Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Scenarii de începere a anului şcolar în unităţile de învăţământ din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Scenarii de începere a anului şcolar în unităţile de învăţământ din Miercurea Ciuc
Scenarii de începere a anului şcolar în unităţile de învăţământ din Miercurea Ciuc

Scenarii de începere a anului şcolar în unităţile de învăţământ din Miercurea Ciuc

Săptămâna trecută, în cadrul unei discuţii cu managerii unităţilor de învăţământ, primarul municipiului Miercurea Ciuc le-a spus să pregătească o scurtă descriere cu un scenariu de începere a anului şcolar, precum şi un centralizator legat de eventualele reparaţii şi necesarul de mobilier pentru a îndeplini condiţiile impuse în vederea limitării răspândirii coronavirusului.

Astfel, spunea edilul Ráduly Róbert, la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, înainte cu 3 săptămâni de începerea anului şcolar, situaţia este foarte diversă, „pentru că dincolo de regulile imposibil de respectat şi aberante care sunt gândite la Bucureşti legate de distanţare socială, alte asemenea (…), trebuie să se ţină cont şi de faptul că în anumite instituţii de învăţământ investiţiile de modernizare sunt în toi”. Din aceste motive, în Miercurea Ciuc vor fi elevi care vor merge la şcoală, dar şi elevi care vor fi prezenţi la cursuri on-line.

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ cu predare în limba română, scenariul transmis de acestea prevăd desfăşurarea orelor în mod tradiţional, în mod on-line, dar şi mutarea elevilor de la o şcoală la alta.

Grădiniţa de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, precum şi trei clase primare şi cele de step by step îşi vor desfăşura activitatea în mod normal. În schimb, 8 clase de IV-VIII se vor muta la Colegiul Naţional „Octavian Goga” (CNOG), unde vor avea program după-amiază.

Tot la CNOG, mai exact în incinta internatului, se vor muta două grupe de la grădiniţa „Kis Herceg”.

Conducerea CNOG a luat în calcul varianta unui sistem mixt acolo unde numărul de elevi va depăşi capacitatea sălii: 50% prezenţă fizică la curs, 50% prezenţă on-line.

Alte scenarii propuse de unităţile de învăţământ din Miercurea Ciuc

Dintre toate şcolile gimnaziale, arăta Ráduly Róbert, doar una singură va începe activitatea integral în mod obişnuit: este vorba de „Xántus János”.

Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” ia în calcul varianta unei prezenţe fizice de două treimi a elevilor, iar o treime să urmeze cursurile on-line, aceasta urmând să se facă prin rotaţie, astfel încât fiecare copil să meargă la şcoală şi să stea acasă. La Şcoala Gimnazială „Nagy Imre”, copiii vor merge în schimburi, în timp ce conducerea şcolii „József Attila” a decis ca elevii din clasele I, a V-a şi a VIII-a să meargă la ore, iar ceilalţi să facă cursurile on-line.

La licee, „Márton Áron” şi „Segítő Mária” au decis ca toţi elevii să fie prezenţi la ore. Cei de la Liceul Tehnologic „Székely Károly” vor merge la ore de la 7:00 dimineaţă, urmând ca de la 14:30 să înceapă orele colegii lor de la „Kós Károly”.

La liceul Tehnologic „Johannes Caioni”, cel mai probabil clasele a IX-a şi a XII-a vor începe cu activitatea normală şi restul vor fi la învăţământ on-line.

Aproape 700 de mii de lei pentru dotările necesare începerii anului şcolar

În ceea ce priveşte necesarul de mobilier pentru începerea anului şcolar şi care să ofere condiţiile pentru îndeplinirea respectării distanţării fizice, unităţile de învăţământ au avut posibilitatea să trimită, fiecare, lista cu ceea ce trebuie achiziţionat de către primărie. Pe baza acestor solicitări, s-a făcut un calcul şi a reieşit faptul că ar fi necesari aproape 700.000 de lei.

Astfel, preciza primarul municipiului Miercurea Ciuc, săptămâna trecută, managerii unităţilor de învăţământ au fost rugaţi să demareze procedurile de achiziţie publică pentru mobilierul necesar, urmând ca în şedinţa din această lună a consiliului local să se asigure pentru fiecare şcoală suma aferentă necesară.

Din suma estimată, 608.000 lei ar urma să fie alocaţi pentru băncile de o persoană, iar aproape 90.000 de lei pentru alte obiecte de inventar: scaune, măsuţe, paturi etc. necesare la creşă şi grădiniţe.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.