Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Scurgeri de îngrăşământ lichid de tip URAN dintr-un vagon de marfă fisurat, tras pe o linie secundară, în gara Siculeni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Scurgeri de îngrăşământ lichid de tip URAN dintr-un vagon de marfă fisurat, tras pe o linie secundară, în gara Siculeni
Scurgeri de îngrăşământ lichid de tip URAN dintr-un vagon de marfă fisurat, tras pe o linie secundară, în gara Siculeni

Scurgeri de îngrăşământ lichid de tip URAN dintr-un vagon de marfă fisurat, tras pe o linie secundară, în gara Siculeni

În această dimineață, la ora 8:40, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” al județului Harghita a fost anunțat, printr-un apel la 112, că dintr-un vagon fisurat al garniturii trenului de marfă nr. 33.310, care circula pe relația Târgu Mureș – Giurgiu și ajunsese în gara Siculeni, se scurge îngrăşământ lichid de tip URAN. Vagonul cu pricina a fost scos și tras pe o linie secundară, garnitura continuându-și drumul către Giurgiu.

„După apelul la 112, am trimis în zonă două echipaje din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o autospecială complexă de primă intervenție”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ISU Harghita, Alina Ciobotariu.

Pompierii împreună cu jandarmii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita au asigurat zona „de producere a unei situații de urgență”, până la sosirea echipajului CBRN (Chimic, Bacteriologic, Radiologic şi Nuclear) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bacău.

„Zona este asigurată pe un perimetru de 500 de metri de către colegii jandarmi și polițiști de la Inspectoratului de Poliție al județului. La fața locului se află și reprezentanții Gărzii de Mediu Harghita”, a continuat Alina Ciobotariu.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Harghita, Balla Izabella, a precizat că substanța care se scurge este „un îngrășământ lichid pe bază de uree și azotat de amoniu”.

„Nu este clasificat ca și produs periculos. Îngrășământul continuă să se scurgă din vagon, nu se știe de când, și se încearcă reținerea pe absorbant și transvazarea acestuia, ca să nu se scurgă pe sol. Încercăm să găsim soluții, să se intervină cât mai urgent, pentru a micșora, pe cât posibil, poluarea mediului”, a declarat comisarul șef.

Cantitatea de îngrăşământ lichid aflată în vagonul cisternă este de 23.000 de litri, iar prin fisură se scurg aproximativ 10 litri substanță chimică pe minut.

După prânz, în zonă a ajuns și echipajului CBRN din Bacău, care au redus perimetrul de siguranță și a balizat zona.

„Îngrășământul lichid continuă să se scurgă și așteptăm să ajungă la Siculeni un vagon-cisternă de la Târgu Mureș, în care va fi transvazată cantitatea rămasă în containerul fisurat”, a conchis purtătoarea de cuvânt a ISU „Oltul” Harghita.

Potrivit autorităților aflate la fața locului, vagonul-cisternă de la Târgu Mureș va ajunge la Siculeni în jurul orei 19:00, ceea ce înseamnă, la un simplu calcul matematic, că în sol vor ajunge cam 6.000 litri de substanță conținând uree și azotat de amoniu.

Conducerea Gărzii de Mediu Harghita a înștiințat și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita cu privire la acest eveniment.

„Noi am recomandat primarului localității să se adreseze Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice Harghita, pentru verificarea zonei, prin recoltarea de probe care să evidențieze un potențial pericol de poluare a apei din fântâni.

Dacă vagonul-cisternă ajunge abia la ora 19:00, se va scurge în sol o cantitate de 6.000 de litri, ceea ce este mult. Autoritățile locale trebuie să facă verificări, pentru că există pericolul ca la prima ploaie ureea și azotatul de amoniu să ajungă la apa din fântâni”, a precizat directorul SGA Harghita, Miklós Géza.

Reprezentanta Gărzii de Mediu Harghita i-a solicitat primarului să înștiințeze populația cu privire la o potențială poluare a fântânilor și a declarat că Primăria Siculeni este cea care trebuie să-și asume responsabilitatea pentru siguranța publică.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.