Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Scrisoare deschisă | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Învățământ » Scrisoare deschisă
Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă

Stimate domn Péter Sándor,

Noi, membrii corpului profesoral de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, considerăm nu doar oportun, ci chiar imperios necesar să răspundem demersului dumneavoastră prin care vă exprimaţi dezamăgirea în legătură cu o presupusă nedreptate care s-ar fi produs prin concursul şi, cum plastic spuneţi dumneavoastră, „în incinta Colegiului Naţional O. Goga”.

Din capul locului, trebuie să precizăm că sunt câteva lucruri acolo, în legătură cu care suntem întru totul de acord: da, în data de 11 martie s-a desfăşurat olimpiada de biologie (nu doar la clasa a IX-a) şi da, aceasta s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc. Suntem de acord şi cu alte precizări mai de detaliu şi foarte punctuale pe care le faceţi în continuare: atât fiica dumneavoastră, cât şi câştigătorul locului I la clasa a IX-a, sunt elevi ai şcolii noastre şi, de asemenea, aveţi dreptate atunci când spuneţi că au acelaşi profesor. Când ne spuneţi, însă, că fiica dumneavoastră este la „profilul de biologie”, noi înţelegem ce-aţi fi vrut să spuneţi, dar, de fapt, nu e vorba de profil (că atunci, elevii menţionaţi sunt la acelaşi profil), ci de specializare, şi specializarea (aşadar) nu se cheamă biologie, ci ştiinţe ale naturii. Facem toate aceste precizări pentru a sublinia faptul că atunci când vă hotărâţi să faceţi public un text şi vreţi să vă creadă lumea, ar fi bine să procedaţi la o minimă documentare prealabilă.

În cele ce urmează, vom încerca să lămurim câteva aspecte pe care le aduceţi în discuţie, lucru necesar, deoarece multiplicarea unui astfel de mod de a gândi ar putea deveni foarte nociv, prin gravitatea şi gratuitatea afirmaţiilor pe care le faceţi.

