Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

SC GOSCOM SA Miercurea-Ciuc: „Un serviciu public adresat celor ce cred într-o viaţă civilizată” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » SC GOSCOM SA Miercurea-Ciuc: „Un serviciu public adresat celor ce cred într-o viaţă civilizată”
SC GOSCOM SA Miercurea-Ciuc: „Un serviciu public adresat celor ce cred într-o viaţă civilizată”

SC GOSCOM SA Miercurea-Ciuc: „Un serviciu public adresat celor ce cred într-o viaţă civilizată”

Interlocutor: Fekete Ana , directorul SC GOSCOM SA Miercurea-Ciuc

– Doamnă directoare, când vine vorba despre societatea pe care o conduceţi, părerile oamenilor din municipiu sunt împărţite, unii sunt pro, alţii sunt contra, chiar dacă nici unii, nici alţii nu au măcar habar despre ce vorbesc. Vă rog, aşadar, să definiţi dumneavoastră ce trebuie să se înţeleagă şi să se ştie despre această societate comercială?

– Această societate este un serviciu public şi care se adresează celor care cred într-o viaţă civilizată, adică fără controale termice murale în instituţiile publice, grădiniţe, şcoli, spitale. Dacă nu ai „Goscom” în toate aceste instituţii trebuie să găseşti o soluţie temeinică şi legală, mă gândesc la centrale, fochişti, ISCIR, ISU, contracte proprii cu furnizorii de energie primară şi personal calificat în urmărirea producţiei şi a respectării reglementărilor legale.

– Aş vrea să nu consideraţi următoarea întrebare o răutate, dar ce răspuns aţi da unui om care consideră că municipalitatea nu ar trebui să finanţeze „Goscom”-ul?

– Aş răspunde următoarele: că această societate care este „Goscom” este din totdeauna proprietatea autorităţii publice locale, care, în cazul nostru fericit, a păstrat şi a dezvoltat patrimoniul care deserveşte activitatea „Goscom”-ului, aceea de producere şi distribuţie a energiei termice pe raza municipiului. În decursul timpului municipalitatea a dat dovadă de foarte multă înţelepciune şi spun acest lucru deoarece şi-a însuşit conceptul de serviciu public, în ideea de a-şi proteja locuitorii de vestitele ierni harghitene şi nu numai. Pentru că degeaba are o parte din populaţie centrale murale sau alte sisteme de încălzire – cu lemne, electrice – în cazul în care apare o situaţie de avarie la gaz, la curent, la instalaţiile proprii ale condominiilor, aceştia nu pot fi ajutaţi de municipalitate pentru că nu ţin de reţeaua publică care este, în cazul de faţă, „Goscom”-ul. Mai trebuie să se ştie că din toate timpurile există servicii publice care s-au născut ca o necesitate pentru ca cineva, în cazul nostru municipalitatea, să poată avea grijă de cetăţenii săi. Dacă toată lumea ar înţelege, inclusiv Guvernul şi guvernanţii, acest concept simplu, dar important, atunci toate serviciile – apă, canal, colectare şi transport deşeuri menajere, transport public local de persoane, şi serviciul de producţie şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat – ar fi ieftine, eficiente şi economicoase, ieftine pentru locatari, eficiente pentru prestatorii de servicii şi economicoase pentru municipiu.

– Care este situaţia actuală a serviciului public pe care îl susţine municipalitatea?

– În municipiu avem acum următoarea situaţie: din 12.100 de apartamente, au mai rămas pe sistemul centralizat 3.000, nu au nici un fel de încălzire 1.100 (este cazul celor plecaţi nimeni nu ştie unde, este cazul acelor decedaţi fără moştenitori, este cazul apartamentelor cu situaţie juridică incertă sau care se încălzesc cu gazul comun), restul, 8.000 de apartamente, au un alt sistem de încălzire. De ce susţine Consiliul local şi azi, financiar, „Goscom”-ul? O face pentru a proteja domeniul public care dacă ar fi părăsit ar însemna o pagubă uriaşă pentru municipiu şi în ultimă instanţă pentru noi toţi. Nu mă sfiiesc să spun că noi putem fi mândri că încă sistemul este funcţional, performant şi care deserveşte sigur şi comod pe cei care i-au rămas fideli. De altfel, trebuie ştiut şi acest lucru, există cadru legal şi susţinere atât la nivel naţional, cât şi european, pentru protejarea şi dezvoltarea serviciului public, bunăoară: Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică; Legea 121/2014 privind eficienţa energetică; Ordinul 1014/2016 privind alocarea unor sume pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în vederea reabilitării sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a localităţilor, conform programului „Termoficare 2006-2020, căldură şi confort”. Ei bine, conform acestor acte normative a aprobat Consiliul local prin H 133/2015 Strategia SC GOSCOM pe perioada 2015-2018, care, printre altele, prevede: înfiinţarea unei unităţi de cogenerare (în această toamnă se va aproba proiectul tehnic); introducerea distribuirii energiei termice pe orizontală în Cartierul Spicului (lucrarea este deja licitată şi se realizează în proporţie de 40 la sută din fonduri locale şi 60 la sută din bugetul de stat); deconectarea inelară, ceea ce înseamnă interconectarea tuturor centralelor termice din municipiu pentru eficientizarea producţiei. Acest lucru se face în felul următor: CT Tudor III este conectată cu CT Spicului şi cu CT Stadion, lucrare terminată; CT Stadion conectată cu CT Inimii – lucrare terminată; urmează în perspectivă conectarea CT Inimii cu CT Morii; apoi CT Morii cu CT Harghita şi CT Gării – lucrare terminată; urmează CT Gării cu CT Patinoar şi CT Eroilor şi, în fine, CT Eroilor cu CT Tudor III.

Se poate observa un inel pe care sunt în interconectare toate centralele termice care rămân funcţionale, dar care pot fi oprite sau pornite în funcţie de necesităţi, printr-un sistem de monitorizare care este în fază de dezvoltare. Acest sistem va putea urmări: producţia, defecţiunile pe sistem referitor la distribuţie şi transport, de asemenea, se va putea monitoriza şi consumul înregistrat la racordul din casa scărilor, cu o astfel de monitorizare se vor putea porni acele centrale termice care sunt eficiente şi suficient de necesare la nivelul consumurilor solicitate de consumator. Fără falsă modestie, vă pot spune că suntem mândri că avem posibilitatea să producem energie termică prin cogenerare din peleţi şi gaz, având grijă de mediu. Toate acestea dovedesc că avem un coş de producţie format din trei tipuri de energie: gaz, cogenerare, peleţi, ceea ce ne permite şi suntem pregătiţi să dăm încălzire comodă, bună şi sigură!

– Sper ca cei ce vor citi acest material explicativ vor înţelege de ce este nevoie de „Goscom” şi de ce municipalitatea alocă bani pentru acest serviciu public. Totuşi, nu exclud nici faptul că vor mai fi în continuare persoane care vor susţine că nu este nevoie de serviciul „Goscom”-ului, fără să realizeze că de fapt vor să dispară ceva din proprietatea municipiului.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.