Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărbătorirea Zilei Armatei României în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Sărbătorirea Zilei Armatei României în Miercurea-Ciuc
Sărbătorirea Zilei Armatei României în Miercurea-Ciuc

Sărbătorirea Zilei Armatei României în Miercurea-Ciuc

Ziua Armatei României a fost marcată, miercuri, şi în Garnizoana Miercurea-Ciuc, printr-un ceremonial militar şi religios, urmat de o expoziţie şi prezentarea tehnicii militare, a armamentului şi a materialelor specifice trupelor de vânători de munte, precum şi a ofertei educaţionale a Biroului de Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Harghita.

Astfel, la Monumentul Ostaşului Necunoscut din municipiul Miercurea-Ciuc s-a desfăşurat ceremonialul militar şi religios de comemorare a luptei şi jertfei armatei şi a poporului român pentru libertate şi independenţă, pentru unitate şi integritate naţională.

După intonarea Imnului Naţional al României şi oficierea serviciului religios de cinstire a memoriei ostaşilor români căzuţi la datorie, oficiat de un sobor de preoţi, au urmat alocuţiuni care au evidenţiat momentele semnificative ale existenţei Armatei României, precum şi importanţa acestei zile.

Col. Cătălin Beşea, comandantul Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc” din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, a dat citire mesajului ministrului Mihai Fifor transmis cu această ocazie.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a vorbit despre spiritul de sacrificiu şi calităţile Armatei României pentru apărarea intereselor ţării în cele mai importante momente ale istoriei. „Armata a fost cea care ne-a adus independenţa, armata a fost cea în baza eroismului căreia s-a putut înfăptui Marea Unire. Spiritul de sacrificiu exemplar, precum şi calităţile excepţionale ale Armatei au dus la înfăptuirea acestui memorabil act istoric, decisiv în definirea naţiunii române. Datorăm un profund respect soldatului român care a luptat cu toată puterea sa, pentru a reîntregi hotarele României şi a adus eliberarea Ungariei, Cehiei şi a Slovaciei. Astfel, este absolut imposibil să uităm că, pe 25 octombrie 1944, armata română a fost cea care a eliberat ultima palmă de pământ de sub ocupaţia străină. Pentru toate acestea, putem spune, cu deplin temei, că ziua de azi este nu doar un prilej de bucurie pentru ostaşii români, ci şi o sărbătoare de suflet a tuturor românilor”, a spus în faţa asistenţei prefectul de Harghita.

Adrian Jean Andrei a mai arătat că „în acelaşi timp, nu trebuie să uităm lecţiile istoriei, care ne arată că, adesea, societatea civilă apelează, atunci când se află în impas, la ajutorul, experienţa, resursele şi curajul militarilor”. „De asemenea, ştim cu toţii că ostaşii au răspuns întotdeauna prompt solicitărilor de ajutor venite din partea semenilor noştri, uneori greu încercaţi”, a mai spus prefectul judeţului.

La rândul său, şeful de stat major al Brigăzii 61 Vânători de Munte, col. Costel Pomană, a arătat că istoria armatei române „nu poate fi disociată de cea a poporului nostru, atâta timp cât momentele de cumpănă ale existenţei noastre au putut fi depăşite numai cu sprijinul decisiv al oştirii”, vorbind, totodată, şi de militarii Marii Unităţi aflaţi în teatrele de operaţii. „La ceas de sărbătoare, gândul meu se îndreaptă către militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu răniţi în teatrele de operaţii şi, nu în ultimul rând, către toţi militarii Armatei României aflaţi în teatrele de operaţii sau la instruire pentru executarea unor noi misiuni. Pentru toţi aceştia, ca şi pentru cei care, de-a lungul timpului, pe câmpurile de bătălii, în prizonierat sau în lagărele de concentrare şi-au adus suprema jertfă, aducem în aceste momente un pios omagiu”.

Col. Costel Pomană a amintit şi de militarii Brigăzii care au participat la Ştafeta Veteranilor. „Apreciez şi adresez mulţumiri militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte care şi anul acesta, în mod voluntar, au purtat Drapelul Naţional în alergare sau mers pe bicicletă pe traseul Sfântu Gheorghe – Miercurea-Ciuc – Odorheiu Secuiesc – Sighişoara şi Vatra Dornei – Bistriţa, în cadrul Ştafetei Veteranilor”.

În discursul său, col. Costel Pomană a afirmat că „în permanenţă, militarii vor fi alături şi vor sprijini populaţia şi autorităţile locale în situaţii de urgenţă, dezastre sau calamităţi naturale”.

Ceremonialul militar şi religios s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut şi cu defilarea Gărzii de Onoare şi a muzicii militare a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, care au purtat drapelul de luptă a Marii Unităţi.

După ceremonial, pe Platoul central din faţa Palatului Administrativ din municipiul Miercurea-Ciuc a avut loc prezentarea tehnicii militare, a armamentului şi materialelor specifice trupelor de vânători de munte. Cei mai entuziasmaţi de cele prezentate au fost, bineînţeles, copiii.

Manifestările dedicate Zilei Armatei României au fost organizate de Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu. (Şt.P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.