Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Satul Hagota, comuna Tulgheş: Rupţi de civilizaţie, deşi accesul către centrul de comună se face pe un drum judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Satul Hagota, comuna Tulgheş: Rupţi de civilizaţie, deşi accesul către centrul de comună se face pe un drum judeţean
Satul Hagota, comuna Tulgheş: Rupţi de civilizaţie, deşi accesul către centrul de comună se face pe un drum judeţean

Satul Hagota, comuna Tulgheş: Rupţi de civilizaţie, deşi accesul către centrul de comună se face pe un drum judeţean

Mai multe sute de locuitori ai comunei Tulgheş se consideră cetăţeni de rangul doi. Este vorba despre locuitorii satului Hagota, care se află la aproximativ 12 kilometri de centrul comunei Tulgheş. Iar motivul pentru care se consideră defavorizaţi de autoritatea judeţeană este faptul că drumul de acces către civilizaţie se află într-o stare deplorabilă. Se poate spune că în judeţ şi în ţară sunt nenumărate sate izolate din cauza infrastructurii rutiere. Însă, în acest caz, calea de acces către centrul de comună este un drum judeţean. Şi nici în bugetul judeţului pe anul în curs, votat recent, nu sunt prevăzute sume pentru acest drum.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, susţine că acest drum reprezintă una dintre problemele importante cu care se confruntă localitatea, în condiţiile în care autoritatea locală nu are pârghii legale de a interveni pentru a asfalta respectivul segment rutier. Deoarece, fiind drum judeţean, doar Consiliul Judeţean (CJ) Harghita poate efectua lucrări de asfaltare pe acest drum. „Hagota este un sat al Tulgheşului, care se află la o distanţă de 12-13 km de centrul comunei. Are şi o porţiune de drum comunal, pe care noi o vom asfalta. Investiţia se va finaliza în acest an. Dar legătura se face pe drumul judeţean 127. În ciuda tuturor demersurilor pe care le-am făcut de-a lungul timpului la toate autorităţile judeţene şi centrale pentru a obţine sprijinul pentru a repara acel drum, niciodată nu am putut face acest lucru pentru că ne-am lovit întotdeauna de refuzul CJ Harghita. Care spune sec şi simplu: Nu avem bani! De fapt, spune că nu reprezintă o prioritate, pentru că va trece autostrada (n.n. – este vorba despre mult-anunţata autostradă Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni, care va face şi legătura între Tulgheş şi Ditrău). (…) Dar asta nu ajută cu absolut nimic cetăţenii din satul respectiv, pentru că ei nu vor putea să urce pe autostradă. Pentru că nu există practic posibilitatea tehnică să folosească autostrada pentru a veni până la Tulgheş. Şi atunci eu îi consider ca pe nişte cetăţeni defavorizaţi”, a spus primarul comunei.

O altă problemă care derivă din starea jalnică a drumului respectiv o constituie transportul celor aproximativ 80 de elevi care fac naveta la şcoala din Tulgheş sau liceul din Corbu. „Şcoala din Hagota este închisă – şi noi trebuie să le asigurăm în fiecare zi transportul până în centrul comunei cu microbuzele proprii şi atunci întâmpinăm extraordinar de mari dificultăţi”, susţine Marcel Vancu. Şi astfel intervine o altă dificultate. „Primăria Tulgheş nu mai poate să suporte până la urmă cheltuielile cu reparaţia microbuzelor şcolare. Pentru că, dacă circuli numai prin gropi, cheltuielile pentru reparaţii sunt extrem de mari”, a spus edilul. Şi în aceeaşi situaţie se află şi locuitorii satului, cu maşinile proprietate personală.

 

 Nemulţumiţi, anul trecut oamenii au protestat, iar acum se revoltă când aud că se doreşte construirea unui aeroport la Ciceu în condiţiile în care infrastructura rutieră judeţeană este rămasă în urmă  

Primarul din Tulgheş a amintit şi de revolta populaţiei din sat de anul trecut, pe fondul nemulţumirii faţă de starea drumului. „Au venit la Primărie. Au spus clar că ei nu vor mai plăti taxe şi impozite. Am încercat să le spunem că nu este un drum care să fie în administrarea noastră, a Primăriei Tulgheş. Administratorul drumului este Consiliul Judeţean Harghita. Am făcut diferite presiuni la toate nivelurile asupra acestui drum. De fiecare dată ni s-a spus că nu este o prioritate pentru Consiliul Judeţean şi ca atare nu vor disponibiliza sume de bani. Au fost făcute aşa-numite reparaţii curente, care se fac anual, dar care îşi pierd imediat eficienţa. După 2-3 luni, la prima ploaie. (…) Oamenii din acea zonă se simt cetăţeni de rangul doi şi atunci se creează nenumărate stări de nemulţumire şi chiar conflictuale la nivelul localităţii noastre” (n.n. – preşedintele Consiliului Judeţean a spus, cu diferite ocazii, inclusiv când a fost revolta cetăţenilor, că nu sunt bani pentru reparaţia acestui drum. De asemenea, acesta a precizat că în judeţ mai sunt asemenea cazuri).

Mai nou, susţine edilul, cetăţenii sunt extrem de nemulţumiţi, după ce au auzit că instituţia judeţeană „intenţionează să construiască acel aeroport la Ciceu, în condiţiile în care infrastructura rutieră judeţeană este rămasă în urmă şi practic la Tulgheş se circulă ca în Evul Mediu”.

O altă problemă majoră intervine în cazul urgenţelor medicale, reprezentanţii Primăriei Tulgheş spunând că au fost situaţii în care starea unor pacienţi s-a agravat până au ajuns la spital. Dar şi praful care se ridică de pe acest drum îi nemulţumeşte pe oameni.

Despre starea jalnică a drumului respectiv, preşedintele Consiliului Judeţean i-a acuzat şi pe cetăţenii din Hagota că ar avea o vină. Pentru că sustrag lemne şi din cauza transportului buştenilor se deteriorează drumul. „Dacă domnia sa ştie ceva şi tăinuieşte, atunci este un fel de complice. Trebuie să se hotărască: dacă ştie ceva să-i denunţe, dacă nu ştie, atunci să-i ajute”.

 XXX

În bugetul judeţului din acest an, la capitolul Investiţii noi este inclusă refacerea a două podeţe pe drumul judeţean 127. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.