Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărbătoarea pompierilor din România, marcată în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Sărbătoarea pompierilor din România, marcată în judeţul Harghita
Sărbătoarea pompierilor din România, marcată în judeţul Harghita

Sărbătoarea pompierilor din România, marcată în judeţul Harghita

Ziua Pompierilor din România, sărbătorită în data de 13 septembrie, a fost marcată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita printr-o amplă serie de manifestări: Ziua porţilor deschise la toate subunităţile instituţiei, întreceri sportive, concursuri dedicate elevilor, ceremonial militar şi religios, depuneri de coroane la mormintele a doi pompieri eroi.

Manifestarea principală a avut loc ieri, pe platoul Detaşamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc, unde a avut loc ceremonialul militar şi religios. Aici, după săvârşirea serviciului religios, inspectorul şef al ISU „Oltul” Harghita, col. Stelian Cimpoeşu, a dat citire mesajelor transmise de ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, secretarului de stat dr. Raed Arafat şi şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică.

 „Populaţia harghiteană are încredere deplină în dvs.”

În cadrul ceremoniei, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, în cuvântul său, i-a felicitat pe pompierii harghiteni şi a subliniat faptul că „populaţia harghiteană are încredere deplină în dvs.”, datorită curajului şi profesionalismului de care dau dovadă. „Vreau să vă mulţumesc pentru tot ce faceţi, zi de zi, atunci când noi ceilalţi ne odihnim, ştiind că existaţi. Societatea este conştientă că există o structură care 24 de ore din 24 veghează şi că orice necaz ar apărea aceasta ar interveni negreşit.

Ce misiune este mai importantă decât aceea de a salva vieţi, de a interveni cu succes pentru înlăturarea efectelor unei situaţii de urgenţă. Sistemul managementului pentru situaţii de urgenţă este într-o continuă schimbare, ascensiune şi modernizare, iar structurile ISU „Oltul” Harghita se aliniază şi se conformează cu succes acesteia. Nimeni nu ştie mai bine decât dumneavoastră misiunile dificile, viteza de reacţie pe care trebuie să o aveţi la intervenţii, la inundaţii, la accidente de orice fel, iarna la zăpezi. De aceea, aprecierile noastre trebuie să fie pe măsură. (…) Primirea în acest an a Drapelului de Luptă, semn al unităţii şi al profesionalismului, vă obligă şi ştiu că veţi face faţă provocărilor”, le-a transmis prefectul judeţului pompierilor harghiteni.

La rândul său, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, general Marius Giurcă, i-a felicitat pe pompieri şi a vorbit de buna colaborare dintre instituţii, amintind de inundaţiile din anul 2005, când peste 350 de vânători de munte, câteva sute de pompieri, împreună cu jandarmii şi structurile de poliţie au acţionat timp de o lună de zile în zona  Odorhei. „Dar şi de atunci Armata a acţionat împreună de dvs. la incendii, inundaţii şi o vom face în continuare. Pentru că a doua misiune după acea de apărare a ţării este de a interveni în folosul comunităţii locale în situaţii de urgenţă”, a spus comandantul Garnizoanei Miercurea-Ciuc.

Generalul Marius Giurcă a spus că şi în prezent se derulează un proiect de colaborare: s-a reuşit ca Ministerul Apărării Naţionale să aprobe utilizarea pistelor pentru aterizarea elicopterelor SMURD de la cazarma de la Subpădure şi urmează să fie omologate şi pentru zborurile pe timp de noapte, „ceea ce este de un real folos pentru toţi cetăţenii judeţului Harghita”.

În cadrul manifestării din Miercurea-Ciuc de ieri, col. Stelian Cimpoeşu a înmânat diplome de excelenţă unor personalităţi cu activitate meritorie în gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de competenţă a inspectoratului, iar câştigătorii competiţiilor sportive organizate în cadrul „Cupei 13 Septembrie” au fost premiaţi. Totodată, la sediul Detaşamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc a fost organizat un punct mobil de informare preventivă, unde vizitatorii, în special elevi, au beneficiat de sfaturi din partea specialiştilor Inspecţiei de Prevenire, ieri fiind şi „Ziua Informării Preventive – Marţi 13”.

Ceremonialul militar şi religios din Miercurea-Ciuc s-a încheiat cu defilarea personalului şi a tehnicii de intervenţie a ISU „Oltul” Harghita, parada militară având loc pe B-dul Iancu de Hunedoara din municipiu.

 Depuneri de coroane de flori la mormintele eroilor pompieri

Tot în cursul zilei de ieri a fost cinstită şi memoria a doi pompieri harghiteni care au căzut la datorie. Astfel, reprezentanţii ISU „Oltul” Harghita au depus coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post-mortem Berze Sándor din satul Sîncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti. De asemenea, au fost depuse coroane şi la mormântul eroului pompier sg. maj. post-mortem Geczo Ernes Iosif din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.

∗∗∗

„Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită pe 13 septembrie, readuce în memorie faptele pompierilor eroi conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, care au reuşit să opună rezistenţă armatei otomane venite să înăbuşe Revoluţia Română de la 1848. Anul acesta se împlinesc 168 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii de la 13 septembrie 1848, când cei 166 de pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu au apărat cu preţul vieţii mişcarea revoluţionară de la 1848, aducându-şi astfel tributul suprem idealului Revoluţiei paşoptiste.

Consemnare de Şt. Pătrîntaş

Arhivă foto

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.