Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Săptămâna Mediului: Laboratorul Verde al Reciclării, pentru prima dată în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Săptămâna Mediului: Laboratorul Verde al Reciclării, pentru prima dată în Miercurea-Ciuc
Săptămâna Mediului: Laboratorul Verde al Reciclării, pentru prima dată în Miercurea-Ciuc

Săptămâna Mediului: Laboratorul Verde al Reciclării, pentru prima dată în Miercurea-Ciuc

 Ministrul Mediului: Despre reciclare în România vom vorbi cu adevărat în anii ce vor veni

Şirul de evenimente din cadrul Săptămânii Mediului, ce a început ieri, a debutat în municipiul Miercurea-Ciuc cu un proiect educaţional destinat elevilor de clasa a III-a, la eveniment fiind prezent şi ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila. Este vorba despre prezenţa, în premieră în Miercurea-Ciuc, pe parcursul a trei zile, a Laboratorului Verde al Reciclării la Şcoala Generală „Petőfi Sándor”.

„Laboratorul Verde al Reciclării este un program cu totul şi cu totul inedit, pentru că îi învaţă pe copii să separe deşeurile de ambalaje şi îi învaţă despre ce înseamnă reciclarea deşeurilor de ambalaje prin joacă. Jumătate din laborator – care este de fapt un autocar pe care l-am remobilat – este transformat într-o sală de cinema, cu animaţie 3D, în care ambalajele sunt salvate de la coşul de gunoi de către un personaj imaginar. Este vorba despre personajul Reco şi va da o lecţie copiilor şi părinţilor că ambalajele nu au ce să caute în lada de gunoi. Ele trebuie să ajungă în containerele de colectare separată – cele galbene, verzi şi albastre – şi, astfel, ele ajung la reciclare. Aceasta este prima oprire în laborator. Iar a doua oprire în Laboratorul Verde al Reciclării este o învăţare a separării deşeurilor prin intermediul unor tablete PC. Copiii învaţă să pună fiecare ambalaj pe culorile respective printr-un joc pe tablete”, a declarat directorul de comunicare al Eco-Rom Ambalaje, Lorita Constantinescu. De asemenea, aceasta a mai spus că este şi o competiţie naţională, pentru că jocul pe tablete este, de fapt, un concurs contra-cronometru. În cadrul căruia elevii trebuie să ducă ambalajul cât mai repede, la locul potrivit. Iar clasele respective, din toată ţara, intră într-un concurs, punctajele cele mai bune fiind răsplătite printr-o vizită la o fabrică de reciclare.

La rândul său, directorul general al organizaţiei care derulează proiectul, Eco-Rom Ambalaje SA, Sorin Cristian Popescu, a declarat că „acest proiect este dedicat exclusiv conştientizării şi implementării în mentalul tinerei generaţii, a copiilor, a sistemului de colectare separată a deşeurilor de ambalaj”.

 

Korodi Attila: La noi în ţară încă nici nu poate fi vorba de reciclare

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila, a declarat că ieri a început Săptămâna Mediului, dar, totodată, începe şi Luna managementului deşeurilor. Korodi a spus că în această săptămână s-au început acţiunile cu elevii din Miercurea-Ciuc, „pentru că e un proiect extraordinar”, însă „pentru noi, luna aceasta va însemna trei noi acte normative, puse în dezbatere publică, legate de managementul deşeurilor – pe vehicule scoase din uz, pe deşeuri electronice şi pe ambalaje”. Acesta a afirmat că îşi doreşte că la finalul acestei luni proiectele de acte normative să fie adoptate sau să ajungă aproape de finalizare. „Vrem să fie dezbatere publică, să participe toţi cei interesaţi: organismele şi organizaţiile colective, autorităţi locale, tot ce înseamnă industrie şi organizaţii neguvernamentale. Sunt programate pentru luna aceasta câteva momente importante. (…) Ceea ce se întâmplă acum la Miercurea-Ciuc, prin educarea copiilor în cooperare cu o organizaţie colectivă face parte din această activitate”.

În ceea ce priveşte situaţia colectării, ministrul a declarat că în momentul de faţă nu este acoperire naţională pe colectare deşeuri, iar despre reciclare încă nu poate fi vorba. „Încă nu avem în toate judeţele finalizate proiectele mari de colectare, care ajung şi până în ultima localitate rurală. (…) Aceasta înseamnă bani, investiţii. Din fericire, programele există, beneficiarii sunt interesaţi să atragă aceste finanţări din fonduri europene, dar la ora actuală nu este acoperire naţională pe colectare deşeuri”. Iar despre reciclare se va putea vorbi cu adevărat în anii ce vor veni. „Din fericire, viteza cu care vom recupera în comparaţie cu alte state membre va fi mai mare, pentru că vor conta foarte mult investiţiile care se vor finaliza până în 2015 pe fonduri europene. Dar totuşi e mult de făcut. Aţi văzut că astăzi ne ocupăm de copii. Sunt convins că acele clase care participă la proiecte educaţionale vor putea să-şi educe şi părinţii, pentru că, într-un fel, părinţii înţeleg mai greu. Erau obişnuiţi ca deşeul să se ducă la groapă. Nu, deşeul trebuie să ajungă înapoi în producţie”, a conchis ministrul Mediului.

Laboratorul Verde al Reciclării, derulat de Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu Ministerele Mediului şi Educaţiei, a fost lansat în anul 2012. Iar până în prezent programul a ajuns la peste 20.000 de elevi de clasa a III-a din peste 200 de şcoli din România.  (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.