Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărmaş: electrificarea satului Hodoşa Gară | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Sărmaş: electrificarea satului Hodoşa Gară
Sărmaş: electrificarea satului Hodoşa Gară

Sărmaş: electrificarea satului Hodoşa Gară

Lucrările pentru electrificarea satului Hodoşa Gară din comuna Sărmaş vor demara cel mai târziu după Sărbătoarea Învierii Domnului, 20 aprilie. Anunţul a fost făcut miercuri, de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai mai multor comune din judeţ pe tema programului privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate sau parţial neelectrificate. Pe lângă satul Hodoșa Gară, vor mai fi demarate astfel de lucrări în satul Şicasăul de Jos din comuna Zetea, satul Liban din comuna Suseni. Iar în şedinţa extraordinară de miercuri a CJ s-au mai aprobat finanţări pentru sate din comunele Joseni şi Lueta.

Lucrările pentru realizarea lucrărilor privind racordarea satului Hodoşa Gară la reţeaua de curent electric vor dura aproximativ o lună, astfel că în luna mai să fie finalizate. Viceprimarul comunei Sărmaş, Gelu Ţepeluş, prezent la întâlnire, a spus că este vorba despre 25-27 de locuinţe. Acesta a menţionat că şi până acum acele case aveau curent electric, însă de la o societate comercială, care acum are probleme. Investiţia costă aproximativ 100 de mii de lei, care vor fi suportaţi 50% de Consiliul local Sărmaş şi 50% de CJ Harghita.

Programul CJ este unic la nivelul ţării, dar generează şi anumite probleme

Borboly Csaba a spus că acest program de electrificare a localităţilor mici a fost demarat în anul 2010. Iar această iniţiativă s-a născut dintr-o necesitate. „Înainte de programul CJ făceam liste către Bucureşti şi acestea includeau 30-40 de localităţi. Şi, evident, nu a ieşit nimic, iar oamenii din localităţile respective erau tot fără curent electric”. De asemenea, Borboly a afirmat că din cunoştinţele sale acest program al CJ este unic la nivel naţional. „Şi din acest motiv ne confruntăm cu multe probleme şi griji la iniţierea acestor proiecte. Nu avem informaţii despre aceste proiecte în alte judeţe deoarece legea spune că prestatorul, respectiv bugetul central sau bugetele locale ale localităţilor trebuie să suporte construirea acestor reţele electrice”.

Borboly a afirmat că soluţia găsită este una mixtă, „de clacă”, la care să contribuie comunitatea locală, consiliul local şi CJ. Iar din 2010 s-a reuşit realizarea unor proiecte comune de electrificare cu mai multe localităţi, printre care şi zone din comunele Tulgheş şi Gălăuţaş. Acesta a mai precizat că, faţă de anii anteriori, în acest an bugetul CJ este mai mic, inclusiv pentru acest program, din cauza prefinanţării proiectului privind gestionarea deşeurilor din judeţ, finanţat din fonduri europene. „Banii noştri sunt opriţi în acest proiect”.

Borboly a accentuat faptul că iniţiativa pentru realizarea acestor reţele electrice trebuie să vină de la nivel local. „Şi tot de acolo trebuie să vină soluţia cea mai eficientă şi cea mai simplă. Anul acesta trebuie găsite soluţii în aşa fel încât CJ să contribuie doar la cheltuieli pentru materiale: cabluri, transformatoarele. (…) Şi dacă cablul este pus în pământ, atunci săpatul, branşamentul să fie realizat de comunităţile locale”, a conchis preşedintele CJ. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.