  1. Nemulţumirile, contestaţiile, reclamaţiile în legătură cu organizarea şi rezultatele unei olimpiade nu se exprimă şi nu se rezolvă pe Facebook. Ele trebuie să aibă un caracter oficial şi să ofere posibilitatea unei soluţionări oficiale. Olimpiada judeţeană de biologie este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar Colegiul Naţional „Octavian Goga” este doar locul de desfăşurare. Aţi ales Facebook-ul pentru că acolo puteţi spune orice şi nu vă cere nimeni să aduceţi probe pentru ceea ce spuneţi. Acolo aveaţi şanse să găsiţi pe cineva care să vă dea dreptate din oficiu, fără a trebui să explicaţi de ce, în ciuda instructajului din partea profesorilor (organizatori şi asistenţi), cu buna-ştiinţă a dumneavoastră, fiica dumneavoastră a plecat după terminarea lucrării, înainte de corectarea acesteia, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit descalificată. Nu ar fi fost acesta un motiv pentru care ceilalţi să vorbească de conspiraţii?
  2. Cam ce părere aveţi despre un copil, domnule Péter, atunci când ne explicaţi (într-o logică cel puţin bizară) că dacă doi copii A şi B (A nu e de la Avram) beneficiază de aceleaşi condiţii, iar la A adăugăm pur şi simplu: +40 zile pregătire specialist cinci domenii + „profil biologie”, este cu neputinţă ca B să fie mai bun decât A. După logica dumneavoastră, am putea chiar să ne lipsim de olimpiadele şcolare, întrucât am putea, în baza unor calcule riguroase, să aflăm pe cale deductivă rezultatele. Când ne spuneţi că „onorata Comisie de Corectare a dat trofeul(!) unui elev care nici 50% nu a ştiut din materie faţă de fiica mea” realizaţi o performanţă care lasă perplex pe oricine. Pentru că, domnule Péter, dumneavoastră, doar după nume, v-aţi dat seama cu exactitate cam cât ar putea să ştie maximum băiatul acela (50% din cât ştie fiica dumneavoastră); până şi ghicitoarele au nevoie măcar de o fotografie.
  3. „Fiica mea, spuneţi dumneavoastră, a fost pregătită de un tată expert în citologie, genetică moleculară, biochimie medicală, genetică umană şi medicală, nicidecum în regulamentul circulaţiei”. Domnule Péter, suntem convinşi că în aceste domenii vă pricepeţi şi puteţi oferi informaţii şi sfaturi utile celor care vi le cer. În ceea ce priveşte educaţia însă, vă rugăm să lăsaţi specialiştii din acest domeniu să îşi facă treaba; renunţaţi la practica celor 40 de zile de pregătire şi lăsaţi (în cazul de faţă) profesorul de biologie să se ocupe de pregătirea elevilor, căci o face mai bine decât dumneavoastră. Pregătirea de specialitate, dacă nu este dublată şi de o pregătire pedagogică, poate fi deseori mai degrabă păguboasă, decât benefică pentru elevi. Vă asigurăm că profesorii de biologie de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” au o foarte bună pregătire şi în domeniul pedagogic, pe lângă cea de specialitate. Iar dacă fiica dumneavoastră se va hotărî să obţină carnetul de conducere, vă sugerăm, spre binele tuturor, să n-o pregătiţi dumneavoastră, ci să apelaţi la un specialist în „regulamentul circulaţiei”.
  4. Ne-aţi explicat, în ceea ce priveşte subiectele de la olimpiadă, despre tot felul de probleme greşite, probleme prea grele pentru clasa a IX-a, teme inexistente „în bibliografie”, bareme greşite, de ce ar putea şi ce nu să înţeleagă un elev de clasa a IX-a şi ne-aţi calculat într-o manieră la fel de riguroasă că „nici un elev nu avea şansa(!) de a răspunde corect din primele 60 de întrebări, la 13 întrebări”. Cu tot respectul, nu aveţi căderea pentru a stabili toate acestea, iar dacă aţi fi simţit cu adevărat că aveţi dreptate, aţi fi făcut o plângere la Inspectoratul Şcolar, nu aţi fi ales să procedaţi aşa cum aţi făcut-o.
  5. În finalul „intervenţiei” dumneavoastră, ne spuneţi pur şi simplu aşa (cu majuscule!): „NU CRED CĂ ODORHEIU ESTE MAI SLAB DECÂT O. GOGA”. Nu ştim dacă măcar până astăzi v-aţi dat seama că această afirmaţie nu are legătură cu subiectul abordat; vă reamintim, era vorba despre olimpiada de biologie, iar dumneavoastră aveaţi nişte nemulţumiri referitor la aceasta. Dacă totuşi aţi deschis subiectul, vă aducem la cunoştinţă că îi cunoaştem pe colegii noştri din Odorhei (ne întâlnim inclusiv la olimpiadele şcolare). Suntem de acord că Odorheiu-Secuiesc are şcoli bune, unde se face învăţământ de calitate. Vă putem confirma că sunt profesori deosebiţi acolo, care obţin rezultate foarte bune cu elevii, la examene şi concursuri şcolare. Există licee foarte bune şi la Topliţa, şi la Gheorgheni, şi la Ciuc. Rezultă, însă, de aici, că cineva de la „Goga” nu ar putea obţine locul I la olimpiada de biologie? Înainte de a vă hazarda să vă daţi cu părerea despre clasamente şi ierarhii, ar fi fost potrivit să urmăriţi puţin istoricul rezultatelor şcolii noastre şi aţi fi văzut că are performanţe şi la nivel naţional, nu doar judeţean. Şi încă ceva: presupunând că fiica dumneavoastră ar fi obţinut locul I, vă întrebăm, aţi fi scris acelaşi lucru?
  6. Concluzia dumneavoastră sună cam aşa: „cel care a rezolvat întrebările şi problemele cu o oră înainte de timpul de lucru acordat şi s-a clasat pe primul loc a ştiut baremul (ieşirea din clasă în timpul examenului la micţiune – ocazie excelentă de a căpăta rezolvările)”. Nu ştim dacă aveţi pe deplin proprietatea celor spuse în această frază, întrucât o spuneţi cu o lejeritate incompatibilă cu gravitatea ei, dar de această dată ne permitem ca în numele nu doar al nostru, ci al tuturor colegilor din judeţ (căci îi priveşte şi pe ei) să probaţi cele afirmate şi vă rugăm să faceţi o sesizare la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Dacă nu o faceţi, vă solicităm în mod public ca, tot în mod public, să retractaţi cele spuse. În caz contrar, tot demersul dumneavoastră nu este decât o diversiune.
  7. „Din zeci de licee de marcă şi Colegii numai un Avram (căci aşa îl cheamă pe elevul care a câştigat locul I – n.a.) putea să iasă primul la etapa judeţeană bineînţeles de la Goga”. Este greu de înţeles, domnule Péter, de ce aţi decis să formulaţi o astfel de judecată. Despre conotaţia pe care o are această frază şi oportunitatea ei, lăsăm cititorii să judece. Avram, câştigătorul locului I la olimpiada de biologie, clasa a IX-a, este un copil inteligent, respectuos şi bine-pregătit; e un copil real, care trebuie să meargă şi la toaletă (ne scuzaţi caracterul neştiinţific al exprimării!). Acel un Avram de care vorbiţi dumneavoastră este unul imaginar, pe care l-aţi creat pentru a găsi o justificare propriilor eşecuri, nerealizări şi dezamăgiri, pentru că nu ştiţi să vi le asumaţi. Fiica dumneavoastră este, de asemenea, o fată inteligentă, sârguincioasă şi perseverentă. De data aceasta nu a fost prima, ceea ce nu înseamnă că nu poate fi în viitor, căci are toate calităţile. De aceea, vă rugăm frumos, nu-i induceţi ideea că dacă lucrurile nu ies de fiecare dată aşa cum îşi doreşte, trebuie să fie în umbră un Avram imaginar, cauza nerealizărilor sale; Explicaţi-i, mai degrabă, că şi eşecurile trebuie asumate şi că în cele mai multe cazuri se poate învăţa din acestea mai mult decât dintr-un succes. Educaţia nu se măsoară în mormane de cunoştinţe de specialitate; e în primul rând pregătire pentru viaţă.

Încercarea de a sugera că rezultatul olimpiadei de biologie se datorează numelor elevilor şi nu cunoştinţelor elevilor este una care nu vă onorează, domnule Péter, şi demonstrează cât de puţine lucruri ştiţi despre fenomenul învăţământului harghitean, în general şi despre Colegiul Naţional „Octavian Goga”, în special. „Atât am avut de scris deocamdată”. Aşteptăm să vă retrageţi în mod public toate afirmaţiile denigratoare la adresa instituţiilor şi persoanelor menţionate de dumneavoastră în textul la care am făcut referire.

Semnatari: membrii corpului profesoral de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.