Screening pentru depistarea precoce a cancerului de prostată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 5 decembrie 2022
Home » Sănătate » Screening pentru depistarea precoce a cancerului de prostată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc
Screening pentru depistarea precoce a cancerului de prostată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Screening pentru depistarea precoce a cancerului de prostată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

  • În cursul lunii noiembrie, toţi bărbaţii cu vârste de peste 45 de ani internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă vor fi evaluaţi în scopul depistării precoce a cancerului de prostată

În cadrul unei campanii internaţionale, iniţiată de Movember – o organizaţie din Australia care şi-a stabilit ca misiune grija şi informarea cu privire la sănătatea bărbaţilor, astfel încât aceştia să nu moară de tineri – noiembrie este „Luna conştientizării sănătăţii bărbaţilor” (Men’s Health Awareness Month). Campaniei internaţionale i se alătură şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc.

Astfel, în cursul lunii noiembrie, toţi bărbaţii cu vârste de peste 45 de ani internaţi în SJU vor fi evaluaţi în scopul depistării precoce a cancerului de prostată.

Medicii atrag atenţia asupra importanţei participării bărbaţilor la programele de screening, în condiţiile în care cancerul de prostată este cea mai frecventă afecţiune malignă în rândul acestora şi a doua cauză de deces prin cancer la bărbaţi.

„Tumorile descoperite devreme pot fi tratate cu şanse mai mari, de aceea este importantă participarea la screening. Examinarea clinică la medicul specialist urolog poate fi completată sau prevenită de o analiză de laborator a nivelului de PSA (antigen prostatic specific), care poate arăta riscul existent. Nivelul ridicat al PSA poate sugera cancerul de prostată sau existenţa unor afecţiuni benigne ale prostatei. Bazându-ne pe datele pacienţilor aflaţi în spital săptămâna trecută, probabil vom efectua în jur de 250 de astfel de analize”, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei medicale.

De altfel, specialiştii SJU le recomandă tuturor bărbaţilor care au depăşit vârsta de 45 de ani să efectueze aceste analize de laborator şi, dacă rezultatul este mai mare decât valorile normale, să consulte un medic urolog.

Potrivit statisticilor internaţionale, în Europa, un bărbat din zece va face cândva cancer de prostată. Deşi unele tipuri de cancer de prostată evoluează lent şi necesită manevre terapeutice minime, alte tipuri par să fie destul de agresive şi se răspândesc rapid. De aceea, detectarea acestuia în timp util este esenţială.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.