Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărbătoare adevărată la Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Sărbătoare adevărată la Bălan
Sărbătoare adevărată la Bălan

Sărbătoare adevărată la Bălan

 

De-a lungul anilor mi-a fost dat să cunosc foarte multe modalităţi de a sărbători Ziua Naţională a Ţării, acea zi mirifică când, în ciuda vicisitudinilor parcă nesfârşite ale istoriei, românii s-au adunat între nişte graniţe care, în sfârşit, îi cuprindea pe majoritatea dintre ei. Am văzut sărbători pline de fast, am văzut şi din cele formale, am văzut şi din cele sărăcăcioase, unele au fost „aşa cum trebuie”, dar ceva lipsea, poate căldura, poate dăruirea.

La Bălan, sărbătoarea zilei de 1 Decembrie 2014, petrecută la Casa de cultură a urbei de la umbra Hăşmaşului Mare, a avut un atribut esenţial, unul care transcede orice alt calificativ: bucuria de a retrăi un eveniment cardinal din viaţa acestei ţări, bucuria de a fi împreună, bucuria de a omagia prin artă sărbătoarea naţională. De subliniat că cea mai mare parte a timpului petrecut la locul sărbătoririi, adică aproape două ore, scena aşezământului cultural a fost la dispoziţia artiştilor bălăneni, fără „amestecul” nici unui străin. Marea majoritate dintre ei elevi, dar toţi „şcoliţi” la  Clubul Elevilor din localitate  sau chiar la Casa de cultură, acolo unde doamnele profesoare Ida Dan şi Szász Jolán cultivă cu perseverenţă, pasiune şi foarte multă dragoste talentele artistice care pur şi simplu abundă în fostul oraş minier. Doamna profesoară Dan face treaba asta de aproape patru decenii! Impresionant!

Pentru că organizatorii au optat pentru o modalitate de curgere non-stop a  spectacolului vom face noi oficiul de a-i scoate din anonimat pe cei care şi-au adus contribuţia la emoţionantul spectacol de la Bălan: Bianca Iacob, Giulia Keszler, Miruna Dina, Paula Niţă, Rebeca Vasilache, Bianca şi Larisa Stratulat, Diana Boţoni, Iulia Crăciun, formaţiile Anonimus, All for Dance, solistă Cătălina Ghiurcă, Grupul de dans modern, format din 24 de membri, soliste fiind Magda Durnescu – care a evoluat şi-ntr-un alt număr – şi Diana Grama. Deşi n-a fost prezent la manifestare, vom aminti, totuşi, numele lui Marian Belea, reţinut, tocmai în ziua de sărbătoare, de firma la care lucrează, întrucât el este sufletul numerelor de dans modern, tot el asigurând muzica şi aranjamentele muzicale, uneori aventurându-se şi în spaţiul componistic.

Clubul Elevilor, ne spunea d-na Ida, se află într-o benefică şi îndelungată colaborare cu Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din localitate, acolo unde profesorii Rodica, directoarea Şcolii, şi Ioan Roman se implică total în toate activităţile care concură atât la educaţia elevilor şcolii, cât şi la implementarea unor repere cultural-spirituale trainice în perimetrul oraşului.

Ca de obicei, primarul Brezovski Gheorghe a fost prezent la manifestare, tot în stilul său personal: cu discreţie, căldură şi bun simţ.

Mai e ceva care a impresionat pe cei mai puţini cunoscători în felul cum se trăieşte viaţa de zi cu zi la Bălan: totala absenţă a unor asperităţi de natură etnică. Indiferent cărui grup ar fi aparţinut, oamenii, mai mari şi mai mici, s-au  comportat, apropo de Ziua Naţională, ca nişte cetăţeni adevăraţi ai acestei ţări.

Nu departe de Casa de cultură se află un bloc părăsit cu geamurile ca nişte orbite lipsite de ochi. Este simbolul celor pătimite de oraşul Bălan după sistarea mineritului şi te duce cu gândul la un aşezământ, dacă nu părăsit, cel puţin fără perspectivă. Dar când ai ocazia să vezi, pe scena Casei de cultură, aproape 100 de copii, stăpânind cu un talent şi o pregătire admirabile diverse domenii ale artei, iar sala e plină de spectatori, în majoritate copii, nu poţi măcar să nu te întrebi: cine va ieşi învingător, cei puşi pe demolări sau aceşti copii frumoşi care-şi privesc oraşul în care s-au născut ca pe un loc la fel de bun care oricare altul.

X X X

În buna tradiţie a colaborării dintre oraşul Bălan şi Cenaclul „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, un grup de membri ai Cenaclului, în frunte cu preşedintele acestuia, poetul Ionel Simota, s-a deplasat la Bălan pentru a lua parte la bucuria sărbătorii alături de localnici. Gigi Filip, fiu al Bălanului, a fost plin de vervă şi umor, ca de obicei, micuţa topliţeancă Raluca Burnaru a cântat admirabil două  piese de muzică uşoară, Adriana Balogh a încălzit şi mai mult atmosfera cu câteva cântece folk. Ionel Simota a citit câteva din minunatele sale poezii.

Întrucât sunt membre ale Cenaclului „Buna Vestire”, Diana Boţoni şi Iulia Crăciun n-au abdicat de la această calitate şi au cântat şi în cadrul acestuia.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Felicitări organizatorilor, gazdelor, primarului și ”artiștilor”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.