Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Scor destul de strâns în sondaje înaintea alegerilor parlamentare de duminică din Ungaria | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Scor destul de strâns în sondaje înaintea alegerilor parlamentare de duminică din Ungaria
Scor destul de strâns în sondaje înaintea alegerilor parlamentare de duminică din Ungaria

Scor destul de strâns în sondaje înaintea alegerilor parlamentare de duminică din Ungaria

Cetăţenii ungari sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a decide dacă partidul Fidesz al premierului Viktor Orbán şi Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) vor rămâne în continuare la guvernare sau dacă formaţiunile din opoziţie, care şi-au unit forţele în ultima perioadă, vor lua deciziile importante privind Ungaria în următorii patru ani.

Ultimele sondaje de opinie au relevat faptul că nu sunt diferenţe mari între formaţiunile aflate la putere şi opoziţia unită în ceea ce priveşte preferinţele alegătorilor, chiar dacă primele au avut la dispoziţie în campanie mult mai multe instrumente pentru mărirea şi consolidarea cercului susţinătorilor, ceea ce ar putea să creeze unora impresia că alegătorii ungari s-au cam săturat de 12 ani de guvernare marca Fidesz şi ar dori să vadă o schimbare. Cei care cred asta nu ar trebui însă să se îmbete cu apă rece, pentru că cei de la Fidesz au reuşit mereu să iasă bine din situaţii care păreau să le fie nefavorabile, folosindu-se de diverse circumstanţe şi chiar de evoluţii de pe scena politică şi geopolitică internaţională pentru a le transmite alegătorilor că fără ei la putere ar fi mari probleme în ţară.

Publicaţia Népszava, apropiată opoziţiei de stânga, a publicat, ieri, rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Idea, în cea de-a doua jumătate a lunii martie, iar în baza acestora Alianţa Fidesz-KDNP se bucură de o susţinere de 41 la sută la nivelul întregii populaţii a Ungariei, cu doar 2 procente mai ridicată decât cea de care beneficiază opoziţia unită. În ceea ce îi priveşte pe alegătorii decişi, care afirmă că se vor prezenta în mod sigur la urne, în 3 aprilie, partidele aflate la guvernare ar obţine 50 la sută din voturile acestora, iar cele din opoziţie 45 la sută, potrivit sondajului Idea.

Un alt sondaj făcut public săptămâna aceasta de Institutul Zavecz Research indică tot o luptă strânsă între actuala putere şi opoziţia unită. Lista comună Fidesz-KDNP ar fi votată, conform rezultatelor sondajului respectiv, de 50 la sută dintre alegătorii decişi, iar cea a opoziţiei de 46 la sută dintre aceştia. Formaţiunea de extremă dreapta Patria noastră ar obţine 3 la sută din voturi, iar partidul satiric Câinele cu două cozi 1 la sută, ceea ce înseamnă că nu vor trece de pragul electoral de 5 la sută necesar pentru a ajunge în parlament.

De menţionat că şi etnicii maghiari cu domiciliul în alte state, care au dobândit cetăţenia ungară în baza procedurilor simplificate introduse în 2010 de guvernul condus de Viktor Orbán, pot vota la alegerile parlamentare din Ungaria, însă numai prin corespondenţă şi doar pentru listele partidelor sau alianţelor, nu şi pentru candidaţii din circumscripţiile uninominale, dar în lumina ultimelor sondaje se poate spune că opţiunea lor va conta destul de mult. Potrivit unui recent sondaj, marea majoritate a etnicilor maghiari din Transilvania cu dublă cetăţenie ar vota pentru Fidesz-KDNP, la fel cum s-a întâmplat şi la precedentele alegeri.

Cetăţenii ungari cu domiciliul stabil în Ungaria vor putea vota, duminică, la sediile misiunilor diplomatice ale acestei ţări, în sistem tradiţional, la urne, atât pentru listele formaţiunilor politice, cât şi pentru candidaţii din circumscripţiile uninominale la care sunt arondaţi conform adresei la care se află locuinţa lor. Până în 25 martie, când a expirat termenul de înregistrare stabilit pentru acest lucru, şi-au exprimat intenţia de a vota la sediul consulatului general al Ungariei din Miercurea-Ciuc 2.156 de persoane.

În ceea ce priveşte voturile exprimate prin corespondenţă, acestea trebuie să ajungă prin poştă la biroul naţional electoral din Ungaria până la încheierea zilei de dinaintea alegerilor, dar plicurile pot fi depuse şi la ambasadele şi consulatele acestei ţări, respectiv la una dintre circumscripţiile uninominale electorale ungare, în data de 3 aprilie, între orele 06:00 şi 19:00. Pe listele cu alegătorii care pot vota numai prin corespondenţă au fost incluse, în total, aproape 456.000 de persoane din mai multe state, dintre care peste 196.000 din România. Din întreaga lume au votat în acest mod, până ieri după-amiază, peste 182.000 de persoane, aproximativ 5.900 dintre acestea fiind din România.

Se pare că sunt şi situaţii în care buletinele de vot expediate celor care nu au domiciliul în Ungaria ajung pe câmpuri. Site-ul de ştiri punctul.ro a informat, ieri, că miercuri au fost descoperite în saci mai multe buletine de vot pentru alegerile din Ungaria, în zona Livezeni, judeţul Mureş. Acestea erau aruncate pe un teren unde se aflau depozitate şi alte deşeuri din construcţii. O parte dintre buletinele de vot erau parţial arse. Sesizarea iniţială a fost făcută de un localnic către un jurnalist mureşean, care a alertat poliţia precum şi colegii din presă, autorităţile deplasându-se la faţa locului pentru cercetări, potrivit sursei citate.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.