Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri vs. distrugerea imaginii lui | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Cultură » Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri vs. distrugerea imaginii lui
Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri vs. distrugerea imaginii lui

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri vs. distrugerea imaginii lui

În timp ce Ungaria a alocat deja 300 milioane de euro pentru a degrada imaginea Centenarului, România nu are alocaţi nici un leu pentru marcarea celor 100 de ani de unire

În ultima zi a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, tema de discuţie a fost în jurul Centenarului Marii Uniri, dacă România este pregătită de a marca cei 100 de ani de la 1 Decembrie. Pe lângă prezentarea generală a programelor şi proiectelor avute în plan de către instituţiile însărcinate cu marcarea acestui moment, s-au pus faţă în faţă şi două situaţii total diferite, dar care au acelaşi subiect: cel al marcării a 100 de ani de la Marea Unire. Pe de o parte este vorba de ce face România, atât pe plan intern, dar şi pe plan extern şi, pe de altă parte, este vorba de ce face Ungaria pentru a degrada imaginea României şi a momentului istoric din 1918.

Astfel, spunea Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, „în acest moment avem nişte cifre pe masă: 300 de milioane de euro alocate de Budapesta pentru a distruge imaginea Marii Uniri şi zero lei alocaţi de Bucureşti pentru a duce mai departe această imagine şi a sărbători această imagine a Centenarului Marii Uniri”.

Iar acest aspect, continua Eugen Popescu, s-a văzut foarte clar şi în intenţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care vorbea de programul pe care formaţiunea politică şi alte organizaţii maghiare din România îl vor urma şi care are titlul de 100 de ani în România, 1.000 de ani în Transilvania. „Adică un accident de 100 de ani care, iată, ne face să fim în statul român şi o mie de ani de continuitate în Transilvania. Aşa că eu cred – continua Eugen Popescu – lăsând la o parte acele ştampile de naţionalism, că statul român ar trebui să se raporteze, vorbind de Marea Unire, la 2.000 de ani de continuitate pe acest teritoriu, să se raporteze la prima unire făcută de Mihai Viteazul. Adică să contrapunem nişte argumente cu care adversarii noştri vin şi încearcă să combată aceşti doar 100 de ani de stat român naţional”.

Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni arăta şi faptul că pe axa Budapesta – Moscova se alocă foarte mulţi bani, putându-se vorbi de o operaţiune informaţională pusă la punct împotriva sărbătoririi Marii Uniri în România. Iar lupta se va duce în străinătate, acolo unde Budapesta va organiza conferinţe, va lansa cărţi şi CD-uri în centre din întreaga lume în care nu vor merge neapărat istorici maghiari, ci istorici din alte state, plătiţi de Ungaria pentru a susţine ceea ce vrea statul vecin.

Pornind de la acest ultim aspect, statul român ar trebui să se orienteze către marcarea Centenarului şi în străinătate. „Este frumos să sărbătorim Marea Unire oriunde – şi la Sf. Gheorghe, şi la Miercurea-Ciuc, şi la Bucureşti, şi la Craiova – dar e bine să sărbătorim şi la Washington, la Paris, la Londra, la Berlin, la Tokyo, la Beijing, la Moscova, la Budapesta şi în alte locuri, pentru că în felul acesta ne proiectăm interesele şi imaginea, acolo unde avem nevoie ca ele să fie văzute, să fie vizibile”, considera Eugen Popescu.

Dacă s-ar renunţa la comisioane, vor fi bani şi pentru Centenar

Referindu-se la banii necesari pentru a contracara acţiunea de la Budapesta, Eugen Popescu arăta că dacă o parte din comisioanele date, de exemplu, pentru autostrăzile ori şoselele care se fac în România nu s-ar mai da anumitor persoane, ci ar fi redirecţionate către sărbătorirea Centenarului, atunci cu siguranţă s-ar putea depăşi cele 300 de milioane de euro alocate de Budapesta.

De asemenea, dacă în ultimul semestru România are cea mai importantă creştere economică din Uniunea Europeană, înseamnă că economia „duduie” şi avem foarte mulţi bani. „Dacă economia duduie şi avem foarte mulţi bani – spunea Eugen Popescu – nu va fi o problemă pentru Guvern să aloce nu 300, poate 400 de milioane de euro pentru Centenar; mă gândesc că trebuie să fim un pic deasupra Budapestei ca să acoperim şi sumele alocate de Moscova în acelaşi sens”.

Voinţă este, ne lipsesc banii şi viziunea

Aşadar, pe hârtie totul ar fi relativ uşor. Dacă s-ar vrea cu adevărat, printr-un mic efort de altruism, s-ar putea găsi uşor câteva sute de milioane de euro care să fie redirecţionaţi către ceea ce ar trebui să se întâmple în 2018. Oameni capabili şi care să se implice sunt destui, însă în România aproape totul se reduce la nivel de vorbe şi mai puţin la fapte. Dacă unele ţări din Europa au început să se pregătească pentru a marca 100 de ani de la terminarea războiului (nu neapărat de la unirea lor) încă din 2012, noi înainte cu câteva luni de 2018 nu avem o strategie concretă şi nici un buget conturat, nu neapărat alocat.

„Ştim bine că oamenii serioşi, profesorii universitari din străinătate îşi fac agenda cu un an înainte – arăta preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni. Ca să putem să angajăm asemenea oameni şi să-i facem să vorbească în numele României şi în numele istoriei naţionale româneşti acolo unde sunt ei, în universităţile în care sunt, în centrele de cercetare, în capitalele marilor oraşe din Occident şi din întreaga lume, e deja târziu”.

„De aceea ne lipseşte viziunea, ne lipsesc banii. Voinţă noi avem, cei de aici; sperăm să aibă şi Guvernul, şi să facă ceea ce trebuie pentru că nu este în regulă.

Şi încă o dată: noi nu trebuie să ne raportăm doar la o sută de ani. Să vorbim de cei o sută de ani pentru că noi serbăm Marea Unire, dar nu ştiu dacă ar trebui să o serbăm sau să o comemorăm, pentru că pe reţelele de socializare se spune că nu ne va prinde cu România întreagă”.

„România nu este întreagă în acest moment: Basarabia e plecată din frontierele României, deci oricum nu este întreagă România”. Şi din acest motiv, arăta în continuare Eugen Popescu, o mare parte din acţiunile legate de Centenar ar trebui să se desfăşoare şi în spaţiul de dincolo de Prut, prin asta arătând că „România este întreagă şi că-şi serbează aşa cum trebuie, poate, viitoarea unire”.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.