Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărbătoarea Mărţişorului, Şezătoare Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Sărbătoarea Mărţişorului, Şezătoare Miercurea-Ciuc
Sărbătoarea Mărţişorului, Şezătoare Miercurea-Ciuc

Sărbătoarea Mărţişorului, Şezătoare Miercurea-Ciuc

Bucuria venirii primăverii prin ziua de 1 martie a însemnat din totdeauna pentru poporul român momentul de aducere aminte asupra importanţei vieţii, prin serbarea acesteia în cadrul festiv al unui eveniment desfăşurat prin binecuvântarea lui Dumnezeu şi a Preasfinţitului părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, sub purtarea de grijă a Centrului Eparhial.

Gândit şi realizat de Grupul „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, grup constituit în cadrul proiectului „Ia Românească ne inspiră” al ASCA Harghita (Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – Filiala Harghita), în parteneriat cu Sectorul de Cateheză şi Activităţi cu Tineretul al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, alături de partenerul oficial, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita şi cu co-finanţarea Primăriei Miercurea-Ciuc, proiectul „Şezătoarea Mărţişorului – să ne cunoaştem tradiţiile, dăruind devenim mai buni”, a cărui iniţiatoare este domnişoara Alexandra Maria Ţifrea, a reprezentat reperul prim al unei primăveri binecuvântate.

Găzduit de Centrul Cultural „Miron Cristea”, ce funcţionează sub patronajul Episcopiei Covasnei şi Harghitei, mânuţele dibace ale membrelor au deschis în data de 1 martie porţile Centrului Eparhial din Miercurea-Ciuc, care a devenit casă primitoare pentru tinerii implicaţi alături de părinţii lor în cadrul Grupului Şezătoare la Miercurea-Ciuc.

Iniţiatoarea grupului a motivat necesitatea desfăşurării unui astfel de eveniment prin implicarea colectivă şi asumată: „Acţiunea Şezătoarea Mărţişorului – să ne cunoaştem tradiţiile, dăruind devenim mai buni se doreşte a fi o continuare a activităţilor şi proiectelor legate de cusăturile tradiţionale, în care doamne şi domnişoare din Miercurea-Ciuc au avut posibilitatea de a-şi realiza propria ie, sau în care au fost realizate însemne naţionale tricolore pentru marcarea Zilei Naţionale de 1 Decembrie. În cadrul acestor proiecte au participat şi s-au implicat membrele grupului, în scopul păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti”.

De faţă a fost şi domnul prefect al judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, care a luat cuvântul, zicând: „Îmi face iarăşi o deosebită plăcere să fiu alături de dumneavoastră, astăzi când propriu-zis am deschis uşa primăverii, spre a o lăsa să pătrundă în inimile noastre. Spre a putea pătrunde aşa cum dorim cu toţii, iată că s-a realizat această manifestare românească, de suflet. (…) Cred că această şezătoare a mărţişorului, care are şi o denumire semnificativă: Să ne cunoaştem tradiţiile, dăruind devenim mai buni, iniţiată de domnişoara Alexandra Ţifrea, alături de dumneavoastră, bunii noştri prieteni, devine prilej de a ne demonstra că împreună putem să facem lucruri minunate, de la ii până la mărţişoare. În calitate de prefect, vă doresc o primăvară extraordinară, plină de sănătate şi bucurii alături de familiile dumneavoastră: La mulţi ani!”.

Cuvântul a fost luat apoi de preot Panciu Laurenţiu-Gabriel, inspector pentru Cateheză şi Activităţi cu Tineretul în cadrul Centrului Eparhial, delegat al Preasfinţitului părinte Andrei, cu ocazia acestui eveniment. Acesta a transmis cuvântul de binecuvântare al ierarhului locului, de asemenea, motivând importanţa şi simbolismul acestui tip de activitate: „Astăzi, dragostea Centrului Eparhial din Miercurea-Ciuc a înrâurit precum o face întotdeauna spre dumneavoastră, cei care cu dorinţă adâncă veniţi să oferiţi lui Dumnezeu ce aveţi mai bun, adică munca mâinilor dibace ale frăţiilor voastre, pentru ca Acesta, primind darul, să vi-l întoarcă sfinţit. Micile mărţişoare confecţionate şi astăzi prezentate devin taină a sufletului plin de râvna de a deveni mai bun. Munca practică şi cea intelectuală, precum şi glasurile pline de gingăşie ale tinerilor care alcătuiesc grupul «Chitara de Ciuc», şi care ne-au oferit un mărţişor muzical, devin principiile prime ale unui ţel comun: prin ţeserea de ii, se ţese şi haina sufletului nostru, astfel îmbrăcându-ne cu credinţa şi renăscându-ne prin reînvierea primăverii!”.

Sectorul Cateheză şi Tineret al Episcopiei Covasnei şi Harghitei

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.