Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salonul Internaţional de Artă Fotografică „Best 100”, ediţia a IV-a | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Salonul Internaţional de Artă Fotografică „Best 100”, ediţia a IV-a
Salonul Internaţional de Artă Fotografică „Best 100”, ediţia a IV-a

Salonul Internaţional de Artă Fotografică „Best 100”, ediţia a IV-a

Pentru început reamintim că din 2010, România sărbătoreşte pe 11 ianuarie Ziua Artei Fotografice sau Ziua Naţională a Fotografiei. Această dată a fost aleasă pentru că reprezintă ziua de naştere a lui Carol Papp de Szathmary (n. 1812 – d. 1887), primul fotograf al României, omul care a surprins unele dintre cele mai cunoscute cadre cu familia regală a României.

Sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi Fotoclubul F’10 din Miercurea-Ciuc, în calitate de organizator, a fost vernisată, în Aula Liceului de Artă „Nagy István” din Miercurea-Ciuc, cea de-a IV-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică „Best 100”. Cele mai bune 100 de fotografii au fost selectate din 654 lucrări expediate de cei 67 autori din 33 de oraşe (România, Ungaria, Slovacia). Astfel expun un număr de 41 artişti fotografi din 28 de localităţi.

Privind şi analizând imaginile din expoziţie am încercat să răspund unei întrebări, care-i frământă, deopotrivă, pe autorii fotografiilor, cât şi pe admiratorii acestora. Arta, în cazul de faţă cea fotografică, este expresia neapărată a frumosului? Răspunsul este strâns legat de acel adevăr că în fiecare om, dar mai ales în creator, există acea dorinţă de-a transmite mesaje trăite sau gândite în fiinţa sa. Fotografia a devenit pentru mulţi pasiunea de a transmite ceva frumos, adevărat, emoţional. Practic trebuie să-ţi placă subiectul ales. Iată de ce afirmăm că „fotografia” te poate convinge nu numai prin frumuseţe, ci şi prin expresivitatea ei complexă. S-ar putea vorbi de sensibilitatea acestui „limbaj” imagistic, aşa cum se vorbeşte despre sensibilitatea anumitor instrumente muzicale. Aşa ne explicăm că la toate cele patru ediţii ale Salonului  Fotografic a fost invitată să participe o formaţie muzicală, cum s-a întâmplat recent, formaţia de mandoline Sunshine.

În tot demersul lor artiştii fotografi au dat dovada unor observatori ai fiinţelor, obiectelor, fenomenelor din lumea ce-i înconjoară. În faţa „lentilelor” aparatelor de fotografiat s-au aşternut peisaje şi cadre mirifice, ingenios selectate de autori. Satele şi viaţa rurală sunt subiecte frecvente, alături de tradiţii, meşteşuguri, păstrate în unele locuri până în zilele noastre. Sesizăm înclinaţii spre imagini naturale, peisaje şi urbanistică. Există pentru artist întotdeauna un spaţiu ce trebuie exploatat, îmi mărturiseau câţiva fotografi, un spaţiu exterior şi interior, esenţialul este să găseşti acel loc în care să te simţi bine. A găsi acele taine în profunzimile propriei tale fiinţe, de acolo emană mesajele, „fântâna” copilăriei, „arhiva vremii”, viziunile, axa timpului, sonorităţile nostalgice. Să reflectăm şi asupra fotografiei de portret, despre care cunoscutul fotograf-jurnalist (renumit pentru imaginile fotografice cu scriitori) Ion Cucu spunea că fotograful nu trebuie să se străduiască să obţină un document, ci un personaj. „Fotografiile reuşesc să ilustreze (uneori cu brio) valoarea, sigur că da, fizionomică, dar şi valoarea compozită a sufletului”.

Într-un haos pe care-l trăim în lumea modernă încercăm să cugetăm dacă artele (literatura, pictura, filmul, fotografia) ar putea să ne aducă ordinea sau cel puţin alinarea?!

Asemenea manifestări, precum cea pe care-o evocăm, îşi propun şi aşa ceva. Şi dacă se spune că simplitatea este o virtute, a păstra simplitate într-o fotografie nu ar fi un păcat. Poposind în mijlocul acestei „lumi” de imagini îţi dai seama că dobândirea unei bune tehnici fotografice este importantă, dar nu mai este suficient în ziua de azi.

Dacă se punea deseori întrebarea scriitorilor: De ce scrieţi? e firesc să punem întrebarea şi fotografilor. De ce fotografiaţi? Mă rezum la răspunsul succint pe care l-a dat artistul fotograf din Deva, Roibu Grigore, care este prezent în expoziţie cu trei lucrări: „Pasiunea pentru fotografia digitală şi prelucrarea imaginii m-a prins în mrejele tehnicii ca o alternativă la pictură… Prin intermediul fotografiei încerc să înţeleg lumea şi oamenii din jurul meu. Fotografia, pentru mine este o manieră de a gândi în imagine”.

Dr. Nicolae Bucur

Distincţii

AAFR GOLD: Papp Elek, Nagykőrös – HU pentru fotografia A piercing glance. AAFR SILVER: Pop Ovi D., Oradea – RO, Carla. AAFR BRONZ: Rusu Adela Lia, Oradea – RO, Autumn symphony. MENŢIUNI: Dancoglu Constantin, Oradea – RO, Frumoasa în roşu; Magdó István, Săcele – Braşov, RO, It’s mine; Toldi Zorán, Nové Zámky – SLOVACIA, Ketten a tanyán (Doi într-un cătun). PREMIUL SPECIAL al Fotoclubului F’10 Miercurea-Ciuc i-a revenit fotografei Sándor-Tóth Zsuzsanna, Hatvan – HU, pentru cele 6 lucrări expuse.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.