Salvamontiştii au deblocat sute de kilometri de trasee montane, îndepărtând arborii căzuţi în timpul iernii | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 1 decembrie 2021
Home » Societate » Salvamontiştii au deblocat sute de kilometri de trasee montane, îndepărtând arborii căzuţi în timpul iernii
Salvamontiştii au deblocat sute de kilometri de trasee montane, îndepărtând arborii căzuţi în timpul iernii

Salvamontiştii au deblocat sute de kilometri de trasee montane, îndepărtând arborii căzuţi în timpul iernii

Salvamontiştii au deblocat sute de kilometri de trasee montane, îndepărtând arborii căzuţi în timpul iernii, însă activitatea a fost îngreunată de vremea capricioasă din ultimele luni.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat că din cauza iernii foarte grele mulţi arbori sau vârfuri de arbori s-au prăbuşit peste traseele turistice şi în unele situaţii le-au făcut impracticabile.

„Cea mai mare problemă am avut-o din cauza iernii foarte grele, când foarte mulţi copaci sau vârfuri de copaci s-au rupt şi s-au prăbuşit peste traseele turistice, unele devenind impracticabile. A fost vorba de sute de kilometri de trasee afectate. Am acţionat pentru îndepărtarea copacilor, am repus marcajele şi acum majoritatea sunt practicabile, dar încă mai avem de lucru pe anumite trasee”, a declarat Fekete Örs.

El a subliniat că activitatea salvamontiştilor a fost îngreunată de vremea ploioasă din ultimele luni, care îi împiedică să-şi desfăşoare acţiunile programate aşa cum ar dori.

Cu toate acestea, în această perioadă se montează panouri şi hărţi suplimentare în zonele frecventate de turişti, întrucât a crescut numărul solicitărilor, în contextul în care tot mai multe persoane vizitează zonele montane din Harghita.

Fekete Örs a ţinut să precizeze că, tot din cauza vremii nefavorabile, a crescut numărul solicitărilor din partea persoanelor care pleacă neechipate corespunzător pe munte şi sunt surprinse de ploi sau de furtuni.

„Avem multe solicitări din cauza vremii, din partea turiştilor care pleacă echipaţi neadecvat pe munte şi sunt surprinşi de ploi, de grindină sau vijelii. Recomandarea noastră este să se echipeze corespunzător, pentru că la munte este frig şi în câteva minute poate începe o vijelie sau o ploaie. Şi să consulte prognoza meteo, pentru că există acum această posibilitate, dar şi harta traseelor pe care merg”, a spus Fekete Örs.

S-au înregistrat şi destul de multe cazuri în care a fost solicitat elicopterul SMURD, Fekete Örs apreciind colaborarea foarte bună a instituţiilor cu atribuţii în situaţiile de urgenţă din Harghita. (L. Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.