Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Săptămâna trecută au fost inaugurate alte tronsoane din Via Transilvanica. Unul dintre ele trece prin Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » (Inter)Național » Săptămâna trecută au fost inaugurate alte tronsoane din Via Transilvanica. Unul dintre ele trece prin Harghita
Săptămâna trecută au fost inaugurate alte tronsoane din Via Transilvanica. Unul dintre ele trece prin Harghita
Sculptarea şi montarea bornei în Odorheiu Secuiesc

Săptămâna trecută au fost inaugurate alte tronsoane din Via Transilvanica. Unul dintre ele trece prin Harghita

Asociaţia Tăşuleasa Social precizează, într-un comunicat de presă, că la sfârşitul lunii trecute au fost inaugurate noi tronsoane din cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte turistice de la noi: Via Transilvanica. Astfel, traseului i-au fost adăugaţi alţi 285 de kilometri marcaţi care trec prin judeţele Mureş şi Harghita, ajungând la un total de aproape 700.

Pentru inaugurarea acestor 285 kilometri, săptămâna trecută s-au organizat două evenimente, unul în judeţul Mureş, al doilea în Dârjiu. Cu această ocazie a fost lansată şi aplicaţia mobilă Via Transilvanica, care poate fi descărcată gratuit din AppStore şi PlayStore. Aplicaţia reprezintă un instrument de orientare care facilitează întreaga experienţă a călătorului pe Via Transilvanica.

Proiectul Asociaţiei Tăşuleasa Social, iniţiat în anul 2018, urmăreşte marcarea şi amenajarea unui traseu turistic şi de pelerinaj de peste 1.000 km. Acesta porneşte de la Putna, în Bucovina, străbate Transilvania şi se încheie la Drobeta Turnu-Severin. Scopul proiectului este de a pune în valoare bogăţiile culturale, etnice, istorice şi naturale ale României, cu reflectare atât în comunităţile locale, cât şi cu ecou internaţional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeţie, natură şi sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare.

Via Transilvanica trece prin zece judeţe, zone de mare importanţă culturală, istorică şi naturală, fiind în acelaşi timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în ţara noastră.

După inaugurarea de săptămâna trecută, traseul are continuitate de la Putna, până la Daneş, imediat după Sighişoara. De asemenea, un alt tronson amenajat este cel din Mehedinţi, 98 km, începând de la Drobeta-Turnu Severin.

Informaţii despre traseu pot fi găsite şi în Ghidul Drumeţului, disponibil gratuit pe site-ul Via Transilvanica – viatransilvanica.com.

La noi în judeţ, traseul pătrunde dinspre Sovata, trece prin Praid, Corund, Lupeni, Bisericani, Odorheiu Secuiesc. De aici se îndreaptă spre sud, prin Forţeni, ocoleşte pe la vest Hoghia şi Tăureni, apoi trece prin Lutiţa, Mătişeni şi Mujna.

Principalele repere din ţară de pe traseul pe care Via Transilvanica sunt: Putna, Suceviţa, Mestecăniş, Vatra Dornei, Poiana Stampei, Bistriţa Bârgăului, Reghin, Sighişoara, Biertan, Mediaş, Blaj, Alba Iulia, Orăştie, Parcul Natural Grădiştea Muncelui-Cioclovina, Haţeg, Sarmizegetusa, Oţelu Roşu, Drobeta Turnu Severin.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.