Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Şcoala de vacanţă” – un proiect „de nota 10” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » „Şcoala de vacanţă” – un proiect „de nota 10”
„Şcoala de vacanţă” – un proiect „de nota 10”

„Şcoala de vacanţă” – un proiect „de nota 10”

Şcoala de vacanţă este unul dintre proiectele de succes desfăşurate în fiecare vară, începând din 2008 şi până în prezent. Proiectul, conceput şi derulat de către membrii Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, constă în ofertarea, în regim de voluntariat, a unui program de activităţi recreative, cu caracter educativ destinat elevilor, pe perioada vacanţei de vară

În actualul sezon, aproximativ 70 de cadre didactice din judeţ dezvoltă proiecte educaţionale locale, adaptate grupurilor de elevi, vârstei, opţiunilor acestora, preferinţelor pentru anumite tematici, aptitudinilor, intereselor şi talentelor dovedite de copii.

Ţinând seama de toate aceste aspecte, şi nu numai, explică inspectorul şcolar Elena Mîndru, se constituie echipe de proiect, care includ educatoare, profesori, învăţători, părinţi ai elevilor, reprezentanţi ai cultelor şi ai altor instituţii de cultură şi locale, care doresc să se implice în „Şcoala de vacanţă”.

Astfel, elevii se pot bucura, în perioada verii, de un program cu scopuri şi obiective educaţionale bine stabilite, activităţile desfăşurându-se, în cele mai multe cazuri, pe durata unei săptămâni, de dimineaţa până după-amiază şi concretizându-se în jocuri de autocunoaştere desfăşurate sub coordonarea profesorilor consilieri, drumeţii tematice pentru cunoaşterea mediului înconjurător, vizionări de filme documentare, activităţi în domeniul artelor, competiţii sportive, activităţi comune cu muzee, case de cultură, centre culturale şi cu reprezentanţii bisericilor, coordonate de cadrele didactice şi de personalul angajat al instituţiilor implicate.

„An de an, Şcoala de vacanţă devine tot mai atractivă, atât prin tematică, cât şi prin varietatea activităţilor şi a mijloacelor de realizare, o dovadă în acest sens fiind creşterea numărului de copii participanţi, interesul manifestat de elevii unor şcoli care nu au astfel de activităţi în oferta lor, cât şi disponibilitatea pentru susţinere a acestor activităţi de către părinţii elevilor. Este lesne de observat că cele mai multe activităţi au la bază învăţarea prin joc şi cea de tip recreativ”, a precizat preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, prof. Elena Mîndru.

Fireşte, în acest an cu o puternică încărcătură simbolistică, Centenarul Marii Uniri este nelipsit în tematica actualei ediţii a „Şcolii de vacanţă”. La Topliţa, Asociaţia Dascălilor de la „Andrei Şaguna” Pro Educaţie (DASPROED) a desfăşurat o serie de activităţi cultural-educative la care au participat elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” Topliţa şi de la Şcoala Primară „Ion Creangă” Ialoveni – Republica Moldova, în cadrul proiectului „Hai să dăm mână cu mână, hai la Topliţa Română” – Şcoala de vacanţă, finanţat de municipiul Topliţa.

Preşedinta Asociaţiei DASPROED, prof. Mirela Nemţoc, a specificat că „proiectul s-a derulat sub forma unei şcoli de vacanţă, astfel încât s-a creat un cadru propice socializării şi relaţionării, membrii grupului având ocazia să se cunoască, să-şi împărtăşească gânduri, experienţe şi impresii, să lege prietenii”.

„Cele 4 activităţi, denumite generic: Oameni şi locuri, Ardealul, pământ românesc, Tradiţii şi obiceiuri topliţene şi O singură limbă, o singură ţară, s-au desfăşurat pe parcursul a 6 zile şi au fost gândite în jurul a două aspecte majore: cunoaşterea de către grupul din Republica Moldova a frumuseţilor locurilor topliţene, harghitene şi româneşti, a specificului zonei, cu tradiţii şi obiceiuri şi realizarea unui schimb de experienţă privind elemente cultural-educative din spaţiul românesc şi cel moldovenesc”, a detaliat prof. Mirela Nemţoc.

Între altele, elevii topliţeni şi oaspeţii lor de peste Prut au vizitat principalele instituţii şi obiective de cultură şi de cult din municipiu, au făcut drumeţii în împrejurimile Topliţei şi au participat la o excursie organizată pe ruta Topliţa – Praid – Sovata – Târgu Mureş, copiii, în special cei din Republica Moldova, reuşind să cunoască frumuseţea şi pitorescul zonei de nord a judeţului Harghita. De asemenea, au urmat cursuri de dans popular topliţean, au pictat icoane pe sticlă, iar la muzeul amenajat la Şcoala de pe Vale au avut ocazia să vadă uneltele şi portul popular străvechi.

Săptămâna trecută, proiectul „La umbra bisericii” a continuat tradiţia „Şcolii de vacanţă”, la Gheorgheni. „Vorbim în acest caz despre un parteneriat şcoală-biserică, iar activităţile au fost coordonate de cadrele didactice de la Liceul Teoretic Sf. Nicolae din localitate, împreună cu voluntarii sosiţi de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, din iniţiativa preotului paroh Vatamanu Valentin-Florin”, a menţionat prof. Elena Mîndru.

În perioada 13-17 august, la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa se va desfăşura activitatea „Recreere prin educaţie”, proiect la care s-au înscris 50 de elevi din învăţământul primar. „Casa de la şcoală este şansa pe care dascălii, întotdeauna prietenii copiilor şi ai părinţilor lor, o transformă în oportunitate, în mâna de ajutor oferită familiilor, în a nu lăsa paşi rătăcitori pe cărări nesigure şi suflete îngrijorate prinse în obligaţiile de muncă zilnică. Activităţile educative pe care le vom organiza în şcoală îi vor învăţa pe elevi puterea cuvântului şi arta comunicării, ei vor auzi încă o dată că vorbele pot fi aruncate ca o piatră sau dăruite ca o floare. Jocurile interactive vor alterna cu drumeţii, scurte excursii care îi vor face pe elevi să înţeleagă că natura trebuie cunoscută cu toate simţurile, iubită şi protejată. Fiecare zi se va transforma pentru elevii noştri într-o amintire care merită păstrată”, a dezvăluit prof. Anda Elena Ianoşi, directoarea Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” Topliţa.

În acelaşi spirit vor continua şi celelalte proiecte, dascăli generoşi oferindu-le copiilor, în special celor din familii care nu îşi pot permite vacanţe costisitoare, ocazia să îşi petreacă timpul frumos şi distractiv, sub supraveghere atentă.

Peste 400 de elevi participă, în perioada 27 iunie – 7 septembrie, la proiectele „Şcolii de vacanţă”, ajunsă în acest an la cea de-a zecea ediţie, organizate în zece unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi Colegiul Naţional „Ocravian Goga” din Miercurea Ciuc, Şcoala Gimnazială Livezi, Şcoala Gimnazială „Geo Bogza” Bălan, Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” şi Şcoala Gimnazială „Sf. Ilie” din Topliţa, Şcoala Gimnazială „O.C. Tăslăuanu” şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Bilbor, Liceul „Miron Cristea” Subcetate şi Şcoala Gimnazială „Dumitru Gafton” Gălăuţaş.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.