Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şase localităţi din judeţ se confruntă cu deficit de medici de familie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Şase localităţi din judeţ se confruntă cu deficit de medici de familie
Şase localităţi din judeţ se confruntă cu deficit de medici de familie

Şase localităţi din judeţ se confruntă cu deficit de medici de familie

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, numărul acestora poate să crească pentru că mulţi medici vor ieşi la pensie

O statistică prezentată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita arată că în judeţul nostru sunt şase localităţi care se confruntă cu deficit de medici de familie. Este vorba de oraşul Bălan şi comunele Cârţa, Frumoasa, Lunca de Jos, Plăieşii de Jos, Subcetate.

În acelaşi timp, sunt 13 localităţi în care, dacă acum s-ar prezenta un medic de familie, ar putea să preia un praxis. Între aceste localităţi se află municipiile Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi oraşul Bălan.

Aproape jumătate din medici au peste 60 de ani

Chiar dacă acum sunt puţine localităţi care au un deficit de medici, problema se pune pentru anii următori, pentru că aproape jumătate din medicii de familie prezenţi în judeţ au vârsta de peste 60 de ani.

Preşedintele-director al CAS Harghita, ec. Duda Tihamér, preciza că vârsta de pensionare este 67 de ani, cu posibilitatea de continuare a activităţii până la 70 de ani. Iar situaţia actuală se prezintă astfel: dintr-un total de 150 de medici de familie, 10 au peste 67 de ani, 18 au între 65 şi 66 de ani, iar 43 între 60 şi 64 de ani.

Cei 10 medici care au atins deja vârsta de pensionare activează în municipiile Gheorgheni şi Miercurea Ciuc (câte un medic), în oraşul Cristuru Secuiesc (un medic), respectiv în comunele Cârţa (doi medici), Frumoasa (un medic), Lunca de Jos (1), Sâncrăieni-Sântimbru (1), Sărmaş (1). Dacă în localităţile urbane situaţia nu este una îngrijorătoare, pentru că sunt şi alţi medici care pot prelua pacienţii, problema va apărea în comune, acolo unde ieşirea în pensie a unui medic de familia va fi resimţită.

Aşa este cazul din Sărmaş, unde, arăta ec. Duda Tihamér, o doamnă doctor urmează să se pensioneze în această lună. Drept urmare, reprezentanţii Casei au purtat discuţii cu Primăria comunei pentru a se găsi o soluţie; au avut discuţii cu ceilalţi medici din localităţile limitrofe – de la Ditrău, Remetea, până la Topliţa. În final, s-a reuşit să se ajungă la o înţelegere cu un medic din Topliţa care, de luna viitoare, va efectua servicii de medicină de familie şi în Sărmaş.

Caz ideal: un medic la 1.800 de locuitori

Atunci când se vorbeşte de necesarul de medici de familie la nivel de localităţi, calculul ideal prevede un medic pentru 1.800 de locuitori. Astfel, pentru o comună cu 3.000-4.000 de locuitori ar fi necesari doi medici de familie, iar pentru o localitate de peste 6.000 ar fi nevoie de 3 specialişti.

Absolvenţii de medicină nu sunt interesaţi de medicina de familie

Spre deosebire de alte specializări din medicină, în medicina de familie nu se fac angajări (cu excepţia unor clinici), nu se organizează concursuri pentru ocuparea posturilor, pentru că, explica preşedintele-director al CAS Harghita, cabinetele medicale individuale (cum sunt numite) sunt afaceri personale ale medicilor de familie.

De altfel, acesta spunea că la sfârşitul anului trecut a participat la o întâlnire a medicilor rezidenţi. Reprezentanţi ai ministerului, ai direcţiilor de sănătate publică şi ai Caselor de sănătate au avut discuţii cu tinerii în încercarea de a-i atrage către medicina de familie, dar fără mari rezultate, pentru că tinerii au spus că doresc să se îndrepte către alte domenii.

LIVIU C.

∗∗∗

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge  la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.