Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salvamontiştii harghiteni, pregătiţi pentru un sezon de iarnă greu | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Salvamontiştii harghiteni, pregătiţi pentru un sezon de iarnă greu
Salvamontiştii harghiteni, pregătiţi pentru un sezon de iarnă greu

Salvamontiştii harghiteni, pregătiţi pentru un sezon de iarnă greu

Salvatorii montani din judeţul Harghita sunt pregătiţi să intervină în zona pârtiilor de schi, dar şi pe traseele de munte în sezonul rece şi fac mai multe recomandări iubitorilor sporturilor de iarnă şi amatorilor de drumeţii pentru evitarea unor evenimente negative.

Şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Fekete Örs, a declarat publicaţiei noastre că salvamontiştii şi-au pregătit utilajele şi echipamentele pentru perioada de iarnă şi se aşteaptă la un sezon foarte greu, pentru că restricţiile introduse în contextul pandemiei de coronavirus mai sunt în vigoare, iar oamenii nu pot călători aşa cum ar dori peste graniţe şi vor folosi pârtiile din zonă. Acesta a precizat că deja există semnale că o să fie un sezon extraordinar de încărcat şi este posibil să se înregistreze şi multe accidente pe pârtiile din judeţ pentru că, de regulă, în cazul în care este aglomeraţie oamenii devin mai nervoşi şi nu mai sunt suficient de atenţi, iar în plus foarte mulţi sunt total nepregătiţi.

Fekete Örs a afirmat că deocamdată funcţionează o singură pârtie de schi cu zăpadă artificială în staţiunea Harghita-Mădăraş şi este de aşteptat să se deschidă şi altele în judeţ în perioada următoare. Cel puţin 100 de salvamontişti harghiteni vor fi în acest sezon în zona a peste 20 de pârtii din întreg judeţul, iar în cazurile în care administratorii nu solicită prezenţa permanentă a salvatorilor montani se va interveni în situaţii de alarmare, acest lucru însemnând că trebuie luat în considerare şi timpul alocat deplasării, ceea ce poate însemna 30 de minute sau o oră, în funcţie de locul în care este necesară intervenţia, a spus Fekete Örs.

Acesta a amintit că salvamontiştii nu pot folosi în continuare semnale acustice şi luminoase atunci când se deplasează în trafic către locul unei intervenţii şi a menţionat că, deşi pot porni în acelaşi timp cu ambulanţa, de pildă către Harghita-Băi, ajung mult mai târziu decât aceasta şi că nu ştie de ce nu înţeleg şi parlamentarii că această problemă trebuie soluţionată. Potrivit afirmaţiilor sale, au fost mai multe situaţii în care ambulanţa a ajuns în zona producerii unui accident, iar echipajul a fost nevoit să îi aştepte pe salvamontişti, deoarece nu avea posibilităţile să coboare persoana rănită.

În ceea ce îi priveşte pe amatorii de drumeţii în această perioadă, şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al CJ Harghita a atras atenţia că, deşi în localităţi nu este zăpadă, pe munte stratul de nea poate fi de 5-10 centimetri, vremea se poate schimba semnificativ de la un minut la altul, poate să apară ceaţă densă, poate să se înregistreze precipitaţii, ploaia să se transforme în ninsoare, iar în aceste condiţii pot să apară şi probleme. Fekete Örs a subliniat că este important ca cei care pornesc pe munte să aibă echipament corespunzător, bocanci, geacă impermeabilă, pantaloni de tură şi eventual supra-pantaloni, căciulă şi mănuşi şi să îşi pună în rucsac un termos cu ceai cald şi lanternă, pentru că după ora 17:00 este deja întuneric. Totodată, este recomandată acordarea unei atenţii sporite telefoanelor mobile pentru ca acestea să poată fi utilizate pentru solicitarea de ajutor în caz de nevoie, mai ales că acumulatorii se descarcă mult mai rapid în condiţii de temperaturi scăzute.

Fekete Örs a menţionat că în ultima perioadă au fost în fiecare lună câte 10-15 situaţii în care a fost nevoie de intervenţia salvamontiştilor harghiteni, fiind vorba atât despre cazuri mai uşoare, cât şi mai grave sau chiar despre decese survenite, de pildă, ca urmare a unor accidente în pădure, când deplasările au fost efectuate în sprijinul echipajelor autorităţilor.

De asemenea, în perioada verii au fost şi situaţii în care persoane care nu erau din zonă au cerut sprijinul salvamontiştilor după ce s-au rătăcit din cauză că au urmărit dispozitivul GPS şi au ajuns pe drumuri accidentate din pădure, iarna fiind înregistrate de obicei mai multe astfel de cazuri, a mai afirmat Fekete Örs.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.