Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Schimbări privind colectarea deşeurilor în Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Schimbări privind colectarea deşeurilor în Miercurea Ciuc
Schimbări privind colectarea deşeurilor în Miercurea Ciuc

Schimbări privind colectarea deşeurilor în Miercurea Ciuc

  • Cei care locuiesc la blocuri vor plăti de acum cu 2,5 lei mai mult
  • Plasticul şi hârtia se vor pune în aceeaşi pubelă

Într-un anunţ al companiei Eco-Csík care a apărut şi în ziarul nostru se preciza că noul preţ de colectare a deşeurilor pentru asociaţiile de locatari este de 105 lei – 10,5 lei, în acest caz nefiind nici o precizare legată de cantitate. În acelaşi timp, în cadrul unui anunţ al asociaţiei de proprietari se preciza că preţul unui mc de gunoi transportat va fi de 105 lei/mc, ocazie cu care se făcea şi un apel de colectare selectivă tocmai pentru a se reduce cantitatea de deşeuri menajere (pentru hârtia, plasticul şi sticla colectate selectiv nu se percep taxe). Fiind această diferenţă de metru cub (în anunţul firmei nu apare, iar în cel al asociaţiei este trecut), am dorit să aflu care va fi modalitatea de taxare, mai ales că e foarte greu de măsurat volumul colectat pentru fiecare scară sau asociaţie de proprietari.

Andrea Pálfi, contabil şef în cadrul Eco-Csík, explica că până în acest an era stabilit un preţ de 8 lei/persoană, indiferent de cantitatea de deşeuri colectată. Potrivit noilor prevederi ale legislaţiei, facturarea nu se mai poate face după numărul de persoane, ci doar după cantitatea colectată. Doar că, fără o infrastructură adecvată, acest lucru este (aproape) imposibil de realizat, pentru că, spunea Andrea Pálfi, sunt multe asociaţii la aceeaşi colectare, la aceeaşi pubelă, şi nu se poate sta lângă fiecare om să vedem cât a aruncat. Din acest motiv s-a recurs la un artificiu.

De exemplu, dacă într-o asociaţie sunt 100 de persoane, se înmulţeşte acest număr cu 10,5 lei; asta înseamnă 1.050 de lei, sumă care se împarte la 105 lei (valoarea cu care se facturează metrul cub de deşeuri) şi astfel se vor factura 10 mc pentru asociaţia de proprietari. Dar asociaţia nu are cum să împartă mai departe decât după numărul persoanelor, şi atunci înseamnă că va plăti fiecare persoană 10,5 lei.

Aşadar, ceea ce ar trebui să ştie locatarii blocurilor din Miercurea Ciuc este că o persoană va plăti cu 2,5 lei mai mult (10,5 lei în loc de 8 lei) pentru activitatea de colectare a deşeurilor municipale.

Celelalte preţuri – pentru persoanele fizice care locuiesc în case particulare şi pentru persoane juridice au apărut în anunţul Eco-Csík din ziarul nostru de vineri, 18 ianuarie.

Modificări în privinţa colectării selective

Mulţi dintre noi au observat că, deşi în oraş sunt amplasate pubele de culori diferite pentru colectarea selectivă a hârtiei, plasticului ori sticlei, atunci când maşina operatorului regional de salubrizare vine să ridice deşeurile, hârtia şi plasticul le ia împreună, amestecându-le în maşină. Şi atunci se pune întrebarea: de ce să ne mai chinuim acasă să punem separat hârtia şi separat plasticul, dacă oricum în maşina de transport sunt amestecate?

Responsabila de mediu din cadrul Eco-Csík, spunea că, deşi aceste deşeuri sunt amestecate în maşină, ele sunt transportate la staţia de sortare, unde sunt sortate toate categoriile. Însă, continua dânsa, în acest an va apărea şi o noutate în privinţa colectării selective. În viitorul apropiat, în acelaşi tomberon va putea fi pusă hârtia, plasticul şi aluminiul, doar sticla punându-se separat. De altfel, persoanele fizice de la case particulare, care primesc saci selectivi, pot să colecteze împreună plasticul, hârtia, aluminiul, sticla într-un sac.

Şi tot legat de colectarea selectivă am întrebat şi de posibilitatea „aruncării” deşeurilor electrice, chiar dacă vorbim de cabluri ori aparate electrocasnice mai mici sau mai mari. Aceasta spunea că Eco-Csík, împreună cu RoRec (Asociaţia Română pentru Reciclare), organizează în fiecare an două acţiuni când sunt colectate aceste deşeuri. De altfel, pe pagina de Internet a RoRec (colecteaza.ro) se poate completa un formular online pentru preluarea de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie a deşeurilor electrice grele sau voluminoase, care depăşesc 30 kg – serviciu gratuit pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice vor fi emise documente necesare pentru casare. Pentru deşeurile electrice mici, un punct de colectare permanentă în Miercurea Ciuc se află pe strada Braşovului, la benzinăria Mol; în Odorheiu Secuiesc pe str. Beclean, nr. 14 şi pe str. Nicolae Bălcescu (ambele puncte la benzinăria Mol); în Gheorgheni la benzinăria Mol de pe str. Kossuth Lajos, nr. 201 şi cea de pe str. Gábor Áron, nr. 41.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.