Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

SCRISOARE DESCHISĂ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » SCRISOARE DESCHISĂ
SCRISOARE DESCHISĂ

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate Domnule Prim-Ministru,
Stimate Domnule Preşedinte al României,
Stimate Domnule Ministru al Afacerilor Externe,

 

Comunitatea românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a aflat cu surprindere şi indignare de pe Internet despre atacurile denigratorii la adresa directorului general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe, atacuri apărute după preluarea acestei importante funcţii de către domnul Eugen Popescu. Mai mult chiar, este pusă sub semnul oprobriului şi al denigrării şi importanta – pentru noi şi pentru români, în general – instituţie a „Universităţii de Vară de la Izvoru-Mureşului” din judeţul Harghita, creată din iniţiativa şi cu sprijinul ÎPS Ioan Selejan, fost arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, în prezent, Mitropolit al Banatului şi al domnului Eugen Popescu, şcoală de vară în cadrul căreia se dezbat anual probleme deosebit de importante şi actuale ale românilor de pretutindeni, inclusiv cele privind soarta noastră, a românilor numeric minoritari în cele două judeţe, Covasna şi Harghita şi a romano-catolicilor din Moldova, supuşi permanent şi nedrept atacurilor şovine maghiare, presiunii purificării etnice şi mişcărilor autonomiste şi separatiste pe criterii etnice.

Fiind convinşi de netemeinicia acestor atacuri asupra domnului Eugen Popescu, orchestrate cu scopul de a-i afecta imaginea publică, în numele societăţii civile româneşti din judeţele sus-menţionate vă adresăm prezenta scrisoare prin care depunem mărturie despre profesionalismul şi integritatea morală a actualului domn director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe. Îl cunoaştem de peste două decenii, fiind printre puţinii intelectuali români care în toată această perioadă a rămas permanent alături de românii numeric minoritari din Covasna, Harghita şi parţial Mureş, atât în timpul cât a îndeplinit funcţii ministeriale, cât şi ca membru al societăţii civile şi reprezentant obiectiv al mass-media. În toţi aceşti ani a sprijinit pragmatic şi eficient Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, înfiinţată în anul 1994, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan, în soluţionarea multiplelor şi grelelor probleme ale începutului acestei instituţii atât de importante pentru dăinuirea românilor din această parte de ţară.

Cu expertiza şi calităţile sale manageriale recunoscute a sprijinit înfiinţarea şi funcţionarea unor importante instituţii culturale româneşti în zonă, precum Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Centrul Cultural Topliţa, Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu-Gheorghe, Centrul Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu-Gheorghe, şcolile cu predare în limba română ş.a.

Domnia sa a intervenit pentru promovarea şi finanţarea proiectelor asociaţiilor culturale româneşti şi pentru co-finanţarea ziarelor româneşti din judeţele Covasna şi Harghita. A fost – aşa cum am arătat mai sus – iniţiatorul şi organizatorul principal al Universităţii de Vară Izvoru-Mureşului. La cele 13 ediţii ale Universităţii au participat sute de tineri români de peste graniţe, dar şi din ţară, din zonele multietnice şi pluriconfesionale.

Dovedind o preocupare constantă pentru sprijinirea comunităţilor româneşti de peste hotare şi din judeţele unde românii sunt numeric minoritari, domnul Eugen Popescu a iniţiat proiecte de acte normative, structuri instituţionale, proiecte de parteneriat etc. care să asigure păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale româneşti.

A mijlocit legăturile românilor de peste graniţă cu cei din ţară, prin organizarea de întâlniri, dezbateri, colocvii, înfrăţiri între localităţi, tabere, excursii documentare, prin editarea unor lucrări fundamentale de istorie, cultură şi civilizaţie românească, menite să asigure întărirea conştiinţei naţionale şi apartenenţa la cultura şi spiritualitatea românească a românilor din ţară şi de peste hotare.

În toţi aceşti ani a dovedit cinste, corectitudine, iniţiativă, consecvenţă, o mare putere de muncă şi o dăruire exemplară faţă de interesele majore ale naţiunii române.

Vă asigurăm, Domnule Prim-Ministru al României,

Vă asigurăm, Domnule Preşedinte al României,

Vă asigurăm, Domnule Ministru al Afacerilor Externe,

Că prezenţa domnului Eugen Popescu în conducerea IEH este o garanţie că toate proiectele începute vor continua şi se vor extinde şi asupra românilor numeric minoritari din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, concomitent cu atenţia deosebită pentru fraţii noştri din afara graniţelor României, acţiuni pe care le considerăm vitale pentru păstrarea şi afirmarea identităţii româneşti, în condiţiile globalizării şi secularizării societăţii actuale.

În numele a celor 33 de asociaţii, fundaţii şi ligi membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş,
Preşedinte, prof. univ. dr. Ioan SABĂU-POP

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.