly/34cQbW6”, mai scriu reprezentanţii orfelinatului.

Din 2004, de când funcţionează centrul, 150 de ursuleţi au fost salvaţi şi au ajuns în sălbăticie

Centrul din Munţii Hăşmaş funcţionează din anul 2004 şi este singurul loc din Europa unde puii de urs care din diferite cauze rămân orfani au şansa la o viaţă normală în sălbăticie.

După ce ajung la orfelinat, ursuleţii intră într-un proces de reabilitare care durează maximum 2 ani, iar apoi ajung înapoi în sălbăticie, „ca membri veritabili ai speciei lor”.

De la înfiinţare, un număr de 150 de ursuleţi au fost salvaţi şi au ajuns în sălbăticie, rata de supravieţuire în natură fiind de aproape de 60%, conform paginii oficiale de internet a Centrului pentru Reabilitarea Urşilor Orfani Bear Only.

Principiul de bază al proiectului este de a copia cât mai fidel natura, ţinând cont că studiile premergătoare deschiderii centrului au clarificat că toate abilităţile necesare supravieţuirii în natură sunt înnăscute la urs, rolul mamei fiind în principal cel de protecţie.

Metoda de reabilitare se bazează pe 3 piloni: oferirea unui habitat identic natural, care se lărgeşte în funcţie de gradul de dezvoltare a puilor şi care le permite dezvoltarea instinctelor înnăscute; plasarea hranei adiţionale în aşa fel încât să se poată evita asocierea sursei de hrană cu prezenţa omului; restricţionarea accesului uman în zona de reabilitare.

Vizitarea puilor este posibilă, însă se face într-un mod special, în aşa fel încât aceştia să nu simtă prezenţa oamenilor.

Fondatorul şi administratorul orfelinatului este Leonardo Bereczky, iar alături de el lucrează Gabriel Galgoczy. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.