Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sănătatea costă, preţuiţi-o! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Sănătatea costă, preţuiţi-o!
Sănătatea costă, preţuiţi-o!

Sănătatea costă, preţuiţi-o!

Într-un fel sau altul, din experienţa noastră sau din experienţa altora, am învăţat că sănătatea e scumpă şi că, dacă ajungi să o evaluezi, mai ales după ce ai pierdut-o, înţelegi cât de mult înseamnă ea. Şi asta pentru că nu o poţi cumpăra, nu o poţi vinde şi nici nu o poţi întreţine dacă nu dispui de un suport financiar…

Asta dacă e să mă refer la individ şi nu la sistem, pentru că acolo, în mod cert, totul începe de la bani. Care bani? Cei pe care, în cazul de faţă, îi va plăti Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita furnizorilor de servicii, medicamente şi dispozitive medicale, în baza contractelor încheiate cu ei.

Cu sublinierea făcută de domnul Duda Tihamér Attila, preşedintele director-general al Casei, cum că temeiul legal al relaţiei dintre cele două părţi este asigurat de Contractul-cadru aprobat pentru anii 2014-2015 şi de Normele metodologice de aplicare a lui pe anul în curs, voi mai reţine aici că, înainte de a începe contractările, la nivel judeţean au fost constituite cinci comisii mixte, care ştiau exact ce au de făcut.

Prima dintre ele, şi vorbesc acum despre Comisia pentru Asistenţa Medicală Primară, s-a axat pe stabilirea necesarului de medici de familie ţinând cont în luarea deciziei de: totalul populaţiei la nivelul judeţului şi distribuţia ei pe localităţi, utilizând datele puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică; numărul de persoane asigurate înscrise pe lista medicilor de familie; numărul optim de persoane înscrise pe lista medicului de familie, din punctul de vedere al asigurării unor servicii medicale de calitate, care este de 1.800; numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie în mediul urban, pentru care se încheie contracte de furnizare de servicii medicale, care este de 800, cu excepţia zonelor neacoperite cu medici de familie şi numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie în mediul rural, care este de 500.

Ce a rezultat în final de aici? Că deşi numărul contractelor este mai mic cu unul faţă de anul precedent, se poate asigura o accesibilitate suficientă a populaţiei la serviciile medicale primare, în condiţiile în care există şi localităţi deficitare din punctul de vedere al numărului necesar de medici de familie. Şi amintesc aici localităţile Corbu şi Săcel, în care problemele de sănătate ale oamenilor sunt preluate de medici din localităţile apropiate.

Comisia despre care vorbesc acum, potrivit domnului Duda, a mai stabilit în şedinţele sale şi localităţile din judeţ unde numărul de pacienţi înscrişi pe liste ar permite funcţionarea unor cabinete noi, lucru care, în opinia sa, ar însemna un câştig şi pentru populaţia din zonă şi pentru un medic tânăr dornic să se stabilească pe aceste meleaguri. Aşa au fost identificate 14 situaţii şi începutul e promiţător, doi medici de familie solicitând deja Casei informaţii legate de o astfel de perspectivă.

Ce ar mai fi de spus în plus? Poate faptul că, dacă numărul celor înscrişi pe lista medicului de familie este cuprins între 2.200 şi 3.000 de persoane, programul medicului aflat în relaţie cu CAS va fi majorat cu o oră, iar dacă trece de 3.000 cu două ore.

Referitor la asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, Comisia a ajuns la concluzia că la obstetrică-ginecologie, ortopedie-traumatologie, urologie, gastroenterologie, oncologie medicală, endocrinologie, geriatrie şi gerontologie, judeţul se confruntă cu un deficit de medici specialişti, şi nu e bine, dar tot e mai bine decât deloc!

Ceea ce e de reţinut aici, în contextul celor de mai sus, e faptul că la asistenţa medicală de specialitate clinică activitatea se desfăşoară atât în cabinete care sunt organizate conform OUG nr. 124/1998, cât şi în cabinete organizate la nivelul fiecărui spital din judeţ, în ambulatoriu de specialitate. Aceste două tipuri de cabinete asigură, după părerea preşedintelui CAS Harghita, o accesibilitate satisfăcătoare la serviciile de specialitate din ambulatoriul clinic, la specialităţile care sunt reprezentate şi la nivelul spitalelor. „Sunt însă şi unele specialităţi clinice la care accesibilitatea este mai redusă datorită programului de lucru al medicilor şi numărului insuficient de specialişti”.

Important e că dezvoltarea acestei categorii de servicii a fost susţinută de alocarea unui buget majorat faţă de anul trecut, dar şi de o ofertă mai complexă, mai atrăgătoare, ce a mobilizat spitalele din judeţ să organizeze cabinete de specialitate integrate.

Legat de asistenţa medicală de recuperare-reabilitare a sănătăţii, mai arăta domnul Duda, trebuie spus aici că s-au făcut contracte cu cinci furnizori: unul din Staţiunea balneo-climaterică Băile Tuşnad, unul din municipiul reşedinţă de judeţ şi trei cabinete integrate din cadrul SJU Miercurea-Ciuc, SM Odorheiu-Secuiesc şi SM Gheorgheni, evaluarea unui nou furnizor din Băile Tuşnad, în vederea intrării în relaţie contractuală cu CAS Harghita, fiind în curs de desfăşurare.

În specialitatea de asistenţă medicală stomatologică, pentru anul în curs, în Harghita s-a realizat un grad de acoperire de 20 la sută, privind intenţia cabinetelor de a intra în relaţie contractuală cu Casa, procentul mai scăzut fiind înregistrat în mediul urban.

Ceea ce contează deocamdată e faptul că, începând cu această lună, s-a reluat contractarea cu furnizorii de servicii medicale dentare, sumele contractate fiind considerabil mărite faţă de perioadele anterioare. Astfel, din cele 175 de cabinete stomatologice câte există în judeţ, cu 25 s-au încheiat contracte. Ca o curiozitate, vă mai spun aici că, peste media judeţului (20%), în Cristuru-Secuiesc, unde există 9 cabinete stomatologice, gradul de acoperire este de 22 de procente, iar în Miercurea-Ciuc, unde există 41 de cabinete, este de 7 procente. Care ar fi explicaţia? Eu nu pot să vă spun pentru că nu o cunosc, dar pot să încerc să aflu în măsura în care cineva din domeniu, cu sau fără contract cu CAS Harghita, e dispus să mă lămurească.

***

Foarte succint voi mai arăta în cele ce urmează că la asistenţa medicală paraclinică – analize de laborator, CT, radiologie convenţională etc., numărul contractelor a rămas constant faţă de 2013, iar serviciile contractate sunt la nivelul anului trecut.

Şi ca să dau doar un singur exemplu, vă voi spune că numărul analizelor de laborator este de 460.027/an şi că întru soluţionarea lor vor direcţionate 61,25 de procente din bugetul alocat acestui segment.

Dar pentru că fondurile actuale vor ajunge doar până în trimestrul al III-lea, CAS Harghita a solicitat deja o suplimentare a creditului de angajament, cu care accesibilitatea populaţiei la serviciile paraclinice va fi, după domnul Duda, asigurată.

Tot până în luna septembrie este asigurată şi finanţarea serviciilor medicale spitaliceşti, sumele contractate cu unităţile cu paturi din judeţ fiind repartizate în urma negocierilor cu reprezentanţii lor. Important e că „aceste sume au suferit modificări pozitive datorită faptului că au fost extinse listele cu diagnosticele unor boli ce pot fi tratate în spitalizare de o zi, cu tarife atrăgătoare pentru furnizori”.

Mai reţin, de asemenea, că până în 2016 va trebui redus numărul de paturi (p) cu 2.000 pentru ca astfel să ajungem şi noi la norma stabilită de Uniunea Europeană: 4,8 p la o mie de locuitori!

În sfârşit, numărul contractelor încheiate cu furnizorii de medicamente a crescut de la 70 la 72, iar cel al contractelor încheiate cu furnizorii de dispozitive medicale de la 69 în 2013, la 72 în 2014, bugetul alocat cu cei din urmă fiind, din câte am înţeles, în măsură să reducă ceva mai mult lista de aşteptare pentru anumite dispozitive.

Aşa să fie! Şi dacă se poate chiar mai bine, în ansamblu vorbind, pentru că loc de mai bine încă există.

Până una, alta, eu vă doresc să fiţi sănătoşi, pentru a nu simţi pe pielea dumneavoastră cât costă, la propriu şi la figurat, o „reparaţie” în folosul sănătăţii. Şi asta dacă se mai poate lua în discuţie aşa ceva…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.